Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να κοστίσει 1 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία - Εμπόριο και τουρισμός υπό κατάρρευση

tags :
Oxford Economics: Η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να κοστίσει 1 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία - Εμπόριο και τουρισμός υπό κατάρρευση
Ο ιός κινδυνεύει να οδηγήσει την Ιταλία σε ύφεση που θα μπορούσε να βλάψει και την υπόλοιπη Ευρώπη
Περί το 1 τρισ. δολάρια εκτιμά η Oxford Economics ότι θα κοστίσει η κρίση του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, με το εμπόριο και τον τουρισμό να είναι υπό κατάρρευση.
Η ανησυχητική προοπτική ότι η επιδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πανίσχυρη πανδημία της εποχής της παγκοσμιοποίησης, ενισχύει τις αμφιβολίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει η Oxford Economics.
Με τον αριθμό των θανάτων που πλησιάζουν τις 3.000, πάνω από 80.000 περιπτώσεις καταγράφηκαν επισήμως και ένα ξέσπασμα στην Ιταλία που τώρα κλείνει το πλουσιότερο κομμάτι της οικονομίας της, ορισμένοι αναλυτές αρχίζουν να καταγράφουν τις επιπτώσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την Oxford Economics μια διεθνής κρίση για την υγεία θα μπορούσε να είναι αρκετή για να προκαλέσει ζημίες πάνω από 1 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Αυτή θα είναι η οικονομική επίπτωση λόγω της αποχής από την εργασία, τη χαμηλότερη παραγωγικότητα, την αναβολή των ταξιδίων, τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού, το μειωμένο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Προς το παρόν, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν ο κοροωνοϊός δεν θα βλάψει πολύ την παγκόσμια οικονομία και ίσως να επιτρέψει μια γρήγορη ανάκαμψη μόλις εξασθενήσει η ασθένεια.
Αλλά αυτή η εμπιστοσύνη δοκιμάζεται.
Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί σήμερα ότι ο ιός θα επηρεάσει μόλις κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κάλεσε σε εγρήγορση τις αρχές.
Άλλωστε, η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας των κινεζικών εργοστασίων και η εξάπλωση του ιού στη Νότια Κορέα, το Ιράν και τη βόρεια βιομηχανική καρδιά της Ιταλίας αυξάνουν το φάσμα των επιπτώσεων.
Ο ιός κινδυνεύει να οδηγήσει την Ιταλία σε ύφεση που θα μπορούσε να βλάψει και την υπόλοιπη Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης