Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παίρνουν φωτιά οι μισθώσεις γραφειακών χώρων – Έχουν φτάσει μέχρι και 20 ευρώ το τετραγωνικό

tags :
Παίρνουν φωτιά οι μισθώσεις γραφειακών χώρων – Έχουν φτάσει μέχρι και 20 ευρώ το τετραγωνικό
Mεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές γραφειακών χώρων στον άξονα της Λ. Κηφισίας και ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης - Ακολουθούν, οι άξονες Λ. Συγγρού και Λ. Μεσογείων
Νέα αύξηση κατά μέσο όρο 10%, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφουν οι τιμές ενοικίασης των γραφειακών χώρων στην Αθήνα, με την μεγαλύτερη ζήτηση να συγκεντρώνουν οι οποιοτικοί χώροι και τα πρώτης προβολής ακίνητα.
Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, ανοιχτός παραμένει ο κίνδυνος για γρήγορη αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης.
Όπως αποτυπώνεται σε έρευνα του κτηματομεσιτικού γραφείου Geoaxis, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν ο άξονας της Λ. Κηφισίας (8,97% από 9,85 σε 10,73 ευρώ/ τμ/μήνα) και ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης (8,91% από 7,82 σε 8,52 ευρώ/τμ/μήνα), ενώ έπονται ο άξονας της Λ. Συγγρού (6,38% από 8,65 σε 9,20 ευρώ/τμ/μήνα) και ο άξονας της Λ. Μεσογείων (4,19% από 8,74 σε 9,11 ευρώ/τμ/μήνα).
Δεν καταγράφηκε σημαντικός αριθμός σε αυτοτελή κτίρια με θέσεις στάθμευσης στο Σύνταγμα και στο Κολωνάκι.
Στις περιοχές αυτές το ποσοστό των αυτοτελών κτιρίων που ωφελούνται από θέσεις στάθμευσης κινείται κάτω από το 10% επί του συνόλου.
Όσον αγορά τη μίσθωση αυτοτελών κτιρίων γραφείων δίχως θέσεις στάθμευσης , τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν ο άξονας της Λ. Συγγρού (9,09% από 6,62 σε 7,22 ευρώ/τμ/μήνα) και ο άξονας της Λ. Βουλιαγμένης (8,54% από 6,49 σε 7,04 ευρώ/τμ/μήνα), ενώ έπονται ο άξονας της Λ. Κηφισίας (6,08% από 8,85 σε 9,39 ευρώ/τμ/μήνα) και ο άξονας της Λ. Μεσογείων (5,73% από 7,34 σε 7,76 ευρώ/τμ/μήνα).
Τέλος στο κέντρο της Αθήνας η περιοχή πέριξ της πλατείας Συντάγματος παρουσιάζει αύξηση 10,43% (από 11,73 ευρώ/τμ/μήνα σε 12,95 ευρώ/τμ/μήνα) και η περιοχή του Κολωνακίου 9,76% (από 16,02 σε 17,58 ευρώ/ τμ/μήνα).
Σύμφωνα με την έρευνα στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων) τα τελευταία χρόνια καταγράφονται:
• Εξαιρετικά περιορισμένο απόθεμα σύγχρονων, υψηλής ποιότητας γραφείων,
• μειούμενος αριθμός παλαιών διαμερισμάτων που μετατρέπονται σε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας (ελέω χρήσης ως διαμερίσματα Airbnb),
• μειούμενη ζήτηση για παλαιά γραφεία, με παράλληλη στροφή μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς μικρότερη και φθηνότερη επαγγελματική στέγη,
• αυξημένη προσφορά παλαιών προδιαγραφών οριζόντιων ιδιοκτησιών γραφείων λόγω της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την εκκένωση σημαντικών γραφειακών επιφανειών,
• επαναδιαπραγματεύσεις μισθωμάτων αυξητικά και για μέτριας ποιότητας γραφεία,
• ανυπαρξία χρηματοδότησης και σχετική επιφυλακτικότητα ως προς την ανάπτυξη νέων επενδυτικών σχεδίων μικρής κλίμακας,
• κατασκευή/σχεδιασμός νέων και μεγάλης κλίμακας αναπτύξεων υψηλών προδιαγραφών (π.χ. ORBIT, Παπαστράτος, Πύργος Πειραιά) που καταγράφουν ενοίκια σε μερικές περιπτώσεις και άνω των 20 euro/τμ/μήνα.
Σύμφωνα με την έρευνα η αγορά γραφείων χαρακτηρίζεται από δύο εξαιρετικά αντίθετες ταχύτητες.
Τα ποιοτικά γραφεία, σχεδόν ανεξάρτητα θέσης, συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση και ενοίκια που μπορεί να ξεφύγουν επάνω από 20 euro/τμ/μήνα, ενώ τα παλαιότερα ή μη ανακαινισμένα γραφεία δεν μπορούν να ενοικιαστούν ούτε προς 5 euro/τμ/μήνα σε δευτερεύουσες θέσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Οι διαφορετικές αυτές ταχύτητες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο 2020 εφόσον δεν φαίνεται να ανακάμπτει γρήγορα η πραγματική οικονομία που θα βοηθούσε τις χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν αρχικά το απόθεμα των γραφείων μη υψηλών προδιαγραφών.
Η νέα τάση για χρήση γραφείων ευέλικτης επιφάνειας και χρόνου δεν μπορεί να δείξει ακόμη την ποσοτική επίδρασή της στην πλευρά της ζήτησης, αν και είναι αυξανόμενος ο αριθμός από χρήστες που προτιμούν ευέλικτους χώρους παρά την μακροχρόνια μίσθωση γραφείων.
Ήδη στην Αθήνα καταγράφονται τουλάχιστον 10 τέτοιοι χώροι ενώ και η πλατφόρμα Airbnb έχει εισέλθει στην συγκεκριμένη αγορά (ακόμη όχι στην Ελλάδα) σηματοδοτώντας μια σημαντική μελλοντική αλλαγή στο περιβάλλον εργασίας.
Όπως επισημαίνεται ο χειρισμός των κόκκινων δανείων (NPL’s) από τις τράπεζες και τα funds που αγοράζουν πακέτα με εξασφαλίσεις σε ακίνητα αποτελεί παράγοντα που δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αναφορικά με την περαιτέρω αύξηση της προσφοράς, αν και το ποσοστό των γραφείων στα μέχρι σήμερα πωλημένα χαρτοφυλάκια είναι πολύ μικρό.
Παρόλα αυτά, η μεγάλη ετήσια αύξηση που καταγράφηκε το 2019 στα υψηλών προδιαγραφών γραφεία αναμένεται να μην συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό και για το 2020.

Ελένη Μπότα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης