Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κρίση των αγορών αγκάθι για την ενεργειακή πολιτική - Aπαιτείται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Η κρίση των αγορών αγκάθι για την ενεργειακή πολιτική - Aπαιτείται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
Η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο Coronavirus ανεβάζει εκθετικά τις προκλήσεις για τον μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς
Σε ένα περιβάλλον απόλυτης αβεβαιότητας για τον κίνδυνο ανάσχεσης της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως έχουν εισέλθει οι προσδοκίες με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια να σημειώνουν μεγάλες πτώσεις και την Wall να καθίσταται αρνητική από την αρχή του έτους.
Την ίδια ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε μια πρωτοφανή κατάρρευση της τάξης του 8% αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει ακόμα την εμπιστοσύνη των αγορών σε μια διατηρίσιμη αναπτυξιακή πορεία.
Έτσι οι 818 μονάδες του Γενικού Δείκτη αποτελούν ένα κομβικό επίπεδο στήριξης με βάση την πορεία του γενικού δείκτη ανά μήνα, που αν τρεις φορές διασπασθεί τότε η ρευστοποίηση λόγω margins θα οδηγήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Αυτό που ανησυχεί στην παρούσα φάση τους επενδυτές είναι ποιά θα είναι η εξάπλωση του Coronavirus και τι ανάσχεση μπορεί να δημιουργήσει στην οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.
Σε αυτό ακόμα δεν υπάρχει αξιόπιστη απάντηση και αυτό οδηγεί στην αμφιβολία και η αμφιβολία στην πτώση.
Η Ελλάδα δυστυχώς αντιμετωπίζει πια ρίσκα που είχαν καταγραφεί, όπως μια επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, την ώρα που προσπαθεί να ανεβάσει ρυθμό ανάπτυξης.
Ένα από τα προβλήματα που έχουν ήδη εμφανιστεί είναι οι ακυρώσεις που υπάρχουν στον τουρισμό.
Συνολικά η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, αν δεν αρχίσει να ξεκαθαρίζει το ζήτημα του ιού, καθίσταται ένα σοβαρό πρόβλημα.

Απαιτητικότερο το περιβάλλον για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις
Η ενεργειακή αγορά στο σύνολό της δεν θα είναι εύκολο να επιτύχει τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων μέσα σε ένα πλαίσιο τόσο αρνητικό και απαιτείται ένας ορίζοντας διαφανής για να προχωρήσουν οι κινήσεις αυτές.

Η ΔΕΗ αυτή καθ΄ αυτή δεν θα έχει πρόβλημα όσον αφορά τον Coronavirus. Ένα ερώτημα όμως, στο οποίο η επιχείρηση θα μπορούσε να δώσει εγκαίρως απάντηση, για το πως θα ολοκληρώσει την στροφή στις ΑΠΕ είναι η ταχύτερη ανακοίνωση του business plan που έχει μετατεθεί για το τέλος Μαρτίου.
Αυτά προσμετρούν οι αγορές και τα short funds βρίσκουν την ευκαιρία να ρίξουν δραματικά τις κεφαλαιοποιήσεις, δραπετεύοντας από τις ζημίες τους και  δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες.
Όμως σε ένα τέτοιο περιβάλλον η επίσπευση των κινήσεων από την δίοκηση γίνεται επιτακτικότερη, καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ανασχετικούς εξωγενείς παράγοντες.
Τα αντίστοιχα θα μπορούσαν να ισχύουν για τον ΑΔΜΗΕ , πλην όμως τα αντικείμενα των επιχειρήσεων αυτών είναι διαχρονικά και πρωτεύοντα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς, άρα οι μακροχρόνιες προοπτικές τους δεν αλλάζουν.
Όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τον Μυτιληναίο, καθώς μια ομάδα επενδυτών έχει υπερτονίσει το ρίσκο του αλουμινίου σαν πηγή κερδοφορίας του ομίλου για φέτος. Ανάλογα συμπεριφέρεται και η αγορά στους λοιπούς ομίλους όπως η Βιοχάλκο.
Από την άλλη πλευρά όμως και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αποφασιστικότερη και αποτελεσματικότερη πολιτική με στόχο να υλοποιήσει γρηγορότερα και εμφατικά μια σειρά μεταρρυθμίσεων όπως το target model, που θα αναβαθμίσουν την ενεργειακή αγορά προσδιδοντάς της αξιοπιστία.
Tούτου δοθέντος δημιουργούνται ευκαιρίες, όμως πρέπει να λαμβάνονται και τα μηνύματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την κυβερνητική πλευρά.
Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι το ρίσκο είναι εκθετικά ανεβασμένο και θα πρέπει με έργα να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όπως είδαμε από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την ΔΕΠΑ Υποδομών αυτό είναι επιτεύξιμο.

Η πορεία του S&P καθοριστική για το πλαίσιο των διεθνών χρηματιστηρίων

sp24

Aν ο S&P διατηρήσει τις 3242-3237 μονάδες αυτό είναι πολύ θετικό, καθώς εκεί σύμφωνα με την Credit Suisse προσδιορίζεται και ο μέσος όρος των 63 ημερών.
Αντίστοιχα ισχυρή μεσοπρόθεσμη στήριξη είναι οι 3212-3215 μονάδες, ενώ αν αυτές χαθούν τότε η επόμενη ζώνη είναι οι 3146-3140 μονάδες, που προαναγγέλουν μια βαθύτερη διόρθωση και οι 3042 που προσδιορίζουν τον ΚΜΟ των 200 ημερών.

Π.Μπ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης