Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοϊός εκτοξεύει την τιµή χρυσού - Άλμα στα 1.656,80 δολάρια

tags :
Ο κορωνοϊός εκτοξεύει την τιµή χρυσού - Άλμα στα 1.656,80 δολάρια
Κορωνοϊός, πληθωρισμός και επιτόκια αυξάνουν τον κίτρινο πυρετό
Σημαντική αύξηση σημειώνει το τελευταίο διάστημα η τιμή του χρυσού. Μάλιστα, σήμερα καταγράφει αύξηση 0,41%, προσεγγίζοντας την περιοχή των 1.656,40 δολαρίων.
Αν μη τι άλλο, η ζήτηση οδηγεί σε ανατιμήσεις, οι οποίες αποτυπώνονται και στο κίτρινο μέταλλο ως επενδυτικό προϊόν.
«Η τιμή του χρυσού έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ», σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος αγοραπωλησίας των ευγενών μετάλλων της τράπεζας BayernLB, Michael Eubel, η οποία το έτος 2019 διακίνησε πάνω από 60 τόνους χρυσού.
Στο Λονδίνο, η τιμή διαπραγμάτευσης αγγίζει την περιοχή των 1.400 ευρώ ανά ουγγιά – η υψηλότερη τιμή από την εισαγωγή του ευρώ. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή θα ανέβει και άλλο.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως το ευρώ δεν αποτελεί σημείο αναφοράς σε σχέση με τον χρυσό. «Ο κόσμος υπολογίζει την τιμή του χρυσού σε δολάρια και εκεί εξακολουθούμε να είμαστε περίπου 400 δολάρια κάτω από τo υψηλό του 2011, όταν μια ουγγιά είχε φτάσει τα 1.900 δολάρια» εξηγεί ο Michael Eubel.
«Η όλη συζήτηση ξεκινά και τελειώνει στα αρνητικά επιτόκια» εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας εμπορίας χρυσού Pro Aurum, Benjamin Summa, προσθέτοντας: «Η συζήτηση έχει φτάσει πλέον και στα αφτιά των μικροαποταμιευτών».
Αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζητούν τόκους, ενώ άλλα αξιώνουν επιτόκια από το πρώτο ευρώ. Δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων, οι αποταμιευτές χάνουν ακόμη και όταν δεν πληρώνουν τιμωρητικά επιτόκια, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Στον αντίποδα, ο χρυσός ανέκαθεν θεωρούνταν ασφαλής τοποθέτηση – πόσο μάλλον τώρα, με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι Γερμανοί δείχνουν να προτιμούν τον χρυσό. «Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Γερμανία καταγράφει τη μεγαλύτερη ζήτηση» υποστηρίζει ο Michael Eubel. Και ενώ η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της χώρας διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, κάθε χρόνο οι Γερμανοί αγοράζουν περίπου 100 τόνους.
Την ίδια στιγμή, σημαντικές πωλήσεις καταγράφουν και οι κοσμηματοπώλες-κοσμηματοποιοί. Βέβαια, η αύξηση της ζήτησης σε αυτήν την περίπτωση δεν οφείλεται στις χρηματαγορές, αλλά στην αύξηση των γάμων.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το 2018 τελέστηκαν 449.000 γάμοι, 70.000 περισσότεροι σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης