Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo: Θα υπογράψουμε συμφωνία με το Αφγανιστάν, μόνο αν τηρηθεί ο περιορισμός της βίας

tags :
Pompeo: Θα υπογράψουμε συμφωνία με το Αφγανιστάν, μόνο αν τηρηθεί ο περιορισμός της βίας
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι τηρείται η μερική εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο (22/2)
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπογράψουν συμφωνία για τη μείωση των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν, μόνο αν η συμφωνία με τους Ταλιμπάν για τη μείωση της βίας επιτύχει, δήλωσε σήμερα (25/2) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael Pompeo.
«Αν και μόνο αν η συμφωνία είναι επιτυχής, θα υπογράψουμε τη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν στις 29 Φεβρουαρίου, η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Pompeo στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι οι ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις για την πολιτική διευθέτηση στη χώρα είναι μια ευκαιρία που μπορεί να μην επιτύχει.
Εκτίμησε ότι τηρείται η μερική εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο μεταξύ των ΗΠΑ, των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, δηλώνοντας πεπεισμένος για την υπογραφή μιας συμφωνίας με τους αντάρτες.
Η εκεχειρία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο, αν εξακολουθεί να τηρείται, για την υπογραφή το Σάββατο στη Ντόχα μιας πρωτοφανούς συμφωνίας μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.
«Ο περιορισμός της βίας τηρείται, ελλιπώς μεν αλλά λειτουργεί», δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου.
Ο Pompeo τόνισε ότι το Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ που εμπλέκονται εκεί στρατιωτικά από το 2001 και θέλουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, βρίσκονται ενώπιον μιας "τεράστιας πολιτικής ευκαιρίας".
Ο Αμερικανός υπουργός δεν θέλησε να πάρει θέση στην αντιπαράθεση που έχει προκληθεί από τις αφγανικές προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε επίσημα ο απερχόμενος πρόεδρος Ashraf Ghani, τη νίκη του οποίου όμως αμφισβητεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης Abdullah Abdullah.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει συγχαρεί ακόμη τον επανεκλεγέντα πρόεδρο.
«Υπάρχει αφγανικό Σύνταγμα, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό τηρείται με τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», περιορίστηκε να δηλώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης