Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Η αγορά πετρελαίου περιμένει πολλά από τον ΟΠΕΚ στη συνεδρίαση του Μαρτίου - Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τη ζήτηση

ING: Η αγορά πετρελαίου περιμένει πολλά από τον ΟΠΕΚ στη συνεδρίαση του Μαρτίου - Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τη ζήτηση
Οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας τονίζουν ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ «πρέπει να λάβουν δράση»
Τη θέση ότι η αγορά πετρελαίου περιμένει πολλά από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας διατύπωσε σήμερα (28/2) η ολλανδική τράπεζα ING, δεδομένης της αρνητικής επίδρασης που έχει ο COVID-19 στην παγκόσμια ζήτηση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο αναλυτής της τράπεζας, Warren Patterson, «η μεγαλύτερη ανησυχία για την αγορά πετρελαίου είναι επί του παρόντος ο αντίκτυπος στη ζήτηση πετρελαίου από την έξαρση του Covid-19», διευκρινίζοντας ότι «το πλήγμα στη ζήτηση σημαίνει ότι το αναμενόμενο πλεόνασμα πετρελαίου για το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχει αυξηθεί, και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δράση από τις χώρες του ΟΠΕΚ+».
«Εκτιμούμε ότι η αύξηση της ζήτησης θα καταγράψει επιβράδυνση της τάξεως των 400 χιλ. βαρελιών για το έτος, διαμορφώνοντας την ανάπτυξη της ζήτησης μόλις στα 800 χιλ βαρέλια ημερησίως», υπογράμμισε ο κ. Patterson, για να προσθέσει ότι «πρόκειται για έναν αριθμό που εξελίσσεται και υπάρχει σαφώς περαιτέρω κίνδυνος για την ανάπτυξη της ζήτησης, καθώς βλέπουμε μία αύξηση στα κρούσματα εκτός Κίνας».
«Τον Δεκέμβριο, οι ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν για την περαιτέρω μείωση κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2020, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμόρφωση από τη Σαουδική Αραβία αυξάνει τις συνολικές περικοπές στα 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως», αναφέρει ο αναλυτής της ING, προσθέτοντας ότι «η απόδοση του ΟΠΕΚ με τη συμφωνία τον Ιανουάριο ήταν καλή, με τη μέση παραγωγή να διαμορφώνεται στα 28,32 εκατ. βαρέλια ημερησίως».
«Η ομάδα αποφάσισε ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση στην αγορά κατά την έκτακτη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενο εβδομάδα προτού συμφωνήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια για το δεύτερο τρίμηνο», υπογράμμισε ο κ. Patterson, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η έξαρση του COVID-19 σημαίνει ότι οι πιέσεις για δράση των ΟΠΕΚ+ έχουν αυξηθεί».
Παράλληλα, ο αναλυτής της τράπεζας δήλωσε ότι «υπήρξαν αναφορές από τα Μέσα ότι η Σαουδική Αραβία στοχεύει σε περαιτέρω μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως», για να προσθέσει ότι «πιστεύουμε ότι μία εμβάθυνση των περικοπών κατά 600 χιλ. βαρέλια το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα είναι αρκετή ώστε να διατηρήσει ισορροπημένη την αγορά ενέργειας επί του παρόντος».
«Η Ρωσία είναι αρκετά ήσυχη μετά την πρόταση της Τεχνικής Επιτροπής του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως πριν από μερικές εβδομάδες», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Warren Patterson, διευκρινίζοντας ότι «οι νέες πιέσεις που βλέπουμε στις τιμές του πετρελαίου θα είναι αρκετές ώστε να στείλουν μήνυμα στις χώρες του ΟΠΕΚ+ πως πρέπει να λάβουν δράση στη συνάντηση».
«Πιστεύουμε ότι η αγορά θα απογοητευτεί με οποιαδήποτε μείωση της παραγωγής που θα είναι μικρότερη σε σχέση με την πρόταση της Τεχνικής Επιτροπής», υπογράμμισε ο αναλυτής της ING.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης