Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο - Γιατί την κατηγορούν οι επικριτές της

tags :
Politico: Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο - Γιατί την κατηγορούν οι επικριτές της
Με τη φωτογραφία του πανό της Τούμπας, στο πρόσφατο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, να… δεσπόζει, το Politico ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το Politico, με τους επικριτές της ωστόσο να αναφέρουν ότι φοβάται τους ισχυρούς επιχειρηματίες και τους οργανωμένους οπαδούς.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, ενώ παρουσιάζει στοιχεία για τους δύο κυρίαρχους επιχειρηματίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
Όπως δηλώνει ο κ. Γεραπετρίτης, «για να μετατρέψουμε το ποδόσφαιρο από ένα τσίρκο... σε μια αθλητική παράσταση, πρέπει πρώτα να παρέμβουμε».
«Θέλαμε να στείλουμε ένα σοκαριστικό μήνυμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, χρησιμοποιώντας τη λέξη «μνημόνιο» η οποία έχει μεγάλο πολιτικό βάρος, για να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μία κατάσταση που δε μπορούν να γίνουν άλλες παραχωρήσεις.
Ακολουθώντας τη λογική της τελευταίας δεκαετίας, θέλουμε να δείξουμε ότι είναι καλύτερο να κάνουμε ένα μνημόνιο μόνοι μας, παρότι κάποιο που θα μας επιβάλλουν», τονίζει ο υπουργός.
Και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα μπροστά για να φτιάξει κάτι σημαντικό, όπως το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Για να μετατρέψουμε το ποδόσφαιρο, από… τσίρκο σε ένα αθλητικό σόου, πρέπει να παρέμβουμε πρώτα.
Αν είχαμε αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει από τα χέρια μας και η χώρα θα είχε διαχωριστεί και θα είχαμε βία.
Αν καταφέρουμε να φέρουμε μία πραγματική αλλαγή, κανένας δε θα θυμάται αυτού του τύπου τη μικρή παρέμβαση»
«Οι ίδιοι άνθρωποι, έχουν στην κατοχή τους ποδοσφαιρικές ομάδες, ΜΜΕ και δυναμικές επιχειρήσεις.
Αυτό το τρίπτυχο είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, δεδομένης της επιρροής που ασκείται στους συλλόγους από τους φιλάθλους τους.
Αυτό, τους δίνει μεγάλη επιρροή στην ελληνική κοινωνία.
Είναι μια κατάσταση πολύ πιο έντονη στην Ελλάδα, από ότι σε άλλες χώρες» είπε από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, έπειτα από πρωθυπουργική εντολή, μετά το «φιάσκο» της επιτροπής Αυγενάκη, στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής τονίζει ότι «υπήρχε μόνο διαφθορά στο ποδόσφαιρο, όταν ανέλαβα.
Είχα δεχθεί επιθέσεις από όλους όσοι εμπλέκονταν σε αυτήν, έλαβα διάφορες απειλές, αλλά στο τέλος, είδαν ότι συμπεριφέρθηκα σε όλους με τον ίδιο τρόπο.
Το ποδόσφαιρο έγινε ξανά ανταγωνιστικό και η κατάσταση βελτιώθηκε.
Η κυβέρνηση τα έκανε χάλια με τη νομοθεσία για την αλλαγή ποινών (για ΠΑΟΚ και Ξάνθη) και τώρα προσπαθούν να σωθούν φέρνοντας ένα κακό αντίτυπο από αυτά που έχουμε ήδη κάνει» ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού.


Image

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και δεκαετίες, με συχνές καταγγελίες για στημένα παιχνίδια και δωροδοκίες διαιτητών και παικτών.
Επίσης μαστίζεται από τη βία, μεγάλο μέρος των οποίων ενορχηστρώνεται από οργανωμένες ομάδες χούλιγκαν.
Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα για την κυβέρνηση είναι οι δύο μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας - ο Ολυμπιακός, με έδρα το λιμάνι του Πειραιά κοντά στην Αθήνα και ο ΠΑΟΚ με έδρα τη Θεσσαλονίκη - οι ιδιοκτήτες των οποίων κατέχουν σημαντική ισχύ.
Ο Ολυμπιακός ανήκει στον Ευάγγελο Μαρινάκη, μεγιστάνα της ναυτιλίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως, ένα εθνικό τηλεοπτικό κανάλι, αρκετές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστοτόπους ειδήσεων. Εκτός από τον Ολυμπιακό, κατέχει το Nottingham Forest της Αγγλίας, δύο φορές νικητές του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.
Ο Μαρινάκης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για στήσιμο αγώνων στην Ελλάδα το 2018.
Την ίδια χρονιά ο εισαγγελέας κατηγορούσε τον Μαρινάκη για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά οι δικαστές έκριναν ότι η κατηγορία δεν ήταν δικαιολογημένη.
Ο Ιβάν Σαββίδης, ελληνο-ρώσος δισεκατομμυριούχος που κατέχει τον ΠΑΟΚ, είναι ο ιδρυτής μιας εταιρίας επεξεργασίας καπνού, τσιγάρων και τροφίμων, της Agrokom.
Τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνουν μερίδιο μειοψηφίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ένα εθνικό τηλεοπτικό κανάλι και αρκετές εφημερίδες.
Το 2018, του απαγορεύτηκε η είσοδος σε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες για ένα χρόνο μετά την είσοδο του με όπλο στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της  Τούμπας.
Οι δύο ομάδες και οι ιδιοκτήτες τους είναι αντίπαλοι.
Ο Ολυμπιακός έχει κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες και κέρδισε το πρωτάθλημα πρωταθλήματος για επτά συναπτά έτη από το 2011.
Αλλά πέρυσι ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πρωτάθλημα.
Οι σύλλογοι καταλαμβάνουν επίσης τις δύο πρώτες θέσεις της ελληνικής Σούπερ Λιγκ αυτή τη σεζόν.

Διαμάχη ιδιοκτησίας

Το σημερινό δράμα ξεκίνησε μετά από μια ανεξάρτητη αθλητική επιτροπή που δημιούργησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία ο ΠΑΟΚ και μια άλλη ομάδα, η Ξάνθη, έπρεπε να αποσυρθεί από τον Σούπερ Λιγκ, επειδή ο Σαββίδης είχε αγοράσει την τελευταίο, παραβιάζοντας κανόνες που εμποδίζουν έναν μόνο επενδυτή που κατέχει περισσότερα από ένα κλαμπ.
Η Ξάνθη είναι επί του παρόντος η ένατη στο πρωτάθλημα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους εξοικειωμένους με την έρευνα της επιτροπής, η εξαγορά έγινε μέσω μιας κυπριακής υπεράκτιας εταιρείας που ελέγχεται από τον ξάδερφο του Σαββίδη.
Ο ΠΑΟΚ αρνείται ότι η Ξάνθη ανήκει στην οικογένεια του Σαββίδη. Η αντίδραση σε πιθανή υποβιβασμό ήταν τόσο έντονη ώστε ο Υπουργός Γεωργίας Μάκης Βορίδης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μια συγκέντρωση με αγρότες στη βόρεια Ελλάδα από φόβους για την ασφάλειά του.
 Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ προειδοποίησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην εμφανίζονται οπουδήποτε στο βόρειο τμήμα της χώρας χωρίς σωματοφύλακες και αστυνομική συνοδεία.
Το ποδοσφαιρικό πρόβλημα της κυβέρνησης έχει επίσης εμπλακεί στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
 Ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απελάθηκε από το κόμμα αφού απειλούσε να εγκαταλείψει αν ο ΠΑΟΚ υποβιβαζόταν.
Ο Ζαγοράκης είναι ένας πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, ο οποίος επίσης κατηγόρησε την ελληνική εθνική πλευρά που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέτρεψε την απόφαση της επιτροπής, η οποία υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Αθλητισμού και η τιμωρία υποβαθμίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου από υποβιβασμό σε έκπτωση 5 βαθμών. Αυτή η κύρωση, η οποία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί καθώς η νομική υπόθεση παραμένει ανοικτή, θα μπορούσε ακόμα να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να κερδίσει το πρωτάθλημα.
Ο Λευτέρης Δούκας, εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ, δήλωσε ότι η τιμωρία είχε σαφώς νόημα να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. "Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο για την εικαζόμενη πολυεθνική ιδιοκτησία ήταν το ιδανικό καμουφλάζ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού.
Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι ο φλοιός της κυβέρνησης είναι πολύ χειρότερος από το δάγκωμα του. Κατηγορούν τους υπουργούς ότι έχασαν το νου τους ακυρώνοντας την ποινή υποβιβασμού ενόψει της έντονης αντιπολίτευσης του ΠΑΟΚ και των υποστηρικτών του.
«Η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε όταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ άρχισαν να απειλούν να χωρίσουν την Ελλάδα σε δύο», δήλωσε ο Άρης Ασβεστάς, δημοσιογράφος στο ραδιοφωνικό σταθμό Sport FM. «Η επιτροπή ήταν το σώμα της κυβέρνησης και θα έπρεπε να την έχει προστατεύσει και την απόφασή της».

Η υπογραφή του μνημονίου με UEFA και FIFA

Στην υπογραφή συνυποσχετικών για την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου προχώρησε η κυβέρνηση με UEFA και FIFA ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της UEFA Aleksander Čeferin και τον αντιπρόεδρο της FIFA Greg Clarke,όπως μετέδωσε νωρίτερα το bankingnews.gr
«Είναι χαρά μου να σας υποδέχομαι.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε λάβει μια πολιτική απόφαση να «καθαρίσουμε» το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προσχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δυο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας.
Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό.
Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Έλληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε.
Επομένως και πάλι καλώς ήρθατε και ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο Aleksander Čeferin εξέφρασε την ικανοποίηση του που «η κυβέρνηση λαμβάνει μέρος στην κοινή μας προσπάθεια».
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια…
Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημα της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004 όταν κερδίσατε το Euro» είπε ο πρόεδρος της UEFA.
«Όπως γνωρίζετε, το 2004 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς και δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε πλήρως αυτή τη σημαντική στιγμή.
Επίσης, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου να επουλώσει το ίδιο τις πληγές του με την κατάλληλη υποστήριξη και την κατάλληλη καθοδήγηση.
Όσον αφορά τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης, ναι, στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, και αυτό σηματοδοτεί εκτός των άλλων και η παρουσία σας εδώ, ότι αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Πρέπει να επισημάνω ότι από την στιγμή που το καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε  το ποδόσφαιρο να επουλώσει τις πληγές του, τον τελευταίο μήνα θα έλεγα ότι έχουμε καταγράψει πρόοδο καθώς υπάρχει βελτίωση στις συμπεριφορές που βλέπουμε από όλες τις πλευρές.     
Επομένως για αυτό το λόγο πιστεύω ότι το ευρύτερο μήνυμα που στέλνουμε είναι σημαντικό.
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Τι προβλέπουν τα Συνυποσχετικά

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την κυβέρνηση, οι βασικές προβλέψεις των Συνυποσχετικών που υπεγράφησαν ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στις UEFA / FIFA είναι:

Υποχρεώσεις των UEFA / FIFA

Οι UEFA / FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή του παρόντος Συνυποσχετικού μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:
Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου
Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Το σύστημα διαιτησίας

Οι UEFA / FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας.
Οι UEFA / FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης