Την Πέμπτη (27/02) στο υπουργικό το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

Την Πέμπτη (27/02) στο υπουργικό το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση της άδειας παραγωγής, με την αντικατάστασή της με μία βεβαίωση καταχώρησης στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ
Την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία να δημοσιοποιηθεί με συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων του συνόλου των επενδυτικών δραστηριοτήτων, και βεβαίως μεταξύ αυτών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όσον αφορά τις ΑΠΕ, πρόκειται για τη δεύτερη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου με στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης θα ακολουθήσει μια τρίτη περί τον Ιούνιο, ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ κινητοποιώντας επενδύσεις 44 δις ευρώ στις ΑΠΕ έως το 2030.

Κατάργηση της άδειας παραγωγής

Σχετικά με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης την αντικατάσταση της άδειας παραγωγής, με απλή βεβαίωση καταχώρησης στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται, για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης των σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποσκοπεί, τόσο στην συντόμευση της διαδικασίας για τις νέες αιτήσεις, όσο και στην εκκαθάριση των συσσωρευμένων αιτήσεων που εκκρεμούν στη ΡΑΕ και οι οποίες υπερβαίνουν τις 2.000.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έχει δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε σύνολο 2.346 αιτήσεων έκδοσης άδειας παραγωγής που έχουν κατατεθεί από το 2016, εκκρεμούν οι 1891, ενώ οι χρόνοι εξέτασης από την ΡΑΕ των εκκρεμών αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής, υπερβαίνουν τους 18 μήνες.

Απλοποίηση και των περιβαλλοντικών αδειών για νέα «πράσινα» έργα

Επίσης στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη μετάταξη διαφόρων κατηγοριών επενδύσεων ΑΠΕ από τις κατηγορίες Α1 και Α2 στην κατηγορία Β, κάτι που συνεπάγεται ταχύτερη και «ελαφρύτερη» διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επίσης μέσω του νομοσχεδίου θα καθιερωθεί μια νέα φιλοσοφία του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου, ώστε να αναδειχθεί σε κεντρικό εργαλείο παρακολούθησης και υποβοήθησης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να δημιουργηθεί άμεσα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ένα ενιαίο, διαλειτουργικό σύστημα στο οποίο θα «τρέχουν» όλα τα σκέλη της αδειοδότησης των ΑΠΕ, από το αρχικό στάδιο που είναι η άδεια παραγωγής, έως το τελικό στάδιο που είναι η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS