Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Λάθος οι υποθέσεις της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

tags :
Βαρουφάκης: Λάθος οι υποθέσεις της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων και νέες εισοδηματικές εισροές μπορούν να γίνουν μέσω της συγχώνευσης του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερταμείο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25
Σε αμφισβήτηση της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προχώρησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Βουλή.
«Δείξτε μου τις υποθέσεις του μοντέλου σας, να σας πω αν τις πιστεύω.
Ακόμα και ο πιο υπεραισιόδοξος μνημονιακός οικονομολόγος δεν μπορεί να υποστηρίξει, υποθέσεις για μέσον όρο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της χώρας 3% με 3,5%» κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης.
«Ακόμα και η μεγέθυνση που παρατηρείται αφορά προσόδους.
Ρωτήστε τους δικούς σας τους ανθρώπους στους εμπορικούς συλλόγους ανά τη χώρα, στο ΕΒΕΑ, στα εμπορικά επιμελητήρια και θα δείτε ότι οι τζίροι μειώνονται.
Παράλληλα, οι μισθοί συρρικνώνονται.
Ακόμα και να μεγεθύνεται το ΑΕΠ, το μερίδιο του ΑΕΠ το οποίο αφορά εισοδήματα μικρομεσαίων και μισθωτών συμπιέζεται.
Με άλλα λόγια, το μερίδιο το οποίο φθίνει θα είναι αυτό το οποίο θα χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα, είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Σημείωσε επίσης ότι η αναλογιστική μελέτη δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, για νέα έσοδα, πέραν των εισφορών:
«Είναι σαν να πατάτε σε δύο διαφορετικές βάρκες και σε καμία στέρεα.
Από τη μία μεριά, συνεχίζετε ένα μοντέλο που βασίζεται στην εθνική σύνταξη και από την άλλη, αποτυγχάνετε και ως νεοφιλελεύθεροι.
Δεν τολμήσατε να πάτε σε ένα σύστημα superannuation, δηλαδή στη δημόσια επιβολή συνεισφοράς σε ιδιωτικά κεφαλαιοποιητικά ταμεία.
Ούτε προς την ιδιωτικοποίηση πήγατε ούτε προς την ανακεφαλαιοποίηση ενός πραγματικού δημόσιου συστήματος, το οποίο να βασίζεται στη γνωστή τριπλή χρηματοδότηση».
Αναφερόμενος στην πρόταση του ΜέΡΑ25 για ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων και νέες εισοδηματικές εισροές, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η υλοποίησή της, μπορεί να γίνει μέσω της συγχώνευσης του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερταμείο και της χορήγησης σε αυτό μίας τραπεζικής άδειας:
«Αμέσως θα έχετε μία πραγματική αναπτυξιακή τράπεζα, όπου η δημόσια περιουσία χρησιμοποιείται για να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η αναπτυξιακή τράπεζα.
Σε συνδυασμό και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει επενδυτικές ροές, οι οποίες να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση, τόσο των δημόσιων επιχειρήσεων, όσο και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, για να αυξηθούν τα περιουσιακά στοιχεία, τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημόσιου τομέα.
Εάν προχωρούσαμε σε αυτή την κατεύθυνση, οι μετοχές αυτές της νέας αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορούσαν να δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία, για να αναπληρωθεί το κεφάλαιο το οποίο απώλεσαν το 2012-2013 με το PSI» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Όσον αφορά νέες εισροές στα ασφαλιστικά ταμεία, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, έφερε το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας και του λεγόμενου bank levy, το οποίο ισχύει εδώ και τριάντα δύο χρόνια, δηλαδή ενός φόρου 0,02% στα δάνεια που λαμβάνουν οι τράπεζες από τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης από έναν φόρο 3-5%, στον τζίρο των FAANGs, (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) ο οποίος «εφαρμόζεται ήδη σε πάνω από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο» όπως η Ιταλία, και που εισάγεται οσονούπω στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ινδονησία και την Ιαπωνία.
Μια τέτοια εισοδηματική εισροή στα ασφαλιστικά ταμεία θα ήταν το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να μην βασιζόμαστε αποκλειστικά στα εισοδήματα και στις εισφορές μιας κοινωνικής τάξης μισθωτών και μικρομεσαίων που φθίνει αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παρά το γεγονός – και ίσως επειδή – οι πρόσοδοι της ολιγαρχίας αυξάνονται, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης