Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Συμβασιοποίηση του Κρήτη-Αττική έως τον Απρίλιο – Ολοκλήρωση τον Νοέμβριο του Κρήτη-Πελοπόννησος

tags :
ΑΔΜΗΕ: Συμβασιοποίηση του Κρήτη-Αττική έως τον Απρίλιο – Ολοκλήρωση τον Νοέμβριο του Κρήτη-Πελοπόννησος
Οι συμβάσεις για τα καλωδιακά τμήματα της «μεγάλης» διασύνδεσης πρόκειται να υπογραφούν τον Μάρτιο, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ΑΕΠΟ
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου του έργου που προωθείται από τη θυγατρική εταιρία του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Διαχειριστή, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.
Προς ολοκλήρωση η τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων για τους σταθμούς μετατροπής
Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, η κατασκευή του έργου είναι πιθανό να ξεκινήσει εντός του Απριλίου, αφού έχει γίνει η επιλογή των αναδόχων για τα τρία καλωδιακά τμήματα, ενώ το επόμενο βήμα είναι η επιλογή των αναδόχων και για τους σταθμούς μετατροπής. Μάλιστα η τεχνική αξιολόγηση των προτάσεων οδεύει προς το τέλος της και στη συνέχεια θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να εγκριθούν οι σχετικές συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κ. Μανουσάκης εκτίμησε ότι οι συμβάσεις για τα καλώδια θα υπογραφούν μέσα στο Μάρτιο και για τους μετασχηματιστές τον Απρίλιο, οπότε και θα μπορεί πλέον να ξεκινήσει η κατασκευαστική φάση από τους αναδόχους.

Στρατηγικοί επενδυτές στην Αριάδνη

Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και της κυβέρνησης θα αναζητηθούν επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην Αριάδνη, δηλαδή τη θυγατρική του Διαχειριστεί που προωθεί το έργο της μεγάλης διασύνδεση Κρήτης - Αττικής προϋπολογισμού 1 δις ευρώ. Μάλιστα υπάρχει ήδη η εκδηλωμένη πρόθεση της State Grid (που είναι μέτοχος του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 24%) να συμμετάσχει στην Αριάδνη με ποσοστό της τάξης του 20%.
Με δεδομένο ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΜΔΗΕ η οποία αναμένεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες, επί του παρόντος παραμένει αδιευκρίνιστο ποια από τις δυο διαδικασίες θα προηγηθεί. Πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι να προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να ακολουθήσει η αναζήτηση επενδυτών για την Αριάδνη.

Ηλέκτριση της «μικρής» διασύνδεσης εντός 2020

Εν τω μεταξύ με γοργούς ρυθμούς προχωρεί και η κατασκευή του έργου της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνεδσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο εφέτος. Στόχος είναι η ηλέκτριση του καλωδίου εντός του 2020 υπό την προϋπόθεση ότι δεν ότι δεν θα προκύψουν απρόοπτα κατά την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου σε θαλάσσιο βάθος άνω των 1000 μέτρων. Υπολογίζεται ότι η πόντιση θα γίνει τον Σεπτέμβριο αφού η διαδικασία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τον κυματισμό.
Πάντως από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ εκφράζεται εμπιστοσύνη στους αναδόχους του έργου δηλαδή την ιταλική Prysmian και την Ελληνικά Καλώδια, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία σε δύσκολα και απαιτητικά έργα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης