Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η «βουτιά» για τις ασιατικές αγορές λόγω ανησυχιών για τον κορωνοϊό - Στο -3,67% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -3,71%

tags :
Συνεχίζεται η «βουτιά» για τις ασιατικές αγορές λόγω ανησυχιών για τον κορωνοϊό - Στο -3,67% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -3,71%
Ο δείκτης SZSE Component στην Κίνα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -4,80% στις 10.980,77 μονάδες
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (28/2) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από το sell off στη Wall Street όσο και από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις περιοχές γύρω από την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -3,67% στις 21.142,96 μονάδες, με τις μετοχές των Hitachi και SoftBank να καταγράφουν πτώση της τάξεως του -5,83% και -4,31% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -3,25% και τις 6.441,20 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,03% στις 1.987,01 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και LG Electronics υποχώρησαν κατά -3,04% και -3,21% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,55% στις 26.096 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,71% στις 2.880,30 μονάδες, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -4,80% και τις 10.980,77 μονάδες.
Μέχρι στιγμής, ο Nikkei έχει καταγράψει πτώση άνω του -10,5% σε σύγκριση με τα υψηλά 16 μηνών στα οποία είχε σκαρφαλώσει στις 20 Ιανουαρίου, ενώ τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεί που αφορούν τον Ιανουάριο δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις απώλειες για τον ιαπωνικό δείκτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε κατά +0,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,2%.
Παράλληλα, η ετήσια πτώση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις, και συγκεκριμένα στο -2,5% έναντι των εκτιμήσεων στο -3,1%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά -0,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -2,6% τον Δεκέμβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1,3%.
Επιπλέον, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +0,6% έναντι μηνιαίας ανόδου +0,2% τον Δεκέμβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή πτώση της τάξεως του -0,1%.
Όπως ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ένα πλήγμα στην ανάπτυξη της χώρας λόγω του κορωνοϊού.
«Εάν οι εξελίξεις αλλάξουν, θα διασφαλίσουμε τη λήψη απαραίτητων μέτρων για να αποτρέψουμε τη μετατροπή του ιού σε τεράστιο κίνδυνο για την οικονομία της Ιαπωνίας», υπογράμμισε ο κ. Abe σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου.
Στη Νότια Κορέα, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας τόνισε ότι θα στηρίξει περαιτέρω τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα από την έξαρση του ιού, καθώς τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει πλεόν τα 2.000, ενώ αντίθετα στην Κίνα ο αριθμός κρουσμάτων έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση.
«Οι φόβοι για την έξαρση του κορωνοϊού έχουν κατακλύσει ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα εκτός Κίνας», δήλωσαν οι αναλυτές της DBS, Chang Wei Liang και Eugene Leow, ενώ από την πλευρά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs τονίζουν ότι η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ το ερχόμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στη Wall Street υποχώρησαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς απομακρύνθηκαν ακόμα περισσότερο από τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει στο -4,42% και τις 25.766,64 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -4,42% στις 2.978,76 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο -4,61% και τις 8.566,48 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης