Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ακραίες διακυμάνσεις από -4,26% στο -2,69% το ΧΑ στις 811 μον. λόγω Covid19 - Κρίσιμες οι 780-790 μον. – Το ελληνικό 10ετές ομόλογο 1,18%

Ακραίες διακυμάνσεις από -4,26% στο -2,69% το ΧΑ στις 811 μον. λόγω Covid19 - Κρίσιμες οι 780-790 μον. – Το ελληνικό 10ετές ομόλογο 1,18%
Με την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα η αγορά έσπασε εύκολα το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων
(upd18) Ακραίες διακυμάνσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο τελικά έκλεισε στις 811 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με απώλειες έως -6%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασαν πλησίον του -8% ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές όπου και εκεί καταγράφεται έντονη μεταβλητότητα.
Η ελληνική αγορά με ευκολία έσπασε ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων,
για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019, με την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στη χώρα.
Ειδικότερα, θετικό στον κορωνοϊό είναι δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία, με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια να εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, καθώς οι αρχές είναι απόλυτα προετοιμασμένες.
Η επιδημία Covid-19 στην Κίνα, η οποία εξαπλώνεται σε 38 χώρες και έχει μολύνει περισσότερους από 81.000 ανθρώπους, με αποτέλεσμα 2.764 θανάτους, έχει δημιουργήσει πανικό στην επενδυτική κοινότητα λόγω των επιπτώσεων σε όλες τις οικονομίες του πλανήτη.
Το bankingnews σταθερά εδώ και μήνες υποστηρίζει ότι η φούσκα των αγορών πρέπει να σκάσει, η χειραγώγηση, η τοξικότητα, η αρρώστια έπρεπε να τελειώσει και ο κορωνοιός είναι αφορμή όχι αιτία... οι αιτίες είναι βαθύτερες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα δοκιμαστεί στις 780 μονάδες και εκεί θα φανεί εάν θα πάει στις 750 μονάδες.

Στις διεθνείς αγορές, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με πτώση -0,83%, ενώ έντονη μεταβλητότητα καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη DAX στην Γερμανία στο -0,30% από απώλειες -2% νωρίτερα, τον δείκτη FTSE MIB στην Ιταλία στο +1,3% από -1% ενώ στην Wall Street o Dow Jones κινείται ανοδικά στο +1,2%
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha Bank -5,89% και Πειραιώς -5,02% και ακολούθησαν  Eurobank -3,36% και Εθνική -2,02%
Aξιοσημείωτη ήταν η συμπεριφορά της Eurobank όπου από απώλειες -7,52% κατέγραψε κέρδη +3,5% για να κλείσει τελικά πτωτικά στο -3,36%.
Επίσης, στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Aegean -6,16%, Jumbo -5,06%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,75% ενώ  περιορίστηκαν οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως ΔΕΗ -1,52%, ΟΤΕ -1,47%,Coca Cola -0,48%
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα δοκιμαστεί στις 780 μονάδες δηλαδή χαμηλότερα 4% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών των 811 μονάδων.
Οι 780 μονάδες σηματοδοτούν πτώση από τα υψηλά έτους στις 24 Ιανουαρίου 2020 στις 950 μονάδες περίπου -18% ενώ η διάσπασή τους θα οδηγήσει την αγορά στις 750 μονάδες.
Το πολύ κακό σενάριο είναι οι 700 μονάδες και το δραματικό σενάριο οι 600 -550 μονάδες στην περίπτωση που η πανδημία εξαπλωθεί και η Ελλάδα έχει νεκρούς από τον Covid -19.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε  κλειστή συνάντηση διαχειριστών χαρτοφυλακίων – κυρίως hedge funds – στο Λονδίνο πριν περίπου δύο εβδομάδες ειπώθηκαν πολύ σημαντικές αλήθειες ενώ θα είχαν πολύ μεγαλύτερη αξία εάν το bankingnews τα είχε δημοσιεύσει πριν δύο εβδομάδες, ωστόσο τα πληροφορηθήκαμε πολύ πρόσφατα.
Στη συνάντηση αυτή που έως σήμερα δεν έχει διαρρεύσει αποκάλυψε πολλά, θεωρούν ότι όλος σχεδόν ο πλανήτης θα επηρεαστεί, τα κρούσματα θα είναι εκατομμύρια και η πανδημία αναπόφευκτη ενώ επίκειται διόρθωση ευρείας κλίμακας.
Βλέπουν πτώση έως -20% στα κύρια χρηματιστήρια ΗΠΑ και Ευρώπης και καταστροφή στα περιφερειακά ενώ για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ορατές οι 600 μονάδες ή πτώση -28% στην περίπτωση Πανδημίας και μαζικών αποφάσεων για καραντίνα.
Είναι βέβαιο ότι οι  κεντρικές τράπεζες με τα επιτόκια και με την ποσοτική χαλάρωση θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τα χειρότερα από την επιδημία του κορωνοϊού αλλά στην πράξη η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αυτών τελούν υπό δοκιμασία.
Το τελευταίο διάστημα στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία όπου σημειώνονται πωλήσεις.
Στην σημερινή ελληνική αγορά ομολόγων, καταγράφονται πωλήσεις με το 10ετές ομόλογο στο 1,18%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2, ενώ το ιταλικό 10ετές  βρίσκετα στο 0,99% με το μεταξύ τους spread στις 19 μονάδες βάσης ..
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται στις 114 μονάδες  ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5359 μονάδες βάσης από 5207 μονάδες βάσης χθες 25/2

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,61%.
Περί τις 11:00 με επιθετικές πωλήσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας +6,42%
Λίγο πριν τις 13:30 με την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα εντάθηκαν οι πωλήσεις στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 και σε συνδυασμό με τις πιέσεις στις τράπεζες,  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -4,26%.
O Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 687,18 μονάδες με πτώση -4,19%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,69% στις 811 μονάδες έχοντας υψηλό στις 828,73 μονάδες και χαμηλό στις 798,28 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και  επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 128,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 52,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,41 εκατ. ευρώ και όγκου 260 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 811 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες  και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 880 και οι 900 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 687 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 670 και ακολουθούν οι 650 και οι 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 700 μονάδες και ακολουθούν οι 730 και οι 750 μονάδες

Τα βασικά προβλήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η επίδραση του κορωνοϊού

Πολλά είναι τα εμπόδια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενώ σε αυτά προστίθεται και οι συνέπειες  από την πανδημία του κορωνοϊού
1)Το ΑΕΠ που είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας – και λόγω Covid 19 – δεν θα φθάσει στο 2,5% για το 2020 αλλά ίσως βρεθεί στις παρυφές του 2% ή και χαμηλότερα
2)Οι τράπεζες ακόμη απαιτείται να δαπανήσουν κεφάλαια από τους ισολογισμούς τους για να εξυγιανθούν ενώ τα κεφαλαιακά μαξιλάρια τους μηδενίζονται στον βωμό της εξυγίανσης
3)Οι περισσότερες ελληνικές εταιρίες – όχι όλες –  δεν έχουν προετοιμαστεί για τις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.
4)Οι ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν χατίρια στην Ελλάδα και η προσπάθεια μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πέσουν στο κενό.
5)Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν επενδύσεις οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 3-4 δισεκ. δεν μπορούν να σώσουν την Ελλάδα 3 ή 4 δισεκ.
Συν τοις άλλοις εάν δει κανείς τι είδους ξένοι επενδυτές έρχονται στην Ελλάδα και εξαιρώντας τα distress funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια, οι σοβαροί επενδυτές είναι στην κυριολεξία ελάχιστοι.
Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι βασικοί αριθμοδείκτες το P/E η σχέση τιμής μετοχής προς κέρδη και η σχέση P/BV τιμής μετοχής προς ίδια κεφάλαια.
Επίσης θα πρέπει να αποτιμηθεί εάν η απόδοση κεφαλαίου είναι ρεαλιστική στο 10% που είναι ο στόχος.
Επειδή η ορατότητα για όλα αυτά τα θέματα, για το εάν μπορούν οι τράπεζες να επιτυγχάνουν επαναλαμβανόμενα κέρδη, εάν διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια κ.α. είναι ανοικτά και ελλείψει ορατότητας… η έννοια της αποτίμησης στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι σχετική.

Η επικαιρότητα

Ασταμάτητη φαντάζει η παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού καθώς καθημερινά είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι όχι μόνο στην Κίνα, από όπου και ξέσπασε η επιδημία στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά και σε μια σειρά από χώρες, όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία.
Κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη 25/2 σε τέσσερις νέες χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Κροατία και Αλγερία) ενώ ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του ήδη 2.764  νεκρούς, έχει "χτυπήσει" τουλάχιστον 36 χώρες με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 81.000.
Ήδη πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων  υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Η εκτίμηση αυτή πέρα από το ότι ενισχύει την ανησυχία και τους φόβους για το που μπορεί να φτάσει η επέλαση του κορωνοϊού, θέτει τεράστια ερωτηματικά και για το μέγεθος του αντίκτυπου που αυτή θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Στην Ελλάδα, όπου σήμερα Τετάρτη 26/2 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, με την κυβέρνηση να συνιστά ψυχραιμία.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές  

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (26/2) οι αγορές της Ασίας
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,79%, ο  δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με πτώση -0,83%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,72% και ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -1,28%

Έντονη μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ανοδική αντίδραση στην Wall Street

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς κυριαρχεί ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού, με τους δείκτες να καταβάλουν προσπάθεια να ανακάμψουν από τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακές απώλειες -0,10%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P στο +1,25%, ο Nasdaq στο +1,6% ενώ κέρδη +0,55% καταγράφει το ETF GREC (8,26 δολ.)

Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4290 ευρώ, με πτώση -2,02%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5020 ευρώ, με πτώση -5,89%, με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,46 ευρώ, με πτώση -5,02% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6760 ευρώ, με πτώση -3,36% με όγκο 14,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2020 ευρώ, με πτώση -3,53% και με κεφαλαιοποίηση 536 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,27 ευρώ, με πτώση -6,90% και όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,08 ευρώ, με πτώση -3,58% και κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις μη  τραπεζικές  μετοχές  του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα αν και περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρας......
H Coca Cola έκλεισε στα 31,35 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση στα 11,60 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε ι στα 13,40 ευρώ, με πτώση -1,47% και αποτίμηση 6,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,75 ευρώ, με πτώση -1,52% και αποτίμηση 870 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,43 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 564 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 11,12 ευρώ με πτώση -1,33% και αποτίμηση 3,72 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 14,70 ευρώ, με πτώση -3,92% και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 7,00 ευρώ με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 16,86 ευρώ, με πτώση -3,93% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 7,79 ευρώ με πτώση -2,62% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,57 ευρώ με πτώση -5,06% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 7,26 ευρώ, με πτώση -4,10% και κεφαλαιοποίηση 773 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,17 ευρώ, με πτώση -2,45% και κεφαλαιοποίηση στα 269 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,097 ευρώ, με πτώση -3,96% και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ.

Επιθετικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,18% λόγω του Κορωνοιού – Νευρικότητα  στην Ιταλία  

Σημαντικές πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα προφανώς λόγω της επιδημίας του κορωνοιού που εξαπλώθηκε στην Ιταλία και του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα αλλά και του γεγονότος ότι η ελληνική αγορά ήταν φούσκα, υψηλού ρίσκου και πολλοί ρευστοποιούν παίρνοντας το κέρδος τους.
Τα ελληνικά ομόλογα και τα ιταλικά δέχθηκαν πιέσεις αν και γενικώς μπορεί να ειπωθεί ότι οι αγορές ομολόγων εκτός της Ελλάδος κινούνται ψύχραιμα.  
Τα ελληνικά ομόλογα είναι υψηλού ρίσκου με την χειρότερη εικόνα διεθνώς τις τελευταίες ημέρες.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,67% αν και σήμερα σημειώνονται πωλήσεις.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,18% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,99%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 1,36% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 92 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,17 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,17% με απόδοση αγοράς 0,20% και απόδοση πώλησης 0,14%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,46 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,98 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,09  μονάδες βάσης και απόδοση 0,97% με απόδοση αγοράς 1% και απόδοση πώλησης 0,94%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,18% και απόδοση πώλησης 1,08%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 102,72 μονάδες βάσης και 1,67% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 132,37 μονάδες βάσης και απόδοση 1,77%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 142,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης από 155 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.359 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,14% ή 114 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης λόγω Κορωνοιού – Νευρικότητα στην Ιταλία

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά την έντονη ανοδική κίνηση πρόσφατα… απόρροια του κορωνοιού.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,99% από 1,05% νωρίτερα
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/2/2020 στο -0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,16% με το ιστορικό χαμηλό -0,20% σημειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου   2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης