Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θ. Χαραγκιώνης στο BN: Το ΦΠΑ στα ακίνητα να μειωθεί κατά 50% - Οι προοπτικές

tags :
Θ. Χαραγκιώνης στο BN: Το ΦΠΑ στα ακίνητα να μειωθεί κατά 50% - Οι προοπτικές
Ως εξαγώγιμο προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζει η πολιτεία τα ακίνητα και ειδικότερα τα επαγγελματικά, λέει ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης στο BN
Ως εξαγώγιμο προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζει η πολιτεία τα ακίνητα και ειδικότερα τα επαγγελματικά, λέει ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης στο BN.
Μιλά για τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων και τους επενδυτές που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αυτήν.
Σχολιάζει ακόμη, την αναστολή του ΦΠΑ ως μία «αταξία» που παρότι κινειται προς τη σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να δοκιμαστεί, ως μέτρο, στην πράξη.
Πιο αναλυτικά ο κ. Χαραγκιώνης θεωρεί σωστότερο να αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στα ακίνητα. Θεωρεί ότι ο συντελεστής 24% είναι πάρα πολύ υψηλός και θα πρέπει να μειωθεί στο μισό ή να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ελπιδοφόρος αγορά, ικανή να  θέσει σε επανεκκίνηση την εγχώρια  οικονομία.   
 
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Χαραγκιώνη στο Νίκο Θεοδωρόπουλο

Η αγορά ακινήτων μπορεί να θεωρηθεί ως η «χρυσή εφεδρεία» για την οικονομία μετά από δέκα χρόνια κρίσης; Δοκιμάστηκε στο παρελθόν και  χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο αποταμίευσης λόγω πληθωρισμού.  
Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Η αγορά ακινήτων μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε μία οικονομία και να συνεισφέρει το δικό της μερίδιο στην ανάπτυξη.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρόκειται για εξαγώγιμο προϊόν που μπορεί να προσελκύσει ξένους και σοβαρούς εγχώριους επενδυτές όπως συμβαίνει σε όλες τις ώριμες οικονομίες.
Εμείς για δεκαετίες κρατήσαμε την αγορά ακινήτων στα στενά όρια της Ελλάδας, όπου επιπρόσθετα υπήρχε απουσία εγχώριων θεσμικών επενδυτών λόγω της τμηματοποίησης των κτιρίων, αφού η χρηματοδότηση του developer από το τραπεζικό σύστημα, ήταν απαγορευμένη.
Για τους ξένους επενδυτές η ελληνική γη και τα κτίρια, ήταν άγνωστα.
Η ελληνική εφεύρεση για την εγχώρια αγορά ακινήτων, η αντιπαροχή, δούλεψε καλά ως μοντέλο στην κατοικία, όχι όμως στα επαγγελματικά ακίνητα.  
 
Η πρόσφατη αναβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια, δείχνει ότι χρησιμοποιούμε τα εργαλεία του παρελθόντος.    
 Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Πράγματι, η αναβολή του ΦΠΑ παρότι «αταξία»,
εφαρμόστηκε ώστε να δοθεί μία ανάσα στην κτηματαγορά.
Ως μέτρο είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά σε τρία χρόνια θα πρέπει να αναζητήσουμε την οριστική λύση του προβλήματος.
Θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσει η κυβέρνηση απευθείας στη μείωση του ΦΠΑ στα ακίνητα.
Το μέτρο εφαρμογής του ΦΠΑ στα ακίνητα εφαρμόστηκε από το 2006 και εντάχθηκε όταν ο ΦΠΑ ήταν στο 16%.
Είναι σαφές πλέον στους συντελεστές της κτηματαγοράς, ότι δεν είναι βιώσιμο το ποσοστό 24%, αφού δεν εφαρμόζεται μόνο στο κόστος κατασκευής και στο επιχειρηματικό κέρδος αλλά και στην αξία της γης και χρειάζεται να μειωθεί στο μισό, ακόμη και σε μονοψήφιο αριθμό για τα ακίνητα.
Σε τρία χρόνια θα συζητάμε το ίδιο πρόβλημα. Σήμερα η αναβολή του ΦΠΑ δεν θα φέρει χαμηλότερες τιμές, διότι οι κατασκευαστές δεν εκπίπτουν το ΦΠΑ της κατασκευής που γι’αυτούς παραμένει κόστος.   
    
Η δραστηριότητα της αγοράς ακινήτων, σας δίνει την αίσθηση ότι οι επενδυτές κάνουν ουρά για να αγοράσουν ακίνητα;     
Θεόδωρος Χαραγκιώνης:  Δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί σοβαροί διεθνείς επενδυτές, πλην της εταιρείας Hines που είναι από τις σοβαρότερες στον κόσμο που εγκαταστάθηκε ήδη και επενδύει στην Ελλάδα.
Οι υπόλοιποι που έχουν εμφανιστεί εντάσσονται στην κατηγορία επενδυτών υψηλού ρίσκου.
Οι έννοιες υψηλό ρίσκο και ακίνητα είναι βεβαίως αντίθετες.
Όποιος επενδύει σε ακίνητα, συνήθως, δεν λαμβάνει υψηλό ρίσκο, εκτός εάν προσελκύεται από τις χαμηλές τιμές. Πάντως, οι άλλες σοβαρές εταιρείες και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, παρακολουθούν ακόμη την αγορά και δεν έχουν κάνει κινήσεις.  
 
Η εγχώρια αγορά ακινήτων θεωρείται ακόμη φθηνή σε σχέση με άλλες αγορές, αφού δίνει αποδόσεις στα επίπεδα του 7%, καθώς ο αγοραστής αγοράζει σε χαμηλές τιμές;
Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Ναι, είναι ακόμη φθηνή. Η απόδοση των ακινήτων αξιολογείται με βάση το ετήσιο μίσθωμα, και η διεκδικούμενη απόδοση είναι κατά κανόνα κατά τι υψηλότερη από την απόδοση του αμερικανικού ομολόγου 30ετούς λήξης.
Η απόδοση είναι αντιστρόφως ανάλογη με την τιμή του ακινήτου, όσο υψηλότερη είναι η απόδοση τόσο χαμηλότερη είναι η τιμή του ακινήτου.   
 
Έχει έρθει ο χρόνος για την πώληση ακινήτων σε τιμές που να εξυπηρετούν τον πωλητή;
Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Η εγχώρια αγορά ακινήτων και ειδικότερα η επαγγελματική,
παρουσιάζει αποδόσεις της τάξης του 6%. Αντίθετα στις αγορές της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι αποδόσεις έχουν διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3%, δηλαδή για το ίδιο μίσθωμα πωλούνται σε διπλάσια τιμή. Άρα οι εγχώριοι πωλητές  πρέπει να αναμένουν την πτώση των αποδόσεων και την συνακόλουθη άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Πως θα λειτουργήσουν ή πόσο θα επηρεάσουν οι πλειστηριασμοί την εγχώρια αγορά ακινήτων;
Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Τα πολύ ενδιαφέροντα ακίνητα δεν φθάνουν στους πλειστηριασμούς.
Πρόκειται για αγορά περιορισμένου ενδιαφέροντος με βραχυπρόθεσμα  χαρακτηριστικά, και με τους αγοραστές να ψάχνουν κάτι φθηνό χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι είναι καλό, ή ότι μπορεί να γίνει, με κάποιες παρεμβάσεις.
Πάντως η σημερινή δυναμική μετά την, σε λήθαργο, αγορά ακινήτων επί μία δεκαετία και οι χαμηλές σήμερα τιμές τους, νομίζω ότι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω συμπίεση των τιμών από τους πλειστηριασμούς.
Μένει να το δούμε και στην πράξη.
 
Η προκλητικότητα της Τουρκίας μπορεί να προβληματίσει τους επενδυτές;  
Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Υπάρχει μία ανησυχία και αξιολογείται ως υπολογίσιμο ποσοστό του ρίσκου της χώρας.
Προσωπικά δεν με φοβίζουν οι απειλές της  Τουρκίας  καθώς πρόκειται για χώρα με έμπειρους πολιτικούς, που δεν θα κάνουν κάτι, που θα προκαλέσει σοβαρά τη διεθνή κοινότητα. Ξέρουν τα όριά της όπως και τις δυνατότητές της, για να κερδίζει στη διεθνή σκακιέρα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της.   
 
Ο Όμιλος Χαραγκιώνη ποια σχέδια υλοποιεί και τι προσδοκίες έχει;   
Θεόδωρος Χαραγκιώνης
: Ετοιμάζουμε ένα ενδιαφέρον έργο στη Πλάκα, που θα ολοκληρωθεί μετά από πολλά χρόνια και ουσιαστικά θα συνδέσει με διαμπερή στοά το εμπόριο του Μοναστηρακίου (Πανδρόσου και Ηφαίστου) με το εμπόριο της οδού Αδριανού.
Η πρώτη φάση του έργου ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Η δεύτερη, θα περιλαμβάνει 20 κατοικίες, 15 καταστήματα, έναν χώρο πολιτισμού και μια πλατεία στο κέντρο του τετραγώνου.
Η αξία της επένδυσης ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε τρία περίπου χρόνια, αφού προηγείται αρχαιολογική έρευνα στο υπέδαφος.
Παράλληλα σε φάση αποπεράτωσης είναι όλοι οι χώροι του Capitol (Γ΄Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού) και του Park Lane (Πατησίων και Κοδριγκτώνος), με εκμισθωμένα σε γραφεία και καταστήματα και τα δύο κτίρια στο 100%, ενώ στις οδούς Γούναρη, Τσαμαδού και Λυκούργου στον Πειραιά, είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση δύο μεγάλων διατηρητέων που καταλαμβάνουν μισό οικοδομικό τετράγωνο, δίπλα στον Πύργο του Πειραιά.
Τέλος, μια σειρά από έργα, με μικρότερο το διατηρητέο «Parliament» στην οδό Κριεζώτου στο Σύνταγμα και μεγαλύτερο τα τρία οικοδομικά τετράγωνα των 135.000τμ δόμησης στο Νέο Φάληρο, ακριβώς δίπλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη, ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στην-μέσω των ακινήτων-Άνοιξη της Ελληνικής Οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης