Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Sell off σε τράπεζες -10% και ΧΑ -5,24% στις 768 μον. λόγω αύξησης κρουσμάτων Covid 19 στην Ελλάδα - Βασικό σενάριο προσεχώς 720-700 μον.

Sell off σε τράπεζες -10% και ΧΑ -5,24% στις 768 μον. λόγω αύξησης κρουσμάτων Covid 19 στην Ελλάδα - Βασικό σενάριο προσεχώς 720-700 μον.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 768,83 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και στα χαμηλά 9μήνου
(upd14) Συνεχίστηκε το sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 768 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και στα χαμηλά 9μήνου με επίκεντρο τις τράπεζες με απώλειες έως -10% μετά την ανακοίνωση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς η αβεβαιότητα των επενδυτών και ο φόβος μήπως εξελιχθεί σε πανδημία ώθησαν τους επενδυτές σε επιθετικές ρευστοποιήσεις.
Τρία είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας με την κατάσταση της υγείας και των τριών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να είναι καλή και να παρακολουθούνται από τους ειδικούς.

Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -9,76% και ακολούθησαν Alpha Bank -9,19%, Eurobank -9,17% και Εθνική -8,69%  ενώ με απώλειες -14,81% έκλεισε η Attica Bank
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο σύνολο των τίτλων με ΔΕΗ -11,73, ΕΧΑΕ -9,38%, Ελλάκτωρα -8,49%...
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις και στις διεθνείς αγορές, καθώς ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -2,11%, ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει απώλειες -4,1%,ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία στο -3,7% και ο Dow Jones στο -3,3%.
Ο Γενικός Δείκτης έσπασε με ευκολία το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, και τις κρίσιμες τεχνικά 780 μονάδες ενώ η καθοδική διάσπαση τους μπορεί να επιτρέψει κίνηση έως τις 700 με 720 μονάδες όπου θα εξαντληθεί η πτώση.
Το σενάριο αυτό είναι βασικό και δεν περιλαμβάνει κάποια δραματική εξέλιξη του Covid -19 ενώ στηρίζεται στην παραδοχή ότι θα παραμείνει ακόμη ενεργός 2-3 μήνες.
Εάν ξαφνικά ο Covid -19 περιοριστεί, θα υπάρξει μια αντίδραση στις αγορές και στην Ελλάδα αλλά δεν θα επαναπροσεγγίσει τα υψηλά του 2020 το ελληνικό χρηματιστήριο οι 950 μονάδες πιθανότατα να είναι το υψηλό έτους.
Από την άλλη, το δραματικό σενάριο αποτελούν οι 600 -550 μονάδες στην περίπτωση που η πανδημία εξαπλωθεί και η Ελλάδα έχει νεκρούς.
Η επιδημία Covid-19 στην Κίνα, η οποία εξαπλώνεται σε 38 χώρες και έχει μολύνει περισσότερους από 82.000 ανθρώπους, με αποτέλεσμα 2.801 θανάτους, έχει δημιουργήσει πανικό στην επενδυτική κοινότητα λόγω των επιπτώσεων σε όλες τις Οικονομίες του Πλανήτη.
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μια νόσο αλλά αυτό που μπορεί σε κάποιο βαθμό να μετρηθεί είναι οι καραντίνες και η επίδραση στις οικονομίες ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακόμη κωφεύει… ίσως και λόγω ομολόγων της Wolrd Bank που συνδέονται με πανδημίες.
Η διεθνής οικονομία θα υποστεί τις συνέπειες του ιού όχι μόνο στο α΄ τρίμηνο του 2020 αλλά και στο β΄ τρίμηνο του 2020 ειδικότερα η Κίνα άλλα και στις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα επίσης λόγω τουρισμού θα δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στο 1,8% από αρχική εκτίμηση 2,8% ή 2,5% για το 2020.
Από την άλλη είναι βέβαιο ότι οι  κεντρικές τράπεζες με τα επιτόκια και με την ποσοτική χαλάρωση θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τα χειρότερα από την επιδημία του κορωνοϊού αλλά στην πράξη η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων αυτών τελούν υπό δοκιμασία.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται επιδείνωση καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.
Στην σημερινή ελληνική αγορά ομολόγων, συνεχίζονται οι πωλήσεις με το 10ετές ομόλογο στο 1,27%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2, ομοίως και το ιταλικό 10ετές στο 1,09% με το μεταξύ τους spread στις 14 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια στις 125 μονάδες από 0,98% πρόσφατα ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5413 μονάδες βάσης από 5359 μονάδες βάσης χθες 25/2

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον  Γενικό Δείκτη στο -0,71%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης άνοιξε με απώλειες -1,01% ενώ στο πρώτο δεκάλεπτο οι απώλειες ξεπέρσαν το 3%.
Λίγο πριν τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό  της ημέρας +1,27% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο +0,53%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς κορυφώθηκαν οι επιθετικές πωλήσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -9,55%.
Στις δημοπρασίες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -5,24% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -9,16%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελισε με ισχυρή πτώση -5,24% στις 768 μονάδες έχοντας υψηλό στις 815,63 μονάδες και χαμηλό στις 768,83 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 129 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 60 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 38 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,7 εκατ. ευρώ και όγκου 368 χιλ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 249 χιλ. τεμάχια αξίας 3,3 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ και η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 301 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 768 μονάδες διασπώντας τις 800 και το κρίσιμο σημείο στήριξης των 780 μονάδων ενώ ανοίγει ο δρόμος για τις 720 και 700 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 850  μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 624 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 670 και των 650 μονάδων και με επόμενη τις 600 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 700 μονάδες και ακολουθούν οι 730 και οι 750 μονάδες

Άμεση παρέμβαση της FED σε μια επιθετική επέμβαση του Covid -19 στις ΗΠΑ

Η κρίση του Covid -19 έφερε στο προσκήνιο ένα βασικό ερώτημα που αιωρείται παγκοσμίως είναι δίκαιες οι σημερινές τιμές στις μετοχές και στα ομόλογα;
Η αυξανόμενη απαισιοδοξία και αβεβαιότητα πιέζουν τις αγορές στο χείλος μιας  καθοδικής σπείρας που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο στις αγορές.
Μέχρι στιγμής, η Fed εφαρμόζει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, μειώνοντας δραματικά τα επιτόκια, αλλά η αντίσταση της δεν θα διαρκέσει πολύ.
Καθώς οι θεσμικοί επενδυτές συσσωρεύονται σε περιουσιακά στοιχεία μειωμένου κινδύνου και οι μετοχές συνεχίζουν να καταρρέουν, η Fed θα αναγκαστεί να επέμβει ξανά αυτή τη φορά αγοράζοντας ETF και μεμονωμένες μετοχές για να στηρίξει τις φούσκες στην Wall και να σταματήσει την αιμορραγία.
Ενώ μια τέτοια επιλογή του QE θα μπορούσε να επιβραδύνει τις πωλήσεις, θα υπονομεύσει για πάντα την εμπιστοσύνη στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς. Ακόμα κι έτσι, οι απίστευτοι συνωμοσιογράφοι στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προτιμούν την Wall από το να αφήσουν το σύστημα να λειτουργήσει ελεύθερα.
Παρά τις έντονες αρνήσεις της, η Fed έχει ήδη σχεδιάσει το PLAN B που θα περιλαμβάνει άμεση παρέμβαση στην αγορά καθορισμένου ποσού μεμονωμένων μετοχών ανά μήνα υπερδιογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον ισολογισμό της.

Η επικαιρότητα

Τρία είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τον Βασίλη Κικίλια να ανακοινώνει τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για δύο κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα.
Το δεύτερο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε, αφορά το παιδί της 38χρονης που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Το σχολείο του παιδιού στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει κλειστό για 14 ημέρες.
Το τρίτο κρούσμα αφορά νεαρή Ελληνίδα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.
Η κατάσταση της υγείας και των τριών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί είναι καλή και παρακολουθούνται από τους ειδικούς.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία.
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό, είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων που κατεγράφησαν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερα από αυτά που κατεγράφησαν στην Κίνα.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 82.171 κρούσματα και 2.810 νεκροί.
Ωστόσο, περίπου 32.950 άνθρωποι που νόσησαν, ξεπέρασαν το πρόβλημα.
Πάντως, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων  υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Το δρόμο προς το Euroworking Group (EWG) που συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη, 5 Μαρτίου, παίρνει η 5η έκθεση αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι η μόνη έκθεση που κινείται σε ρηχά νερά, δεν έχει την βαριά σκιά των συστάσεων που είχαν όλες οι προηγούμενες αφού δεν συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι το βάρος μετατοπίζεται στην 6η αξιολόγηση που θεωρείται κομβική, αφενός για την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από ANFAs και SMPs, αφετέρου για την δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Η 6η αξιολόγηση επειδή περιλαμβάνει και αποφάσεις για νέες φοροελαφρύνσεις ( στη βάση των συζητήσεων για το νέο Μεσοπρόθεσμο) έχει πολλά αγκάθια.
Όμως το μεγαλύτερο από όλα είναι το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.
Με άξονα τις επενδύσεις και στόχο την ευρύτερη ελληνογερμανική συνεργασία, διενεργείται Ελληνογερμανικό φόρουμ στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της Καγκελαρίου A. Merkel.
Το Φόρουμ εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Παρούσες και οι τέσσερις τράπεζες δια των διευθυνόντων συμβούλων τους σε μια προσπάθεια να επιχειρήσουν να πείσουν πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι εδώ και μπορούν να χρηματοδοτήσουν projects εφόσον τέτοια υπάρχουν.
Eπίσης θα συμμετέχουν έκτος από τις τράπεζες, εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, κατασκευών και επιχειρήσεις συγκοινωνίας και τουρισμού.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές  

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (27/2) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται μεταξύ άλλων στην αντίδραση των αγορών στις ΗΠΑ απέναντι στον COVID-19 και στα μέτρα που λαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,13%, ο  δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με οριακή άνοδο +0,11%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,49% και ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -1,05%

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -  Aπώλειες στην Wall Street

Συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στην Wall Street καθώς κυριαρχεί ο φόβος για την εξάπλωση του κορωνοϊού ενώ οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ξέσπασμα πανδημίας λόγω του κορωνοϊού, ενισχύουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -4,1%, ο CAC στο Παρίσι στο -4,3%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -4,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -4,2%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -3,3%, ο S&P στο -3,25%, ο Nasdaq στο -3,8% ενώ απώλειες -4,83% καταγράφει το ETF GREC (7,69 δολ.)

Sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Συνεχίστηκε το sell off στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,2180 ευρώ, με πτώση -8,69%, με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3640 ευρώ, με πτώση -9,19%, με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με πτώση -9,76% με όγκο 4,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 969 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6140 ευρώ, με πτώση -9,17% με όγκο 19,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1860 ευρώ, με πτώση -2,31% και με κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,23 ευρώ, με πτώση -14,81% και όγκο 1 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,88 ευρώ, με πτώση -1,33% και κεφαλαιοποίηση 296 εκατ. ευρώ.

Επιθετικές πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Επιθετικές πωλήσεις καταγράφηκαν και στις μη  τραπεζικές  μετοχές  του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, EXAE, Ελλάκτωρας, Aegean, ΑΔΜΗΕ....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,66 ευρώ, με πτώση -2,20% και κεφαλαιοποίηση στα 11,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,12 ευρώ, με πτώση -2,09% και αποτίμηση 6,30 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,31 ευρώ, με πτώση -11,73% και αποτίμηση 768 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,24 ευρώ, με πτώση -7,82% και κεφαλαιοποίηση 520 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,52 ευρώ με πτώση -5,40% και αποτίμηση 3,52 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,36 ευρώ, με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,61 ευρώ με πτώση -5,57% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισεστα 16,10 ευρώ, με πτώση -4,51% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,36 ευρώ με πτώση -5,52% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,60 ευρώ με πτώση -6,23% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,85 ευρώ, με πτώση -5,65% και κεφαλαιοποίηση 730 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,00 ευρώ, με πτώση -3,29% και κεφαλαιοποίηση στα 260 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0850 ευρώ, με πτώση -12,37% και κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ.

Επιθετικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,27% λόγω του Κορωνοιού – Πιέσεις και στην Ιταλία  

Σημαντικές πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα προφανώς λόγω της επιδημίας του κορωνοιού που εξαπλώθηκε και στην Ιταλία αλλά και του γεγονότος ότι η ελληνική αγορά ήταν φούσκα, υψηλού ρίσκου και πολλοί ρευστοποιούν παίρνοντας το κέρδος τους.
Τα ελληνικά ομόλογα και τα ιταλικά δέχθηκαν πιέσεις αν και γενικώς μπορεί να ειπωθεί ότι οι αγορές ομολόγων εκτός της Ελλάδος κινούνται ψύχραιμα.  
Τα ελληνικά ομόλογα είναι υψηλού ρίσκου με την χειρότερη εικόνα διεθνώς τις τελευταίες ημέρες.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,72% αν και σήμερα σημειώνονται πωλήσεις.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,09%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 1,27% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,99 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,22% με απόδοση αγοράς 0,27% και απόδοση πώλησης 0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,43% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,84 μονάδες βάσης και απόδοση 0,77%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,50  μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,01%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,25% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,24%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 102,03 μονάδες βάσης και 1,72% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 131,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,82%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 140,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 179 μονάδες βάσης από 165 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.221 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,25% ή 125 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης λόγω Κορωνοιού – Πιέσεις στην Ιταλία

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά την έντονη ανοδική κίνηση πρόσφατα… απόρροια του κορωνοιού.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,09%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/2/2020 στο -0,56% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,20% σημειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου   2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,09% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,56%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης