Κερδοσκοπική αναλαμπή με αγορές HSBC σε τράπεζες +7% και ΧΑ +1,89% στις 833 μον. oρατές ακόμη οι 780 μον. – Πωλήσεις στα ομόλογα

Κερδοσκοπική αναλαμπή με αγορές HSBC σε τράπεζες +7% και ΧΑ +1,89% στις 833 μον. oρατές ακόμη οι 780 μον. – Πωλήσεις στα ομόλογα
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 833 μονάδες με οδηγό τις τράπεζες με κέρδη έως +7,5% και την ΔΕΗ +8% ενώ στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η δεικτοβαρής Coca Cola -3,23%
(upd18)Κερδοσκοπική αναλαμπή σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 833 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες και ειδικότερα τα κέρδη +7,45% της Eurobank, οι οποίες ανέκτησαν μέρος των σημαντικών απωλειών που υπέστησαν χθες 24 Φεβρουαρίου 2020, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού όχι μόνο στην Ασία αλλά και στη γειτονική Ιταλία.
Σημειώνεται, ότι στη σημερινή συνεδρίαση το 70% των αγορών σε τράπεζες πραγματοποιήθηκε μέσω HSBC ειδικότερα στην Eurobank, η οποία κάλυψε το 65% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων
Από την άλλη, πιέσεις ασκούνται στα διεθνή χρηματιστήρια, με τον δείκτη DAX στην Γερμανία στο -1,2%, τον δείκτη FTSE MIB στην Ιταλία στο -1% ενώ Dow Jones υποχωρεί οριακά στο -0,30%
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +7,45% και ακολούθησαν Πειραιώς +4,86%, Εθνική +4,51% και  Alpha Bank +3,97%.
Επίσης, στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ξεχώρισαν ανοδικά ΔΕΗ +8,18%, ΕΥΔΑΠ +7,68%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,14%, Jumbo +5,14% ενώ στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Coca Cola -3,23% η οποία λόγω της βαρύτητάς της στάθηκε εμπόδιο η αγορά να κλείσει σε υψηλότερα επίπεδα
Εν τω μεταξύ, με απώλειες -14,29 έκλεισε η Intralot  – με χαμηλό ημέρας -19,64% - καθώς Βουλγαρία κρατικοποίησε τα τυχερά παιχνίδια και η εισηγμένη μέσω δύο εταιρειών είχε σημαντική δραστηριότητα στη χώρα ενώ σε χθεσινή ανακοίνωση της σημειώνει ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες καθώς η επιβολή μονοπωλίου αντίκειται στις περί μονοπωλίων διατάξεις του Συντάγματος της χώρας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 833 μονάδες ενώ το βασικό και κακό σενάριο θέλει το ελληνικό χρηματιστήριο να διορθώνει έως τις 780 μονάδες δηλαδή επιπλέον πτώση -6,5% και εκεί να ολοκληρώνεται το μεγάλο κύμα επιθετικών ρευστοποιήσεων.
Το πολύ κακό σενάριο θέλει το ελληνικό χρηματιστήριο να διασπάει τις 780 μονάδες να οδηγείται στις 750 μονάδες και να φθάνει έως τις παρυφές των 700 μονάδων.
Το δραματικό σενάριο, όπου η πανδημία χτυπάει όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, περιλαμβάνει κατάρρευση των διεθνών αγορών και κατ΄ επέκταση κατάρρευση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις 550 μονάδες ή πτώση από τις 900 μονάδες περίπου -36%..
Το ελληνικό χρηματιστήριο, κατέγραψε χθες 24/2, τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς -8,36% στις 818 μονάδες είτε γιατί οι επενδυτές έτρεξαν να κατοχυρώσουν τα σημαντικά κέρδη καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο είχε την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως το 2019 είτε έχουν πάρει το μήνυμα ότι τα ανοδικά περιθώρια έχουν στενέψει ενώ συνεχίζεται το θολό τοπίο στις τράπεζες καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις στο σχέδιο Ηρακλής.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία που σημειώνεται έντονη νευρικότητα.
Είναι βέβαιο ότι οι  κεντρικές τράπεζες με τα επιτόκια και με την ποσοτική χαλάρωση θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τα χειρότερα από την επιδημία του κορωνοϊού αλλά στην πράξη η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αυτών τελούν υπό δοκιμασία.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων, καταγράφονται πωλήσεις με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,06%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές  στο 0,99% με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια στις 111 μονάδες ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5207 μονάδες βάσης από 5042 μονάδες βάσης χθες 24/2

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,26% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,60% .
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,40% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,30%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 717,24 μονάδες με άνοδο +5,17%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,89% στις 833 μονάδες έχοντας υψηλό στις 837,17 μονάδες και χαμηλό στις 812,54 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 111,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 59 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 36 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,1 εκατ. ευρώ και όγκου 7,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank  διακίνησε 7 εκατ. τεμάχια αξίας 4,69 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 339 χιλ. ευρώ, η Jumbo 141 χιλ. τεμάχια αξίας 2,24 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 80 χιλ, τεμάχια αξίας 305 χιλ. ευρώ και τα ΕΧΑΕ 350 χιλ. τεμάχια αξίας 1,56 εκατ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 833 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 840-850 μονάδες και ακολουθούν οι 880 και οι 900 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες  και ακολουθούν οι 780 και οι 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 717 μονάδες έχοντας διασπάσει  την πρώτη αντίσταση των 700 μονάδων και ακολουθούν οι 730 και οι 750 μονάδε
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 680 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 630 μονάδες.

Oι συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού στην αναθεώρηση του ΑΕΠ

Η προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,2% έχει ήδη ναυαγήσει αλλά με αύξηση της επιδημίας θα πρέπει οριστικά η Ελλάδα να τον εγκαταλείψει αυτόν τον στόχο.
Εάν συνεχιστεί η πανδημία του κορωνοϊού και πληγεί ο τουρισμός, η χρυσή Visa στα ακίνητα από τους Κινέζους κυρίως και επιβραδυνθεί το ευρωπαϊκό ΑΕΠ – σενάριο πολύ πιθανό – τότε θα υπάρξει αρνητική αναθεώρηση για το ελληνικό ΑΕΠ.
Η επιβράδυνση του ΑΕΠ θα διακόψει κάθε συνομιλία με τους δανειστές που δεν θα ρισκάρουν στο ελάχιστο τις αλλαγές των συμφωνιών για την Ελλάδα.
Οι βασικοί παράγοντες της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας θα είναι καθαρά εξωγενείς
-Η πανδημία του κορωνοιού και οι αρνητικές παγκόσμιες συνέπειες στην διεθνή οικονομία και στην αλυσίδα τροφοδοσίας.
-Η δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης, π.χ. οι κινέζοι τουρίστες δεν θα ταξιδέψουν ενώ ίσως και οι ιταλοί δεν θα ταξιδέψουν.
Όποια χώρα μπαίνει σε καραντίνα αυτομάτως ο τουρισμός της καταστρέφεται.
-Στην Ελλάδα η χρυσή Visa η διαδικασία αγοράς ακινήτων από ξένους κυρίως κινέζους για να πάρουν ευρωπαϊκή visa έχει καταρρεύσει.
-Πολλές εταιρίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Κίνα εισάγουν προϊόντα, η παραγωγική διαδικασία της Κίνας έχει καταρρεύσει.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ακραίων φαινομένων το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό από ότι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Σε αυτό το σενάριο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 1,6% με 1,8%.

Η επικαιρότητα

Παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού τόσο στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία όσο και στην Ασία - σε Ν. Κορέα και Ιράν - καθώς αυξάνονται οι φόβοι για το ξέσπασμα μιας πανδημίας που κανείς δεν γνωρίζει που και πως μπορεί να σταματήσει, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί πανικό στις υγειονομικές αρχές των πληττόμενων κρατών αλλά και στις αγορές που καταρρέουν καθώς δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο ισχυρό θα είναι το "χτύπημα" στην παγκόσμια οικονομία.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να συνιστά ψυχραιμία.
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε χθες (24/2/2020) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνοντας - όπως μεταδίδει το AFP - ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας.
Συνολικά οι νεκροί σε όλο κόσμο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανέρχονται σε 2.704 ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 80.000.
Στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η Ιταλία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μέσα σε τρία 24ωρα κατεγράφησαν 7 νεκροί, 283 κρούσματα, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το 5ο οικονομικό  Forum στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και το ξενοδοχείο Αμαλία.
Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να λυγίσει τις ατσάλινες θέσεις των εταίρων και κυρίως των γερμανών οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξουν με τίποτα τους όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Αθήνας.
Πρόσωπο «κλειδί» για να διασπαστεί η γερμανική φάλαγγα, θεωρείται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, που θα δώσει το παρόν στο Συνέδριο.
Τον κ. Regling θα συνοδέψει στην χώρα μας ο πρόεδρος του Eurogroup M. Centeno που θα είναι επίσημος ομιλητής στο Φόρουμ των Δελφών.
Μολονότι τα πάντα θα κριθούν στο Βερολίνο στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την A. Merkel την επόμενη Κυριακή 9 Μαρτίου, η κυβέρνηση σκοπεύει να αδράξει την ευκαιρία που της δίνεται στο Φόρουμ των Δελφών για νέα ζυμώσεις γύρω από αυτό το ζήτημα - αν και το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αλλάξει αφήγημα και δεν μιλούν πια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά για δημοσιονομικό χώρο και μόνο.
Στις 4 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από το Forum των Δελφών θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του A. Enria, του επικεφαλής του SSM  με τους διευθύνοντες συμβούλους και τους προέδρους των τραπεζών.
Η συνάντηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των συχνών και μερικώς προγραμματισμένων συναντήσεων του SSM με τις τράπεζες των χωρών μελών της Ε.Ε. που εποπτεύει

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές  

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (25/2) οι αγορές της Ασίας, μετά τη «βουτιά» που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των περισσότερων ασιατικών οικονομιών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με «βουτιά» της τάξεως του -3,34% στις 22.605,41 μονάδες, καθώς χθες είχε παραμείνει κλειστός λόγω αργίας,
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -3,34%, ο  δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με πτώση -0,60%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,27% και ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο +1,18%

Επανήλθαν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επανήλθαν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ιταλία.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -1,2%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,4%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -1,5%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P στο -0,40%, ο Nasdaq στο -0,30% ενώ κέρδη +2,32% καταγράφει το ETF GREC (8,39 δολ.)

Τραπεζική αναλαμπή με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Eurobank

Τραπεζική αναλαμπή που δεν έπεισε για την διάρκειά της καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Mε τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε η Eurobank +7,45% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4790 ευρώ, με άνοδο +4,51%, με όγκο 4,26 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5960 ευρώ, με άνοδο +3,97%, με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,59 ευρώ, με άνοδο +4,86% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισει στα 0,6995 ευρώ, με άνοδο +7,45% με όγκο 24,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2460 ευρώ, με πτώση -1,11% και με κεφαλαιοποίηση 556 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,29 ευρώ, με άνοδο +1,75% και όγκο 622 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 134 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,64 ευρώ, με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.
 
Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές -  Σημαντικά κέρδη σε ΔΕΗ, πιέσεις στην Coca Cola

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχές  του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo.
Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola, Sarantis και Τιτάνας
H Coca Cola έκλεισε στα 31,50 ευρώ, με πτώση -3,23% και κεφαλαιοποίηση στα 11,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με άνοδο +2,18% και αποτίμηση 6,53 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,8080 ευρώ, με άνοδο +8,18% και αποτίμηση 883 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4750 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,27 ευρώ με άνοδο +2,83% και αποτίμηση 3,77 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με πτώση -2,30% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,10 ευρώ με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 17,55 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,00 ευρώ με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,40 ευρώ με άνοδο +5,13% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με άνοδο +7,68% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ, με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1010 ευρώ, με άνοδο +2,43% και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.


Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,06% λόγω του κορωνοϊού – Πιέσεις και στην Ιταλία  

Σημαντικές πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα προφανώς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού που εξαπλώθηκε και στην Ιταλία.
Τα ελληνικά ομόλογα και τα ιταλικά δέχθηκαν πιέσεις αν και γενικώς μπορεί να ειπωθεί ότι οι αγορές ομολόγων εκτός Ελλάδος κινούνται ψύχραιμα.  
Τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα ακολουθούν παράλληλες πορείες.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,59% αν και σήμερα σημειώνονται πωλήσεις.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,06% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,99%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,06% με το αμερικανικό 10ετές 1,37% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 83 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,23 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,15% με απόδοση αγοράς 0,18% και απόδοση πώλησης 0,12%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,64 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,34% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,40 μονάδες βάσης και απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,44 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,53  μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% με απόδοση αγοράς 0,95% και απόδοση πώλησης 0,89%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,05% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,03%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 128,63 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 103,79 μονάδες βάσης και 1,59% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 134,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,67%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 143,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,78%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 111 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.207 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 111 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης λόγω κορωνοϊού – Πιέσεις στην Ιταλία

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά την έντονη ανοδική κίνηση χθες απόρροια του κορωνοιού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 25 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,99%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/2/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,20% σημειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου   2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023 που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580 στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS