Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Ο κορωνοϊός, ακόμα μία δικαιολογία για την παρακολούθηση των πολιτών από την κυβέρνηση της Κίνας

tags :
Οι ειδικοί προειδοποιούν: Ο κορωνοϊός, ακόμα μία δικαιολογία για την παρακολούθηση των πολιτών από την κυβέρνηση της Κίνας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρακολούθηση των πολιτών από την κινεζική κυβέρνηση αναμένεται να συνεχιστεί και μετά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Η Κίνα θα μπορούσε να «εκμεταλλευτεί» την επιδημία του κορωνοϊού για να ενισχύσει τις δυνατότητες μαζικής επιτήρησης καθώς αναζητά την τεχνολογία που βοηθά στη συγκράτηση της επιδημίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κράτος επιτήρησης μέσω διαφορετικών μεθόδων με τη βοήθεια της τεχνολογίας και κυρίως των drones.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εικόνα αυτή δεν θα αλλάξει ακόμα και στην περίπτωση που αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κρατικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες China Unicom και China Telecom ζητούν από τον κόσμο να βάλει τα τελευταία ψηφία του αριθμού ταυτότητας τους ή του διαβατηρίου του, που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του τόπου διαμονής του.
Και πάλι, τα στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν ένα κτήριο έχει αυστηρούς περιορισμούς για τους ανθρώπους που εισέρχονται και δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Και οι γίγαντες τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας έχουν προωθήσει νέα προϊόντα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Megvii ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει ένα εργαλείο ελέγχου θερμοκρασίας στο Πεκίνο.
Μπορεί να ανιχνεύσει μια ανώμαλη θερμοκρασία σώματος και να ενημερώσει τις αρχές που στη συνέχεια μπορούν να διεξάγουν δεύτερο έλεγχο στο ίδιο πρόσωπο.
Η Maya Wang από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ενδεικτικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, που έδωσε μια ακόμα… ευκαιρία στην κυβέρνηση για την παρακολούθηση των πολιτών.
«Το κινεζικό κόμμα αναφέρεται όλο και περισσότερο στη "διατήρηση της σταθερότητας" -έναν ευφημισμό για τον κοινωνικό έλεγχο- ως πρωταρχική προτεραιότητα και προσφέρουν τεράστιους πόρους στους οργανισμούς ασφαλείας για την παρακολούθηση των αντιφρονούντων, τη διάλυση των διαμαρτυριών, τη λογοκρισία του Διαδικτύου και την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων μαζικής επιτήρησης» έγραψε σε πρόσφατη δημοσίευσή της.
Σε σχόλια στο CNBC, η ίδια είπε ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί με τον νέο κορωνοϊό ως δικαιολογία.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιδημία του κορωνοϊού χρησιμεύει ως καταλύτης για τα συστήματα μαζικής επιτήρησης στην Κίνα» δήλωσε η Wang στο CNBC.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης