Τα 4 σενάρια που εξετάζει η ΕΚΤ σε περίπτωση κρίσης κορωνοϊού – Προηγούνται… όμως οι κυβερνήσεις

Τα 4 σενάρια που εξετάζει η ΕΚΤ σε περίπτωση κρίσης κορωνοϊού – Προηγούνται… όμως οι κυβερνήσεις
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα μπορούσαν πρώτα απλά να καλέσουν τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημοσιονομικές τους δαπάνες
Τα σενάρια σε περίπτωση που ο κορωνοϊός μετατραπεί σε μια περιφερειακή οικονομική κρίση εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία όμως δεν φαίνεται ακόμη έτοιμοι να παρέμβει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τη Φρανκφούρτη, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε εξέλιξη, τα περιθώρια πρόσθετης νομισματικής στήριξης είναι μικρά.
Για τους υπεύθυνους της χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη, αυτό καθιστά τις κυβερνήσεις, όπως η Γερμανία, να λάβουν πρώτες δράση προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
"Η ΕΚΤ δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τα όρια της, αλλά πλησιάζει", δήλωσε στην τηλεόραση Bloomberg η Anna Titareva, οικονομολόγος της UBS.
Η ΕΚΤ μπορεί τελικά να μην έχει την πολυτέλεια να περιμένει δημοσιονομική βοήθεια εάν η νόσος που έχει ήδη μολύνει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει κοστίσει σχεδόν 3.000 ζωές μετατραπεί σε παγκόσμια πανδημία.
Ωστόσο, ο κίνδυνος της ύφεσης είναι μεγαλύτερος πλέον, εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Ένα τέτοιο σενάριο θα έκανε την προειδοποίηση του Προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde τον Ιανουάριο να μην υποθέσει κανείς ότι η πολιτική είναι στον αυτόματο πιλότο, πιο προνοητική.
Μόλις ένα μήνα μετά τη συζήτηση στο Νταβός, ένα πρόβλημα που φαινόταν πολύ μακριά στην Κίνα είναι τώρα στην Ευρώπη, εξαιτίας των κρουσμάτων στην Ιταλία.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα μπορούσαν πρώτα απλά να καλέσουν τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημοσιονομικές τους δαπάνες.
Θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι δημόσιες επενδύσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τη νομισματική πολιτική για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης και την αντιστάθμιση των ασθενών εξαγωγών.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, μεταξύ των οποίων οι Ignazio Visco και Francois Villeroy de Galhau έχουν ήδη επιμείνει ότι το βάρος θα πρέπει να αναληφθεί από τις κυβερνήσεις για την επανεκκίνηση των οικονομιών.
Ωστόσο, προηγούμενες προσκλήσεις για συντονισμένες δαπάνες έχουν προκαλέσει μόνο σιωπή μέχρι στιγμής.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής μπορούν να καταφύγουν σε λεκτικές στηρίξεις ως μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, αλλά και να υποσχεθούν ότι θα στηρίξουν την οικονομία σε περίπτωση που απαιτηθεί.
Πάντως, αυτό που εκτιμάται είναι ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω εκ νέου τα επιτόκιά της, καθώς όπως επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο σε πιθανή απόφαση για μείωση των επιτοκίων.
Οι αναλυτές της Rabobank σημειώνουν ότι η απαλλαγή ορισμένων καταθέσεων από το επιτόκιο του -0,5% το Σεπτέμβριο δημιούργησε σιωπηρά χώρο για περαιτέρω μειώσεις.
Και οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν σε μία νέα περικοπή το 2021.
Στην πραγματικότητα όμως, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δεν έχουν επί του παρόντος καμία προφανή διάθεση γι' αυτό.
Οι Visco και Villeroy συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ξεκάθαρων τοποθετήσεων, επικαλούμενοι τις ανησυχίες για τη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών.
Μια άλλη περικοπή θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την οργή των Γερμανών και των Ολλανδών αποταμιευτών, τροφοδοτώντας τα λαϊκίστικα κόμματα.
Από την άλλη, μία περαιτέρω ποσοτική ελάφρυνση ενδέχεται να είναι λιγότερο πολιτικά τοξική, αλλά εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, ιδίως μεταξύ των εκείνων που τάσσονται υπέρ του προέδρου της Bundesbank, Jens Weidmann.
Το τρέχον πρόγραμμα, με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ σχεδιάστηκε ουσιαστικά για να διαρκέσει μέχρι το 2021, παρόλο που δεν έχει επίσημη ημερομηνία λήξης.
Η αύξηση των μηνιαίων αγορών ή η συνέχιση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να δοκιμάσει έναν αυτοεπιβαλλόμενο κανόνα, που αποσκοπεί στην αποφυγή νομισματικής χρηματοδότησης, αυτόν που θέλει την ΕΚΤ να μην μπορεί να αγοράσει περισσότερο από το ένα τρίτο του χρέους κάθε κυβέρνησης.
Ωστόσο, η ΕΚΤ θα μπορούσε ενδεχομένως να εξετάσει νέα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα τραπεζικά ομόλογα, ή να δανειστεί μια πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας και να αγοράσει μετοχές.
Ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο εργαλείο θα ήταν να πλημμυρίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα με χρήματα για να αποφευχθεί κάποια κρίση ρευστότητας.
Ωστόσο, με πλεόνασμα ρευστότητας 1,7 τρισ. ευρώ που βρίσκεται ήδη στο σύστημα και οι τράπεζες μπορούν να εκμεταλλευτούν, ενδέχεται να μην υπάρχει ζήτηση.
Εναλλακτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να καταστήσει πιο μακροπρόθεσμα τα δάνειά τους ευνοϊκότερα, να επιμηκύνει τις προθεσμίες από τα τρία έτη ή να προσφέρει περισσότερες πράξεις πέρα από τον Μάρτιο του 2021, όταν έχει προγραμματιστεί ο τελευταίος γύρος των TLTROs.
Εάν η πρόσβαση των τραπεζών σε άλλα νομίσματα εκτός από το ευρώ υποστεί βλάβη, η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να απορροφήσει γραμμές ανταλλαγής με κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, η Federal Reserve και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS