Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» στη λίρα Τουρκίας, απαγορεύτηκε το short selling - Κραχ -6% στην Κωνσταντινούπολη

«Βουτιά» στη λίρα Τουρκίας, απαγορεύτηκε το short selling - Κραχ -6% στην Κωνσταντινούπολη
Η λίρα Τουρκίας υποχωρεί στις 6,24 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών
Πιέσεις δέχεται η λίρα Τουρκίας με την ανησυχία για το μέτωπο στη Συρία να βρίσκεται στα ύψη, μετά τη χθεσινή επίθεση στην Ιντλίμπ, στην οποία σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες.
Η λίρα Τουρκίας υποχωρεί στις 6,24 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών, με την πτώση από τις αρχές του έτους να διαμορφώνεται στο 5%.
Οι αρχές απαγόρευσαν το short selling σε όλες τις μετοχές.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Τουρκίας αυξήθηκε στο 12,66%.
«Βουτιά» 6% καταγράφει ο δείκτης BIST 100 στις 103.489 μονάδες.

Image

Αυξάνονται ώρα με την ώρα οι φόβοι για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη στην επαρχία Idlib της Συρίας, γεγονός που προκαλεί συναγερμό και στην Ελλάδα για το σενάριο να βρεθεί αντιμέτωπη – όπως και το 2015 – με μια νέα μαζική άφιξη Σύρων προσφύγων.
Το σενάριο αυτό μάλιστα ενισχύεται ύστερα από δηλώσεις κυβερνητικών πηγών της Τουρκίας, κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την πολεμική κλιμάκωση στην Idlib - κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 32 από πυρά των δυνάμεων του Assad - να επιτρέπει πλέον σε Σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.
Η τοποθέτηση αυτή που αν μη τι άλλο προκαλεί συναγερμό στην Ελλάδα, μια και αυτό συνεπάγεται την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, επιχείρησε να ανασκευάσει εν μέρει λίγο αργότερα ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Σε δηλώσεις του ο Omer Celid διατύπωσε τη θέση ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία.
«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της» υποστήριξε ο Celik.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης