Ασταμάτητος ο κορωνοϊός - Ο ΠΟΥ αναβάθμισε το επίπεδο επικινδυνότητας - Αυξάνονται οι νεκροί στους 2.867, τα κρούσματα 84.124

Ασταμάτητος ο κορωνοϊός - Ο ΠΟΥ αναβάθμισε το επίπεδο επικινδυνότητας - Αυξάνονται οι νεκροί στους 2.867, τα κρούσματα 84.124
Θα καθυστερήσει το εμβόλιο για τον Covid 19, άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η επιδημία και πόσο θα πλήξει την παγκόσμια υγεία και οικονομία
(upd16) Συναγερμός έχει σημάνει για την παγκόσμια υγεία και την παγκόσμια οικονομία από την επέλαση του κορωνοϊού, ο οποίος εξακολουθεί να πλήττει ολοένα και περισσότερα κράτη ανά την υφήλιο παρά το γεγονός ότι φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση στην Κίνα, από όπου και ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2019.
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία, τη στιγμή που οι χρηματαγορές βιώνουν ίσως και την χειρότερη εβδομάδα τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε σήμερα (28/2/2020) το επίπεδο επικινδυνότητας του κορωνοϊού σε «πολύ υψηλό» σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Αναβαθμίσαμε το επίπεδο επικινδυνότητας του κινδύνου εξάπλωσης αλλά και του κινδύνου επίδρασης του COVID-19 (σσ. κορωνοϊός) σε πολύ υψηλό σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Πάντως, σχεδόν δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του νέου αυτού κορωνοϊού, κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει με ασφάλεια πόσο θα διαρκέσει αυτή η επιδημία, και το κυριότερο πόσο βαρύ θα είναι το αποτύπωμα της τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.
Πέρα από την ηπειρωτική Κίνα, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 46 κράτη, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 3.700 κρούσματα και 57 θάνατοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν καταγραφεί σε Ιράν (26), σε Ιταλία (17) και στη Νότια Κορέα (13), αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας κρατά προς το παρόν αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα κερδοσκοπία βρίσκεται σε εξέλιξη για το πότε θα ανακαλυφθεί το εμβόλιο, ήδη hedge fund στοιχηματίζει ότι σε 10 εβδομάδες θα έχει βρεθεί το εμβόλιο για τον Covid 19.
H Codagenix και η Moderna είναι οι δύο πρώτες εταιρίες που ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν εμβόλιο που θα δοκιμαστεί σε ζώα... αλλά θα απαιτηθούν εβδομάδες ίσως πάνω από 10 ώστε να σχηματιστεί μια ασφαλής άποψη.
To Ισραήλ υποστηρίζει ότι σε λίγες εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί το εμβόλιο κατά του Covid 19
Συνολικά έχουν καταγραφεί 84.124 κρούσματα και 2.867 νεκροί.
Ωστόσο, 36.654 άνθρωποι που νόσησαν, ξεπέρασαν το πρόβλημα.
Πάντως, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων  υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.
Ήδη στην Ιαπωνία και στην Κίνα κλείνουν τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο για λόγους ασφαλείας.
Στην Σαουδηική Αραβία και ειδικά στην Mecca όπου θεωρείται θρησκευτικός τόπος για τους μουσουλμάνους διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να τελεστούν οι θρησκευτικές τελετές λόγω του Covid -19.
Στις ΗΠΑ λαμβάνονται πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας ενώ στην Βόρεια Καλιφόρνια νοσοκομείο δεν δέχεται όσους νοσούν από τον Covid 19 και προέρχονται από το Diamond Princess.
Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανέφερε ότι εξετάζονται 8.400 περιπτώσεις για τον Covid 19, δήλωση που προκάλεσε σοκ στην Wall Street.

Ο ΠΟΥ αναβάθμισε το επίπεδο επικινδυνότητας

«Αναβαθμίσαμε το επίπεδο επικινδυνότητας του κινδύνου εξάπλωσης αλλά και του κινδύνου επίδρασης του COVID-19 (σσ. κορωνοϊός) σε πολύ υψηλό σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός Κίνας έχουν εντοπιστεί 4.351 κρούσματα σε 48 χώρες αλλά και 67 θάνατοι έως σήμερα (28/2/2020) το πρωί.
Όπως υποστήριξε, επιδημιολόγοι βλέπουν «σύνδεση των επιδημιών του COVID-19 σε πολλές χώρες, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις σε γνωστές επαφές ή συστοιχίες περιπτώσεων», ενώ τόνισε πως «η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των χωρών που έχουν πληγεί τις τελευταίες ημέρες είναι σαφώς ανησυχητική».
Ωστόσο, ο Tedros επεσήμανε ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός εξαπλώνεται ελεύθερα στις κοινότητες.
Πάντως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 20 φάρμακα.

Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 84.124.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 2.867 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 36.686 άνθρωποι.
- Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι αρχές εξετάζουν 8.400 περιπτώσεις για κορωνοιό.
- Μόνο στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 2.682.
- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.
- Η επιδημία του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 78.824 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 2.337 κρούσματα και 13 νεκρoύς.
- Στα 655 τα κρούσματα στην Ιταλία, στους 17 οι νεκροί.
- Στα 60 τα κρούσματα στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του Covid -19 είναι αναπόφευκτη.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 26 και τα κρούσματα σε 270.
- Στην Ιαπωνία τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα και πλέον ανέρχονται σε 226.
- Στα 23 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 16 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα 14 στον Καναδά.
- Ολοένα και περισσότερο ακούγονται φωνές για ακύρωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο.
- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.
- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.
- Επτά κρούσματα στο Ιράκ, 43 κρούσματα στο Κουβέιτ, 33 στο Μπαχρέιν, 19 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα στο Αφγανιστάν.
- Νέα κρούσματα σε Βόρεια Μακεδονία, Βραζιλία, Εσθονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Δανία, Νιγηρία, Λευκορωσία.

Image

Πατήστε εδώ για να δείτε το διαδραστικό χάρτη με την εξάπλωση της επιδημίας ανά τον κόσμο

Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CHARTFOUR.png?itok=M-GpzpNQ
ΠΟΥ: Η επιδημία του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις

Τη θέση ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Christian Lindmeier μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του ιού στην Νιγηρία και την υποσαχάρια Αφρική.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ο ιός μπορεί να πλήξει τις περισσότερες «αν όχι, όλες τις χώρες».
Επιπλέον, ο Lindmeier ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα άτομα αναμολύνονται από τον ιό Covid-19, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξακριβωθεί πώς γίνονται τα τεστ.
«Γενικώς, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό θα έχει ανοσία, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα» τόνισε ο Lindmeier, αναφέροντας πως αποστολή του ΠΟΥ θα μεταβεί στο Ιράν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, ενώ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες τους ώστε η εξάπλωση του ιού να περιοριστεί αποτελεσματικά.
«Αυτός ο ιός έχει προοπτική πανδημίας» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι ώρα για πανικό.
Είναι ώρα για δράσεις ώστε να αποτραπεί η μετάδοση και να σωθούν ζωές».
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κίνα: Θετικοί εκ νέου στον κορωνοϊό ασθενείς που ανάρρωσαν – Δεν μεταδίδουν τον ιό

Τη θέση ότι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο γιατί ανέρρωσαν, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον ιό, προέκυψε ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό διατύπωσε ο Guo Yanhong, αξιωματούχος της Κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC).
Ο Guo Yanhong δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Τύπου, ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος τον νέο κορωνοϊό και να βελτιώσουμε την διαδικασία εντοπισμού, παρακολούθησης και διαχείρισης των ασθενών που έχουν αναρρώσει.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι ο Covid -19 έχει μετάλλαξη τύπου HIV δηλαδή το AIDS

Ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες επιμένουν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν προήλθε από τον άνθρωπο, νέα έρευνα από επιστήμονες στην Κίνα και την Ευρώπη αποκαλύπτει ότι η ασθένεια εμφανίζει «μετάλλαξη τύπου HIV» που της επιτρέπει να δεσμεύεται ανθρώπινα κύτταρα έως και 1.000 φορές ισχυρότερα από τον ιό Sars, σύμφωνα με το SCMP.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2020, μια ομάδα επιστημόνων από την Ινδία έγραψε σε επιστημονικό σύγραμμα υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει τροποποιηθεί γενετικά για να ενσωματώσει τμήματα του γονιδιώματος του HIV.
Αυτή η ασυνήθιστη ομοιότητα π.χ. η πρωτεΐνη nCoV όπως και ο HIV-1 gp120 και η Gag είναι απίθανο να είναι τυχαία στη φύση πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να εμφανίσθηκε φυσικά.
Νέα έρευνα από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Nankai, θεωρεί ότι όντως ο COV-19 εμφανίζει«μετάλλαξη τύπου HIV» που του επιτρέπει να εισέλθει γρήγορα στο ανθρώπινο σώμα συνδέοντας με έναν υποδοχέα ACE2.
Οι εξαιρετικά μεταδοτικοί ιοί, συμπεριλαμβανομένων των HIV και Ebola, στοχεύουν σε ένα ένζυμο που ονομάζεται φουρίνη, το οποίο λειτουργεί ως ενεργοποιητής πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα.
Όταν εξετάζουμε την ακολουθία γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού, ο καθηγητής Ruan Jishou και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Nankai στην Tianjin βρήκαν ένα τμήμα μεταλλαγμένων γονιδίων που δεν υπήρχαν στο Sars, αλλά ήταν παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στον HIV και τον Ebola.
Ο Coronavirus μπορεί πράγματι να περιέχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που μοιάζει με το HIV που το καθιστά εξαιρετικά μολυσματικό, αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μάλλον περίεργης "μετάλλαξης".
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NONCHINA.png?itok=90qFwuOe
Στον αέρα οι εαρινές σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας λόγω κορωνοϊού

Στον αέρα βρίσκεται η πραγματοποίηση των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για το εάν θα γίνουν κανονικά, εάν θα περιοριστεί το εύρος τους ή εάν εν τέλει θα ακυρωθούν.
Οι εαρινές σύνοδοι ήταν προγραμματισμένο να γίνουν από τις 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.
Με τις αμερικανικές  υγειονομικές αρχές όμως να εκτιμούν και να προεξοφλούν πως ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα κάποιες από τις εργασίες και τις συναντήσεις να γίνουν μέσω του διαδικτύου.
Σε κάθε περίπτωση σε επίσημη ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι «αναμένουμε να ληφθεί απόφαση για την κλίμακα και το εύρος των εαρινών συνόδων τις επόμενες ημέρες».
Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ επισημαίνουν πως πρέπει να αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19 και παρότρυναν τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο να εξετάσουν τη λήψη προληπτικών μέτρων, ιδίως την ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνέστησαν εξάλλου στους πολίτες να αποφεύγουν γενικά τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Κορωνοϊός: Στους 2.858 οι νεκροί, ξεπέρασαν τα 83.000 τα κρούσματα – Σε ύφεση ο ιός στην Κίνα

Στους 2.858 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες με τελευταίες περιπτώσεις τη Νιγηρία και τη Λευκορωσία.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 83.388, εκ των οποίων τα 78.824 είναι καταγεγραμμένα στην ηπειρωτική Κίνα.
Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 στη Νότια Κορέα όπου έχουν καταγραφεί και 13 θάνατοι, στην Ιταλία τα κρούσματα ανέρχονται σε 655 ενώ μετρά και 17 θανάτου ενώ στο Ιράν έχουν καταγραφεί 270 κρούσματα και 26 θάνατοι.
Εν τω μεταξύ, η επιδημία φαίνεται πως είναι σε ύφεση στην Κίνα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 44 νέους θανάτους και 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 27/2.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα το προηγούμενο 24ωρο είναι πάντως μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη, όταν καταγράφονταν 433 κρούσματα του COVID-19.
Το σύνολο των κρουσμάτων ως σήμερα έφθασε έτσι τα 78.824 στην ηπειρωτική Κίνα, εξαιρουμένων των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.
Το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται πλέον σε 2.788, πάντα σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.

Ασταμάτητη η επιδημία

Η παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και οι θάνατοι σε μια σειρά από χώρες ανά τον πλανήτη, την ώρα που οι επιστήμονες αρχίζουν να θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι ο ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα.
Επιδημιολόγοι του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει ακόμη να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» και προτιμά να αναφέρεται σε «επιδημίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου».
Όμως πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι, άσχετα με την ονομασία, το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού έχει πια σχεδόν σίγουρα κλείσει.
«Μοιάζει σαν ο ιός να έχει πραγματικά ξεφύγει από την Κίνα και να μεταδίδεται ευρύτατα.
Νιώθω πλέον πολύ πιο απαισιόδοξος ότι είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο επιδημιολόγος Christopher Dye του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν έχει πια τόσο νόημα να εστιάζονται οι προσπάθειες στην ανάσχεση του ιού στα σύνορα, όσο στη σωστή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας των χωρών για τη σωστή ανταπόκριση στα κρούσματα.
Εφόσον ο ιός αποκτά σταδιακά παγκόσμια διάσταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να γίνουν ολοένα λιγότερο αποτελεσματικοί, από ό,τι τα κατοπινά μέτρα για τη μείωση της επίπτωσής του (προετοιμασία νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, καραντίνες κ.α.).
Η έμφαση αναμένεται να δοθεί περισσότερο στην - χωρίς πανικό - κατά τόπους αντιμετώπιση της νόσου, έως ότου υπάρξει διαθέσιμο ένα εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες - κάτι που πάντως θα πάρει αρκετό χρόνο.
Πρακτικά, η κατάσταση μπορεί μελλοντικά να θυμίζει μια πολύ άσχημη περίοδο γρίπης ή κάτι οριακά χειρότερο.
Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας διαφωνούν όμως πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί κατά την πρώτη φάση της επιδημίας.
Μερικές χώρες π.χ. έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν «δουλέψει» σε ένα βαθμό, λένε οι επιστήμονες.
«Αν δεν είχαμε εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα είχαμε πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα περιστατικά από ό,τι έχουμε τώρα», δήλωσε ο δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ.
Πολλοί επιδημιολόγοι όμως θεωρούν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απλώς εξασφαλίζουν σε μια χώρα λίγο πρόσθετο χρόνο χωρίς τον κορωνοϊό, ενώ ούτε ο ΠΟΥ είναι υπέρ της υιοθέτησης τους, θεωρώντας ότι μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ», π.χ. εμποδίζοντας την αναγκαία τροφοδοσία ιατρικών εφοδίων και υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη και το ηθικό του κοινού.
Όσο ο κατάλογος των χωρών με κρούσματα της νόσου Covid-19 μεγαλώνει, οι περιορισμοί στα ταξίδια θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοσθούν και θα έχουν ολοένα λιγότερο νόημα.
Γιατί, αναρωτιούνται πολλοί ειδικοί, να δαπανά μια χώρα τεράστια ποσά να «προστατεύει» τα σύνορά της, όταν ήδη έχει πολλά κρούσματα στο εσωτερικό της; Πολύ περισσότερο που οι περιορισμοί αυτοί στα σύνορα πλήττουν σοβαρά το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Christopher Dye του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, άλλες χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα πιο αποτελεσματικά από τα δρακόντεια μέτρα της Κίνας (μερικά από αυτά αδιανόητα για δυτικές δημοκρατίες) για τον περιορισμό των κρουσμάτων αποδείχθηκαν η διακοπή των μέσων μαζικής μεταφοράς στις πόλεις, το κλείσιμο όλων των χώρων μαζικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού και η απαγόρευση των μαζικών δημόσιων συναθροίσεων.
Όπως λέει, άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό ότι θα αποφύγουν να μιμηθούν την Κίνα στο κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων και στην επιβολή καραντίνας σε ολόκληρες μεγάλες πόλεις.
Όμως σίγουρα θα πρέπει να δημιουργήσουν απόθεμα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς επίσης να προσθέσουν κλίνες στα νοσοκομεία τους για την περίπτωση που ο κορωνοϊός αρχίζει να εξαπλώνεται πια όπως ο ιός της γρίπης στον πληθυσμό.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 28/2 08:20)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS