Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σενάριο χάους λόγω Covid 19 - Παγκόσμια πανδημία με τα χρηματιστήρια διεθνώς -30% και το ελληνικό στις 550 μον. ή -42% από τα υψηλά

Το σενάριο χάους λόγω Covid 19 - Παγκόσμια πανδημία με τα χρηματιστήρια διεθνώς -30% και το ελληνικό στις 550 μον. ή -42% από τα υψηλά
Το σενάριο χάους εάν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε γενικευμένη ύφεση με πολλαπλές παρενέργειες…
Σενάριο χάους και καταστροφής αρχίζουν να μελετούν – ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες – εξαιτίας του Covid -19 του νέου επιθετικά εξελισσόμενου ιού σε πανδημία.
Το σενάριο χάους περιλαμβάνει παγκόσμια πανδημία οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης τίθενται σε καραντίνα ενώ και η Ελλάδα θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση.
Αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσοι θα είναι οι νεκροί, τα κρούσματα δραματικά θα αυξηθούν προκαλώντας σοκ στις κοινωνίες και οικονομίες.
Με οικονομικούς όρους όλοι έχουν καταλάβει ότι η πανδημία επιφέρει καραντίνες οι οποίες με την σειρά τους καταστρέφουν την οικονομική δραστηριότητα.
Στο σενάριο χάους τα χρηματιστήρια διεθνώς θα υποχωρήσουν 30%.
Αυτό σημαίνει ότι ο DAX στην Γερμανία από υψηλό 13.795 μονάδες έχει βρεθεί στις 12.390 μονάδες και έχει περιθώρια πτώσης έως τις 9.500 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο στην Wall o S&P 500 έχει βρεθεί στις 3.393 μονάδες υψηλό και βρίσκεται στις 3.061 με περιθώρια πτώσης έως τις 2.300 μονάδες.
Σε αυτό το σενάριο χάους και καταστροφής για τα χρηματιστήρια όπου ο πανικός θα κυριαρχήσει το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τις 550 μονάδες ή πτώση -42% από τις υψηλά των 950 μονάδων.
Όμως το σενάριο καταστροφής δεν σταματάει εκεί.
Οι κεντρικές τράπεζες για να αποτρέψουν την καταστροφή θα πρέπει να παρέμβουν αλλά η παρέμβαση τους οριοθετείται.
Περισσότερη ποσοτική χαλάρωση ή μειώσεις επιτοκίων δεν θα βοηθήσουν.
Ίσως οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να αγοράζουν ETFs και μετοχές, προφανώς μια τέτοια απόφαση θα είναι η απόλυτη απόδειξη της αποτυχίας της ποσοτικής χαλάρωσης και η απόλυτη απόδειξη ότι η παγκόσμια οικονομία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης.
Με όρους μακροοικονομίας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω όλες οι εκτιμήσεις για τα ΑΕΠ στην ευρωζώνη, στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ σε ένα σενάριο καταστροφής με καραντίνες πολιτών θα οδηγήσει την οικονομία σε ρυθμό 1,5% ή και χαμηλότερα από εκτίμηση 2,8% με 2,5%.
Όλα τα σχέδια της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα κ.α. απορριφθούν εκ των πραγμάτων.
Το σενάριο χάους δυστυχώς ενώ είχε μικρές πιθανότητες επιβεβαίωσης πριν εβδομάδες, πλέον θεωρείται όλο και πιο πιθανό σενάριο.
Το σενάριο χάους εάν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε γενικευμένη ύφεση με πολλαπλές παρενέργειες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης