Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Με …σπασμένα φρένα το Χρηματιστήριο Αθηνών

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM): Με …σπασμένα φρένα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Άρθρο του: Κωνσταντίνου Φέγγου, Προέδρου  PRELIUM Investment Services
Την περασμένη εβδομάδα έγραφα πως το χρηματιστήριο ετοιμάζεται για μεγάλη κίνηση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.  
Μετά περιέγραφα τους λόγους που ή κίνηση μπορεί να είναι προς τα κάτω, όπως «τα υψηλά επίπεδα τιμών που κινούνται τα ξένα χρηματιστήρια και η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας, λόγω της στάσης της Τουρκίας, αλλά και των επιπλοκών που έχει δημιουργήσει το μεταναστευτικό». 
Στους λόγους για κίνηση προς τα πάνω έβρισκα την πορεία των επιτοκίων και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλίματος φιλικού στις επενδύσεις.  
Με αφορμή τον κορονοϊό, τα ξένα χρηματιστήρια κατέρρευσαν.
Στην Ελλάδα η πραγματικότητα υπερίσχυσε των εξαγγελιών και η κατάρρευση ήταν πιο θεαματική από τους ξένους.
Συγκεκριμένα, η πτώση σε χρηματιστήρια όπως το Αμερικανικό, το Γερμανικό ή ακόμα και το Ιταλικό, ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά το ποσοστό του 14% από τα ψηλά του έτους.
Στο Ελληνικό η πτώση ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το 24% από τα αντίστοιχα υψηλά έτους.
Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι τα ξένα χρηματιστήρια βρισκόντουσαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ενώ το Ελληνικό σε μεγάλη απόσταση από τα ιστορικά υψηλά του, η σύγκριση είναι ακόμα πιο επιβαρυντική.
Το δραματικό για τα ξένα χρηματιστήρια, είναι η ένταση της πτώσης που δημιουργεί συνεχή margin calls στους επενδυτές και κάνει την πτώση αυτοτροφοδοτούμενη.  
Φυσικά αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε δύο φορές μέσα στο 2018 και στη συνέχεια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και τα ξένα χρηματιστήρια γρήγορα οδηγήθηκαν σε νέα υψηλά. 
Για ιστορικούς λόγους αναφέρω ότι τότε οι πτώσεις έγιναν τον Φεβρουάριο και μετά τον Δεκέμβριο του 2018. 
Όμως κάθε μία δεν ξεπέρασε το 12% στο μεγαλύτερο εύρος της.
Τι είναι λοιπόν αυτό που διαφοροποιεί την Ελληνική αγορά και βλέπουμε αυτές τις συμπεριφορές.  Πιστεύω πως είναι η πλήρης ανυπαρξία εσωτερικής αγοράς.
Δεν είναι τυχαίο πως η συμμετοχή των ξένων στην κατοχή μετοχών του Ελληνικού χρηματιστηρίου ξεπερνά το 70% και το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται.
Οι Έλληνες επενδυτές και θεσμικοί βρίσκονται στο καναβάτσο μετά από 11 χρόνια κρίσης, ενώ οι τράπεζες απολαμβάνουν το ρόλο τους σαν συστημική και μοναδική πηγή χρηματοδότησης στην Ελλάδα.
Είναι προφανές πως απαιτούνται αλλαγές, που θα ενδυναμώσουν την εσωτερική αγορά.
Φυσικά η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι επίσης σημαντική αλλά τα αποτελέσματα φαίνονται σε συγκυρίες όπως η σημερινή. 
Τα φρένα σπάνε και περιμένουμε τους ξένους να μας σώσουν.
Τα μέτρα που χρειάζονται έχουν συζητηθεί πολλές φορές και ίσως είναι η ώρα η κυβέρνηση και οι θεσμοί της χώρας να ξεχάσουν το «βρώμικο ‘99» και να καταλάβουν τη χρησιμότητα του χρηματιστηρίου.
Μπροστά μας έχουμε την απορρόφηση της κατάρρευσης από την Ελληνική οικονομία, η οποία θα κληθεί επίσης να απορροφήσει τις συνέπειες του κορονοϊού (εφόσον αυτές υπάρξουν) και του μεταναστευτικού που επίσης βρίσκεται σε έξαρση.  Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους Τούρκους.
Η κατάρρευση έχει από τη μία δημιουργήσει πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας και έχει αυξήσει τα spreads των ομολόγων, αλλά από την άλλη έχει δημιουργήσει τιμές ευκαιρίας που κάποιοι μπορεί να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν.  
Ο κορονοϊός εφόσον δεν βρεθεί άμεσα το εμβόλιο, δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, σε μια κρίσιμη περίοδο.
Τέλος το μεταναστευτικό έχει δημιουργήσει εντάσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν, για να μην γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ΄όσους επιβουλεύονται την ακεραιότητα της χώρας.
Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να συζητάμε για στηριξεις και αντιστάσεις, αφού η όποια λύση θα έρθει από το εξωτερικό.
Όπως ήδη ανέφερα, οι πτώσεις τους ξένους δείκτες δεν είναι πρωτοφανείς και έχουν συμβεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν. 
Για το αμερικάνικο χρηματιστήριο, επίπεδο πανικού θεωρείται μια πτώση από τα υψηλά που θα ξεπερνά το 20%. 
Ας ελπίσουμε αυτό να μην συμβεί και το γεγονός ότι το 2020 είναι εκλογικό έτος να λειτουργήσει θετικά στην πορεία των τιμών.
Καλή Σαρακοστή!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης