Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στα ύψη ο κλάδος ξενοδοχείων πολυτελείας στην Ισπανία

tags :
Στα ύψη ο κλάδος ξενοδοχείων πολυτελείας στην Ισπανία
Το 2020, περισσότερες από δέκα μονάδες κατηγορίας πολυτελείας θα ανοίξουν και θα προσφέρουν πάνω από 1.000 δωμάτια, διπλασιάζοντας τον τρέχοντα αριθμό δωματίων σε αυτή την αγορά
Πέρυσι, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ισπανία έφτασαν τα 22,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,2% έναντι 2018, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του BNP Paribas Real Estate για τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Η συνολική επένδυση ξενοδοχείων στην Ισπανία ανήλθε σε 1,6 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,6%.
Το 2020, περισσότερες από δέκα μονάδες κατηγορίας πολυτελείας θα ανοίξουν και θα προσφέρουν πάνω από 1.000 δωμάτια, διπλασιάζοντας τον τρέχοντα αριθμό δωματίων σε αυτή την αγορά.



Το 2019, η Ισπανία σημείωσε συνολική επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία ξενοδοχείων ύψους 1,6 δις ευρώ, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 1,6% σε σχέση με τις άμεσες επενδύσεις που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος με το 13% των συνολικών επενδύσεων σε ακίνητα στη χώρα.
Το 85% του συνόλου των επενδύσεων αφορούσε πράξεις μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων, ποσό ύψους 1,36 εκατ. ευρώ που επενδύθηκε σε 40 περιουσιακά στοιχεία. Το υπόλοιπο 15% έχει διατεθεί για την αγορά 16 ξενοδοχείων που συλλέγονται σε χαρτοφυλάκια έξι περιουσιακών στοιχείων, συνολικού ύψους 243 εκατ. ευρώ.



Το 26% της ισπανικής ξενοδοχειακής επένδυσης κατανεμήθηκε στη Μαδρίτη
Υπάρχουν δύο μεγάλες συμφωνίες στη Μαδρίτη. Η αγορά του Socimi Millenium από Marriott W στην πλατεία Canalejas για περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ και η αγορά του ξενοδοχείου Alofth από το Henderson Park, ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων που άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο.
Η Μαδρίτη έχει γίνει μια ελκυστική πόλη για τα πολυτελή ξενοδοχεία υψηλής ποιότητας, αναζωογονώντας το κέντρο της πόλης.



Το 2019, το 26% της επένδυσης ξενοδοχείων διατέθηκε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, καταγράφοντας συνολικά περίπου 420 εκατομμύρια ευρώ.
Τρεις από τις δέκα συμφωνίες που υπογράφηκαν στη Μαδρίτη είναι πάνω από το 40% του ποσού που επενδύθηκε στην πόλη. Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση είναι “ένα σαφές σημάδι υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα περιουσιακά στοιχεία του ξενοδοχείου στην αστική αγορά υψηλής κατηγορίας”.



Οι διανυκτερεύσεις έχουν αυξηθεί από το 2011
Το 2019, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 0,9% και ανήλθαν σε 343,1 εκατ. ευρώ. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι από το 2018 το κενό μεταξύ εγχώριας και ξένης ζήτησης κλείνει. Οι διεθνείς διανυκτερεύσεις μειώνονται ελαφρά και αντιπροσωπεύουν το 65,2% των συνολικών διανυκτερεύσεων.
- Η Ανδαλουσία ήταν ο κύριος προορισμός των Ισπανών ταξιδιωτών. Και αντιπροσωπεύει το 21,3% των συνολικών διανυκτερεύσεων στο +4,5% από ότι το προηγούμενο έτος.
- Για τους ξένους ταξιδιώτες ο προτιμώμενος προορισμός ήταν τα Κανάρια Νησιά με 26% των διανυκτερεύσεων, κατά 4,2% λιγότερο από ότι το 2018.



Προορισμοί με τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας
- Οι προορισμοί διακοπών όπως η Τενερίφη, το Λας Πάλμας και η Μάλαγα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας, με 80,3%, 79,8% και 71,6%, αντίστοιχα.
- Ακολουθούν η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, των οποίων τα ποσοστά πληρότητας πλησιάζουν το 70%.
Η αύξηση της πληρότητας και η μέση ημερήσια τιμή (ADR) αύξησαν τα ετήσια έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), ενώ το 2019 η αύξηση αυξήθηκε κατά 4,9% φτάνοντας τα 59 ευρώ.



Στάδιο ωρίμανσης της βιομηχανίας
Η έκθεση αναφέρει ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία εισέρχεται σε στάδιο ωρίμανσης μετά την έκρηξη που σημειώθηκε από το 2014.
Συνεπώς, καθώς ωριμάζει ο οικονομικός κύκλος και οι αναδυόμενες αγορές προέλευσης, είναι πιθανό να σημειωθεί κάμψη την ανάπτυξη του τουρισμού σύμφωνα με την παγκόσμια οικονομία”.
Οι προβλέψεις για το τουριστικό ΑΕΠ της Ισπανίας είναι κοντά στο 2% για το 2019 και το 2020.
Οι ισχυρότερες αγορές με μεγαλύτερο όγκο επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για προορισμούς διακοπών είτε για αστικούς προορισμούς, θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν θετικά στοιχεία.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης