Κοντοζαμάνης (Υφυπ. Υγείας): Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανό κρούσμα κορωνοϊού

Κοντοζαμάνης (Υφυπ. Υγείας): Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανό κρούσμα κορωνοϊού
Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τον ΠΟΥ και την ΕΕ σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας
Για το ζήτημα του κορωνοϊού και τον φόβο μιας ανεξέλεγκτης πανδημίας τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει μέγιστος βαθμός ετοιμότητας σε τυχόν κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα».
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε: «Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό, υπάρχει μέγιστος βαθμός ετοιμότητας.
Έχουμε ήδη εξετάσει πάρα πολλά περιστατικά ως πιθανά κρούσματα, τα οποία είναι αρνητικά μέχρι στιγμής.
Ακολουθώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα έχουμε επαναπατρίσει συμπατριώτες μας από το εξωτερικό.
Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ, η ΕΕ και με κορυφαίους Έλληνες ειδικούς επιστήμονες προκειμένου μέρα με την ημέρα να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα και να αναπτύσσουμε το σχέδιο που έχουμε σχεδιάσει».
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος πανικού, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι.
Ο κορωνοϊός είναι μια ήπιας μορφή γρίπη και το 85 με 90% των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται ως ήπια γρίπη.
Το 95% και πλέον των περιπτώσεων από τις πύλες εισόδου της κάθε χώρας έχει δείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικό επομένως δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να ελέγχουμε τις πύλες εισόδου, διότι μπορεί να περάσει κάτω από την προσοχή μας ο ιός.
Και αυτό το λέω γιατί η πλειονότητα των περιπτώσεων, πάνω από το 85%, μπορεί να φέρει τον ιό και να μην έχει εκδηλωθεί, να είναι δηλαδή ασυμπτωματικοί ασθενείς.
Άρα οι δυνάμεις μας πρέπει να προσανατολιστούν σε άλλες δράσεις μας και κυρίως στα μέτρα προφύλαξης.
Είδατε ότι και η Ιταλία είχε κλείσει τα σύνορά της και βεβαίως έχει αυτά τα κρούσματα, δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι περιορισμένος ο ιός σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες έχουν μπει σε καραντίνα».
«Το καλύτερο μέτρο αυτή τη στιγμή είναι η προετοιμασία την οποία έχουμε κάνει και κάνουμε κάθε μέρα και βεβαίως να ακολουθούμε τα ατομικά μέτρα προφύλαξης» τόνισε ο υφυπουργός.
Σχετικά με τα νοσοκομεία αναφοράς που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται ύποπτα περιστατικά ως πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Κοντοζαμάνης σχολίασε πως «Έχουμε σε ετοιμότητα τις κοινωνικές μας δομές τόσο σε Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο επίπεδο και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου αν εκδηλωθεί, είτε με μικρό είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, ο ιός στη χώρα να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να το καταλάβουμε όλοι ότι είναι μια ήπιας μορφής γρίπη».
Τέλος, ερωτηθείς για το αν είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι «Είμαστε έτοιμοι, υπάρχει προγραμματισμός, υπάρχουν παραγγελίες, υπάρχει επάρκεια αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Μάσκες αυτή τη στιγμή θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προμηθευτεί το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.
Τα νοσοκομεία μας έχουν επάρκεια αυτή τη στιγμή, προβαίνουν σε παραγγελίες, έχουν εξασφαλίσει ποσότητες, υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων, υπάρχει απόθεμα αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.
Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή».


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS