Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ολοκληρωμένη αγορά πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση

tags :
Ολοκληρωμένη αγορά πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2020 μια στρατηγική για μια ολοκληρωμένη αγορά πληρωμών στην Eυρωπαϊκή Ενωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το φθινόπωρο του 2020 μια στρατηγική για μια ολοκληρωμένη αγορά πληρωμών στην Eυρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να διευκολύνει τη χρήση εθνικών υπηρεσιών πληρωμών σε όλη την Ευρώπη και να μειώσει την εξάρτηση από διεθνείς φορείς εκμετάλλευσης καρτών όπως η Visa ή η Mastercard.
Ο Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε ευρώ (SEPA) προβλέπει ομοιόμορφες μεταφορές πιστώσεων και άμεσες χρεώσεις για περισσότερους από 500 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εντούτοις, ο SEPA για τις κάρτες απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς τα εθνικά συστήματα καρτών και οι τράπεζες εξακολουθούν να μην βλέπουν την κατάσταση επιχειρηματικά ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια συνδετικότητας και διαλειτουργικότητας και να καθορίσουν κοινά πρότυπα.
Ωστόσο, το γρήγορα μεταβαλόμενο τοπίο  των άμεσων πληρωμών, που διαταράσσονται από εταιρείες νέας τεχνολογίας, μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για την επίτευξη ενός ενιαίου χώρου για ευρωπαϊκές κάρτες νωρίτερα,  όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε δηλώσεις της  και τελικώς να  ωφελήσει τους κατόχους καρτών και τους εμπόρους.
Σε αυτό το πλαίσιο, το φθινόπωρο, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μια στρατηγική που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός "καινοτόμου, ολοκληρωμένου και ανταγωνιστικού τομέα πληρωμών λιανικής στην Ευρώπη, για να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες εταιρείες", όπως  ανέφερε ένας υπάλληλος της ΕΕ στο EURACTIV.com υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το εκτελεστικό μέλος της ΕΕ θα υποβάλει επίσης μια νέα στρατηγική ψηφιακής χρηματοδότησης, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής.
Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη νομοθεσία, θα ξεκινήσει σύντομα δημόσια διαβούλευση για τις πληρωμές, όπως ανέφερε η Επιτροπή.
Ο υπάλληλος της ΕΕ εξήγησε ότι, εξαιτίας του κατακερματισμού των εθνικών συστημάτων καρτών, ακόμη και οι ισχυρότεροι ευρωπαίοι φορείς εκμετάλλευσης προσφέρουν υπηρεσίες που λειτουργούν μόνο στα επιμέρους κράτη μέλη.
Ως αποτέλεσμα, «πρέπει να συνεργαστούν με μεγαλύτερους διεθνείς φορείς που δεν είναι Ευρωπαίοι  εφόσον θέλουν να προσφέρουν πανευρωπαϊκές πληρωμές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Οι καταναλωτές χαιρετούν πρόταση για τον περιορισμό του κόστους συναλλαγών στην ΕΕ
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό του κόστους μεταφοράς σε μέλη που δεν ανήκουν σε ευρώ και οι μετατροπές νομισμάτων στο εξωτερικό ήταν ευπρόσδεκτες από τους ακτιβιστές των καταναλωτών και της διαφάνειας, αν και οι ΜΚΟ διαμαρτυρήθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ωφελήσει τα εμβάσματα των μεταναστών.
Η πρόθεση να μειωθεί η εξάρτηση από παγκόσμιους παίκτες, όπως η Visa ή η Mastercard, ευθυγραμμίζεται με τον νέο γενικό στόχο της ΕΕ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προδιαγράψει την πορεία προς τα εμπρός. Το σύστημά του TARGET Instant Payments (TIPS), που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018, θα μπορούσε να δημιουργήσει την απαραίτητη «δυναμική» για να σπάσει τα εθνικά σιλό, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.
 Ο φορέας που εδρεύει στη Φρανκφούρτη δήλωσε ότι το TIPS "θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να υποστηριχθεί η διασύνδεση και η διαλειτουργικότητα των εθνικών συστημάτων καρτών και, εάν διασφαλιστεί πλήρης πανευρωπαϊκή κάλυψη, θα αποτελέσει πιθανή εναλλακτική λύση για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος καρτών". έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Η ΕΚΤ προώθησε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό λογότυπο για να υποδείξει την αποδοχή της νέας πανευρωπαϊκής κάρτας της ΕΕ.
Η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής κάρτας θα ήταν η τελευταία λύση στον ταχέως μεταβαλλόμενο τομέα πληρωμών.
Η δεύτερη οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες πληρωμών ήταν η «αλλαγή παιχνιδιού» που άνοιξε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, τράπεζες και νεοσύστατες επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Καθώς οι τράπεζες αναγκάστηκαν από τη νομοθεσία της ΕΕ να μοιραστούν τα δεδομένα των πελατών τους με νέες επιχειρήσεις και παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η αγορά πληρωμών άνοιξε για τους νεοεισερχόμενους, προσφέροντας νέες υπηρεσίες και φθηνότερες τιμές.
Το ψηφιακό νόμισμα Libra, το οποίο χρηματοδοτείται από το Facebook, είναι αποφασισμένο να πάρει το πράσινο φως από τους ευρωπαίους ρυθμιστικούς φορείς το επόμενο έτος, παρά τις πολυάριθμες ανησυχίες των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, δήλωσε ένας ανώτερος εκπρόσωπος του έργου στο EURACTIV.com.
Η τελευταία βόμβα ήταν η ανακοίνωση του Facebook ότι θα ξεκινήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα αυτό το έτος, δημιουργώντας μια "σοβαρή" ανησυχία για τις χώρες του G7.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι ο Libra ήταν μια κλήση "αφύπνισης" για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς το σταθερό κουμπιά του Facebook προσέφερε μια καινοτόμο και φθηνότερη επιλογή πληρωμής στους χρήστες.
Έξι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών αξιολογούν την πιθανή διασυνοριακή χρήση τέτοιων ψηφιακών νομισμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το προσεχές έτος τα εργαλεία και τους στόχους της προκειμένου να εκπληρώσει καλύτερα την εντολή της για τη σταθερότητα των τιμών και σκοπεύει επίσης να αξιολογήσει την καταλληλότητα της έκδοσης του δικού της ψηφιακού νομίσματος ενόψει των αυξανόμενων ανησυχιών για το νόμισμα Libra του Facebook.
"Ειδικότερα, θέλουμε να αξιολογήσουμε εάν ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει έναν σαφή σκοπό για το κοινό και να υποστηρίξει τους στόχους της ΕΚΤ", δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα.
Οι πιστωτικές κάρτες, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν την πλέον ηλεκτρονική πληρωμή, αντιπροσωπεύουν περίπου το 52% όλων των συναλλαγών εκτός ΕΕ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης