Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξανεμίστηκαν 5 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές σε 1 εβδομάδα, λόγω κορωνοϊού

tags :
Εξανεμίστηκαν 5 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές σε 1 εβδομάδα, λόγω κορωνοϊού
Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε η χειρότερη πτώση στις διεθνείς αγορές από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008
Περί τα 5 τρισ. δολάρια έχουν εξανεμιστεί από τις διεθνείς αγορές μέσα σε μία εβδομάδα, λόγω των ανησυχιών για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε η χειρότερη πτώση στις διεθνείς αγορές από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εξανεμίζοντας περί τα 5 τρισ. δολάρια μέσα σε 5 ημέρες.
Η πτώση δεν παρουσίασε καθόλου σημάδια επιβράδυνσης, καθώς οι κύριες αγορές της Ευρώπης μειώθηκαν κατά 3-5%, ενώ το συνεχιζόμενο κυνήγι για ασφάλεια έστειλε τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ, σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Reuters Graphic
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν για μία παρέμβαση από τη Federal Reserve, ειδικά στο μέτωπο της μείωσης των επιτοκίων, παράδειγμα που πιθανόν να ακολουθηθεί και από άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
"Οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν το χειρότερο σενάριο και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτό που συμβαίνει τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες μεγάλες χώρες εκτός της Ασίας", δήλωσε ο Επικεφαλής Ασιατικών Επενδύσεων στην SEI Investments, John Lau.
"Σε εξαιρετικά αβέβαιη περίοδο, κανείς δεν ξέρει πραγματικά την απάντηση και οι αγορές είναι πραγματικά σε πανικό", πρόσθεσε.
Οι αναταραχές στη διεθνή αλυσίδα ταξιδιών και εφοδιασμού, το κλείσιμο σχολείων και οι ακυρώσεις σημαντικών γεγονότων έχουν εξαντλήσει όλες τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία που ήδη αντιμετώπιζε την πτώση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος παρακολουθεί σχεδόν 50 χώρες, έπεσε σχεδόν 10% για την εβδομάδα - καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2008.
Οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν πτώση 4,4% μόλις την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Αύγουστο του 2011.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες υποχώρησαν κατά 18% στη χειρότερη εβδομάδα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, συχνά αποκαλούμενος ως «δείκτης φόβου», σημείωσε άνοδο 47 μονάδων, που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων δύο ετών.
Ο δείκτης, ο οποίος μετρά τις αναμενόμενες μεταβολές στις μετοχές των ΗΠΑ τις επόμενες 30 ημέρες, συνήθως εξαντλείται στις 50 μονάδες περίπου, όταν οι πωλήσεις μεριδίων στην αγορά φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ προσέγγισε τις 90 μονάδες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2008-09.
Reuters Graphic

Πανδημική προειδοποίηση


"Ο κορωναϊός τώρα μοιάζει με πανδημία, με τις αγορές να ζητούν να μάθουν εάν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό, δήλωσε ο Norihiro Fujito, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
"Αλλά αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό και πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις".
Ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι ο ιός μπορεί να γίνει πανδημία καθώς εξαπλώνεται σε μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Περίπου 10 χώρες έχουν αναφέρει τις πρώτες περιπτώσεις ιών τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, της μεγαλύτερης οικονομίας στην Αφρική.
Οι προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια για να μετριάσει το πλήγμα, όμως, αυξάνονται στις χρηματαγορές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης