Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το ΔΝΤ προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο λόγω Covid-19

tags :
Rabobank: Το ΔΝΤ προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο λόγω Covid-19
Ασυνήθιστη και σοκαριστική η πολιτική - οικονομική κατάσταση παγκοσμίως λόγω πολιτικών μοχλεύσεων, οικονομικών παρεμβάσεων και κορωνοϊού - Δυσοίωνη η προοπτική
Σπάνια και σοκαριστική, χαρακτηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank την χθεσινή μέρα, 24 Φεβρουαρίου, όσον αφορά την πορεία των αγορών, την εξέλιξη του κορωνοϊού η οποία πόρρω απέζει απο το να ξεφύγει από τον έλεγχο, και τα όσα κοινοποιούνται και διακυβεύονται.
Οι λόγοι είναι τέσσερις:

Πρώτος: Η πορεία των αγορών
Ο S&P υποχώρησε κατά 3,4%, μια πτώση η οποία, υπό κανονικές συνθήκες θα συνιστούσε μια συνηθισμένη κακή μέρα στο γραφείο, αλλά στη νέα μας κανονικότητα που ζούμε, με τις  κεντρικές τράπεζες και τον Αμερικανό πρόεδρο να χειραγωγούν τις τιμές των μετοχών ως βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας, και υπό την επίδραση του κορωνοϊού η πτώση του επιχειρηματικού πλούτου, είναι και σπάνια, και σοκαριστική.
Όλο και περισσότερες εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες, όπως αναφέρουν, ότι είτε τα κέρδη τους, είτε η αλυσίδα εφοδιασμού θα επηρεαστούν από αυτή την κρίση αναπόφευκτα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους.
Οι αγορές της Ασίας είδαν ξεπούλημα μετοχικών τίτλων με το «καλημέρα» των συνεδριάσεων.
Ο Ιαπωνικός Nikkei έπεφτε ως και -3,3% στη διάρκειά της, ενώ οι αγορές της Κίνας, που όπως λένε επιστρέφει στην κανονικότητά της μετά το ξέσπασμα της επιδημίας κατά -1,6%.
Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, τα ομόλογα των ΗΠΑ ανέβαιναν με το ξεκίνημα.
Η Wall Street Journal καλεί σε συγκράτηση του πανικού, την ώρα που υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Mnuchin, χθες 24/2 επιβεβαίωσε πως οι κεντρικές τράπεζες φυσικά θα μειώσουν τα επιτόκια αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς η εξάπλωση του ιού.

Δεύτερος: Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως
Τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν κάτω από το 1,36%, αν και είμαστε πίσω στο 1,39% μαζί με τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, με διετές να αγγίζει το ποσοστό 1,28%.
Η αγορά περιμένει τώρα την επόμενη μείωση της Fed, αργότερα το 2020, η οποία δεν θα αποτελεί πραγματική έκπληξη για κανέναν εκτός από την Fed.
Εν τω μεταξύ, πήραμε περίπου 40 δισεκ. δολάρια από τα νέα repo της Fed, μια τρέλα που θα διαρκέσει για μερικές ημέρες ... ή ίσως ώρες. Κανείς δεν ξέρει.

Τρίτον:  Η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που συλλέγει, επεξεργάζεται και διανέμει η Κίνα.
Ο ξένος τύπος δημοσίευσε πολλές ιστορίες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, οι οποίες αμφισβήτησαν την ακρίβεια των δεδομένων που παρουσιάζονται.
Τώρα είναι η σειρά και του κινεζικού Τύπου να το κάνει.
Η εφημερίδα Caixin ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι από τον COVID-19, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς δεν δίνονται επαρκή στοιχεία για τους θανάτους ηλικιωμένων και τροφίμων σε γηροκομεία, που ανταποκρίνονται σε μια δημογραφική κατηγορία, ιδιαίτερα ευπαθή στον ιό.
Μόνο σε ένα σπίτι, καταγράφηκαν πρόσφατα 19 θάνατοι, εκ των οποίων μόνο ένας αποδόθηκε στον  COVID-19, γεγονός εξαιρετικά αμφίβολο.
Εάν είναι αλήθεια, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας που εμφανίζει ο ιός είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι αναφέρθηκε, ακόμη και όταν οι θάνατοι αυξήθηκαν σε «μόλις» 71 χθες 24/2, στην Κίνα.
Αυτό το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ειδικά για τους ηλικιωμένους, θα ευθυγραμμίζεται περισσότερο με το σοκ των 50 θανάτων που αναφέρει χθες το Ιράν (αν και υπάρχει και σύγχυση σχετικά και με αυτόν τον αριθμό) και τους περισσότερους από τους καταγεγραμμένους θανάτους που παρατηρούνται μέχρι στιγμής στην Ιταλία.

Τέταρτος: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η φήμη του.
Ο ίδιος φορέας που επιδοκίμασε τον αποκλεισμό της Κίνας από τον ιό, υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι παρόμοιες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο ήταν εντελώς περιττές, εξακολουθεί να αρνείται να το ονομάσει «πανδημία» το φαινόμενο που κατακλύζει ραγδαία τον παγκόσμιο χάρτη.
Μπορεί να βρισκόμαστε στην άκρη αυτού του ορισμού, προφανώς, και να μην είμαστε ακόμη στο πεδίο που ορίζει η λέξη.
«Η χρήση της λέξης πανδημία τώρα, δεν ταιριάζει στα γεγονότα, αλλά σίγουρα μπορεί να προκαλέσει φόβο... αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες να ξεσπούν σε διάφορα μέρη του κόσμου που επηρεάζουν διαφορετικές χώρες με διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην Κίνα η κατάσταση τώρα εμφανίζεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο, γεγονός που σημαίνει και πάλι ότι δεν μπορεί να είναι μια πανδημία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ έχει διαμορφώσει την άποψη του πότε μια κατάσταση αποτελεί «πανδημία», όρια που ωστόσο εμφανίζονται κινητά και δεν ακολουθούν ένα στάνταρ πρότυπο.
Το ερώτημα είναι ποιος κινεί το νήμα των ορίων και γιατί.
Φυσικά, αυτό κάνει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να μοιάζει με τον άλλο διεθνή κηδεμόνα, το ΔΝΤ, που πρότεινε ότι μέχρι στιγμής η κρίση θα μπορούσε να ρίξει κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες την παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2020 - αλλά προετοιμάζεται για το ακόμη χειρότερο σενάριο των 0,2 ποσοστιαίων μονάδων;
Το ΔΝΤ, φυσικά, ποτέ δεν θα μιλήσει για ύφεση μέχρις ότου κάποιος είναι ήδη μπει σε μια τέτοια τροχιά. Το ΔΝΤ βλέπει πάντοτε και μόνο κινδύνους.
Οι θάνατοι που καταγράφηκαν στο Ιράν και την Ιταλία, ανησυχούν ήδη, όπως είναι, αλλά έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό, τι νομίζουμε.
Η Ιταλία έχει ήδη μπει σε καραντίνα τύπου Κίνας, ωστόσο η ΕΕ, όπως και η Κίνα, επιμένει σε ένα μήνυμα του «ΠΟΥ» ότι δεν απαιτούνται διεθνείς έλεγχοι για την ελεύθερη κυκλοφορία, αφού γενικά οι άνθρωποι δεν κολλούν/μεταδίδουν τον COVID-19, μέχρι που ξαφνικά να βρεθούν στο κατώφλι του θανάτου και πεθάνουν ξαφνικά.
Τα αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι χρειάζονται αρκετές εβδομάδες, συχνά χωρίς συμπτώματα, προτού φτάσει ένας άνθρωπος στο θάνατο, κατά τη διάρκεια των οποίων το μολυσμένο άτομο είναι σε θέση να διαδώσει τον ιό σε όλους τους γύρω του με διάφορους τρόπους.
Εν ολίγοις, εφόσον υπάρχουν ήδη θανάτοι, υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν πολλές άλλες ακόμη μη αναγνωρισμένες συστάδες περιπτώσεων εντός της Ευρώπης, στη Μέσης Ανατολή και αλλού.
Εξετάστε πόσες «απαγορευμένες» ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν εκδοθεί, τι συμβαίνει στις εισόδους των χωρών, τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και όλα αυτά, ενάντια στις συμβουλές του ΠΟΥ, φυσικά. Ε
Εξετάστε αν το COVID-19 εξαπλωθεί στον συριακό πληθυσμό που τρέπεται σε προσφυγική φυγή και που μπορεί να στραφείο ο προσφυγικός πληθυσμός για αντιμετώπιση.
Κατά τα άλλα, ο Λευκός Οίκος μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο να καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του COVID-19
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης