Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απώλειες για τις ασιατικές αγορές μετά το sell off στη Wall - Στο -0,79% ο Nikkei, ο Kospi -1,28%

tags :
Νέες απώλειες για τις ασιατικές αγορές μετά το sell off στη Wall - Στο -0,79% ο Nikkei, ο Kospi -1,28%
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,83% στις 2.987,93 μονάδες
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (26/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από το sell off που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον δυνητικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,79% στις 22.426,19 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sony και Inpex υποχώρησαν κατά -1,57% και -2,91% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τη μετοχή της Sony, και συγκεκριμένα στο -0,82%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,28% στις 2.076,77 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να κλείνει με απώλειες της τάξεως του -2,42%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200, ο οποίος έκλεισε στο -2,31% και τις 6.708,10 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,72% στις 26.699 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Sunny Optical υποχωρούν κατά -2,81% και -3,68% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,92% στις 11.433,62 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,83% στις 2.987,93 μονάδες, ενώ «βουτιά» σημείωσε ο δείκτης SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -3,02% και τις 11.497,55 μονάδες.
«Η εικόνα των αγορών δεν είναι καλή», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, διευκρινίζοντας ότι «οι αγορές της Ασίας θα συνεχίσουν να παραμένουν υπό πίεση, όντας ευάλωτες στις νέες ειδήσεις για τον κροωνοϊό».
Στις ΗΠΑ, οι αγορές διεύρυναν τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά -3,15% στις 27.081,36 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2018.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -3,03% στις 3.128,21 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο -2,77% και τις 8.965,61 μονάδες.
Σύμφωνα με την ειδικό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, Δρ. Nancy Messonnier «είναι απλά θέμα χρόνου να επηρεάσει ο κορωνοϊός τις ΗΠΑ«, διευκρινίζοντας ότι «το ερώτημα δεν είναι τόσο εάν θα συμβεί αυτό, αλλά το πότε ακριβώς θα συμβεί και πόσα κρούσματα θα έχουμε στη χώρα».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία του Χονγκ Κονγκ το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί νωρίτερα εντός του μήνα.
Το ΑΕΠ του Χονγκ Κονγκ συρρικνώθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ για το σύνολο του 2019 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,2% επιβεβαιώνοντας επίσης τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% έναντι πτώσης 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2019 και έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων, τα οποία πορέβλεπαν συρρίκωνση κατά 0,4%.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της «το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε σσύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω των τοπικών κοινωνικών περιστατικών τα οποία έπληξαν σοβαρά το οικονομικό κλίμα και τις καταναλωτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό».
Ήπιες απώλειες καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου τα οποία έδειξαν άνοδο στα αποθέματα των ΗΠΑ κατά την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,31% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 54,09 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,14% στα 49,83 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν απώλειες άνω του -2,5% καθώς η έξαρση του κορωνοϊού εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης.
«Οι τιμές του πετρελαίου αισθάνονται την πλήρη οργή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με το Brent να διαπραγματεύεται πλέον κοντά στα χαμηλά του Φεβρουαρίου και τη δυναμική να μην είναι φίλος του», δήλωσε ο Craig Erlam, αναλυτής της OANDA, προσθέτοντας ότι «το επίπεδο των 54 δολ. ανά βαρέλι δείχνει ευάλωτο».
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του API, τα αποθέματα πετρελαίου για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 2020 αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια, ενώ αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.
Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη και γύρω από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, καθώς οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των περικοπών στην παραγωγή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης