Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα κριθεί στις 780 μον. έρχεται πτώση -6% - Λάθος η υποτίμηση του Covid 19

tags :
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα κριθεί στις 780 μον. έρχεται πτώση -6% - Λάθος η υποτίμηση του Covid 19
Συν τοις άλλοις εάν δει κανείς τι είδους ξένοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα και εξαιρώντας τα distress funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια, οι σοβαροί επενδυτές είναι στην κυριολεξία ελάχιστοι.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα δοκιμαστεί στις 780 μονάδες δηλαδή χαμηλότερα 6% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών στις 830 μονάδες.
Οι 780 μονάδες σηματοδοτούν πτώση από τα υψηλά έτους στις 24 Ιανουαρίου 2020 στις 950 μονάδες περίπου -18%.
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι στις 25 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν αξιοσημείωτες κινήσεις από την HSBC συνολικά στις τράπεζες και όπως προκύπτει το Capital Group συνεχίζει να πουλάει και το Fidelity συνεχίζει να αγοράζει μετοχές Eurobank.
Γιατί οι 780 μονάδες και γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει την χειρότερη επίδοση εσχάτως;
Οι 780 μονάδες αποτελούν όχι απλά ψυχολογικό αλλά και τεχνικό σημείο στήριξης.
Όμως οι 780 μονάδες αποτελούν περίπου το σημείο εκκίνησης της ανοδικής πορείας της αγοράς που προεξοφλούσε την νίκη της ΝΔ και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις 950 μονάδες.
Από τις 780 μονάδες στις 950 μονάδες στο υψηλό του 2020 είναι άνοδος 20-21%.
Αυτός ο αέρας αποτιμήσεων, προσδοκιών ξεφουσκώνει και η χρηματιστηριακή αγορά κάτω από συνθήκες πίεσης θα επιχειρήσει να επανακαθορίσει την δίκαιη της αξία.
Μια διακύμανση 780 με 850 μονάδων μπορεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για το επόμενο διάστημα, στο καλό σενάριο.
Το πολύ κακό σενάριο είναι οι 700 μονάδες και το δραματικό σενάριο οι 550 μονάδες στην περίπτωση που η πανδημία εξαπλωθεί και η Ελλάδα έχει νεκρούς από τον Covid -19
Όμως όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά ανεξαρτήτως του covid 19 το ελληνικό χρηματιστήριο όπως σχεδόν όλες οι διεθνείς αγορές ήταν φούσκα.
Μόνο ένα στοιχείο θα αναφερθεί.
Στην Wall Street στην οποία ποντάρει πολλά ο D. Trump για να επανεκλεγεί το 2019 σημειώθηκε το εξής παράδοξο.
Οι εταιρίες του βασικού δείκτη S&P 500 σε επαναγορές ιδίων μετοχών και σε μερίσματα δηλαδή σε κινήσεις ωραιοποίησης των μετοχών και ικανοποίησης των μετόχων, σε κινήσεις κερδοσκοπίας επένδυσαν 1,22 τρισεκ. δολάρια.
Αντιθέτως οι εταιρίες αυτές σε παραγωγικές επενδύσεις επένδυσαν μόλις 276 δισεκ. δολάρια.
Καθίσταται κατανοητό ότι όλο αυτό το χειραγωγούμενο κατασκεύασμα, όλη αυτή η τοξική σαπίλα των αγορών που συντηρείται από τις κεντρικές τράπεζες και την ποσοτική χαλάρωση δεν μπορεί να κρατήσει πολύ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα
1)Το ΑΕΠ που είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας – και λόγω Covid 19 – δεν θα φθάσει στο 2,5% για το 2020.
Η οικονομία δεν θα αναπτυχθεί 2,8% που υπολόγιζε η κυβέρνηση, δεν θα αναπτυχθεί 2,5% που έχουν εκτιμήσει ξένοι οίκοι και commission αλλά ίσως βρεθεί στις παρυφές του 2% ή και χαμηλότερα
2)Οι τράπεζες ακόμη απαιτείται να δαπανήσουν κεφάλαια από τους ισολογισμούς τους για να εξυγιανθούν.
Ουσιαστικά τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών μηδενίζονται στον βωμό της εξυγίανσης
3)Οι περισσότερες ελληνικές εταιρίες – όχι όλες – έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία 10 χρόνια ελάχιστες παραγωγικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν τον κύκλο εργασιών τους.
Οι περισσότερες εταιρίες δεν έχουν προετοιμαστεί για τις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.
4)Οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν χατίρια στην Ελλάδα και η προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πέσουν στο κενό.
5)Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν επενδύσεις οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 3-4 δισεκ. δεν μπορούν να σώσουν την Ελλάδα 3 ή 4 δισεκ.
Συν τοις άλλοις εάν δει κανείς τι είδους ξένοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα και εξαιρώντας τα distress funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια, οι σοβαροί επενδυτές είναι στην κυριολεξία ελάχιστοι.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι βασικοί αριθμοδείκτες το P/E η σχέση τιμής μετοχής προς κέρδη και η σχέση P/BV τιμής μετοχής προς ίδια κεφάλαια.
Επίσης θα πρέπει να αποτιμηθεί εάν η απόδοση κεφαλαίου είναι ρεαλιστική στο 10% που είναι ο στόχος.
Επειδή η ορατότητα για όλα αυτά τα θέματα, για το εάν μπορούν οι τράπεζες να επιτυγχάνουν επαναλαμβανόμενα κέρδη, εάν διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια κ.α. είναι ανοικτά και ελλείψει ορατότητας… η έννοια της αποτίμησης στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι σχετική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης