Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση A+ για την Ιρλανδία - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση A+ για την Ιρλανδία - Σταθερό το outlook
Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση A+ για την Ιρλανδία με σταθερό outlook
Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση A+ για την Ιρλανδία με σταθερό outlook.
Οι εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου οδήγησαν σε ένα διασπασμένο κοινοβούλιο και σε μια ενδεχομένως μακρά διαδικασία διαμόρφωσης της κυβέρνησης.
Το Sinn Fein, ένα αριστερό εθνικιστικό κόμμα, βρέθηκε στην πρώτη θέση με 24,5%, ακολουθούμενο από Fianna Fail στο 22,2% και το Fine Gael, με 20,9%.
Τα τρία πολιτικά κόμματα έλαβαν σχετικά παρόμοιο αριθμό βουλευτών στο κοινοβούλιο.
Η κοινοβουλευτική αριθμητική υποδηλώνει ότι δύο από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα πρέπει να συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση, είτε μέσω συνασπισμού.
Η αβεβαιότητα γύρω από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεπάγεται κάποια ασάφεια ως προς την οικονομική πολιτική και τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2020.
Τα στοιχεία δείχνουν ένα σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2019, που οφείλεται σε υπερβολική απόδοση των φορολογικών εσόδων, ιδίως στους φόρους εταιρειών.
Εκτιμούμε ένα πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,4% του ΑΕΠ.
Αναμένουμε ότι ο συνδυασμός των δημοσιονομικών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και το βελτιωμένο σημείο εκκίνησης θα μεταφραστούν σε ένα πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.
Ο λόγος του δημόσιου χρέους μειώθηκε στο 58,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019, από 63,6% στο τέλος του 2018.
Ο δείκτης χρέους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, φθάνοντας στο 54,5% το 2020 και σε 52,1% το 2021.
Παράλληλα, οι οικονομικοί δείκτες που σχετίζονται στενότερα με την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα δείχνουν επίσης ισχυρή ανάπτυξη, παρά την αβεβαιότητα που αντιμετώπιζε το Brexit το 2ο τρίμηνο του 1919, επηρεάζοντας το οικονομικό κλίμα, την αγορά κατοικίας και ενδεχομένως τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Οι δείκτες της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνουν την ισχυρή οικονομική δραστηριότητα.
Η αύξηση της απασχόλησης ήταν κατά μέσο όρο 2,9% το 2019 (όπως και το 2018), με επιτάχυνση της ανάπτυξης κατά το 4ο τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει δυναμική της δραστηριότητας.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών υποχώρησε σημαντικά το 2019, με τις τιμές των κατοικιών να αυξάνονται κατά 2,4% κατά μέσο όρο, από 10,2% το 2018.
Η μείωση των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια του 2019 πιθανώς οφείλεται σε συνδυασμό της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την Brexit.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας , οι τιμές των κατοικιών παραμένουν υψηλές σε σχέση με τα εισοδήματα ή τα ενοίκια σε ιστορική βάση.
Οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 2,1% το 2019, με την αύξηση να οφείλεται στην ενυπόθηκη πίστη.
Παρά ταύτα, ο λόγος του νοικοκυριού προς το χρέος συνεχίζει να μειώνεται, φθάνοντας στο 115,8% το τρίτο τρίμηνο, από 123,2% το προηγούμενο έτος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας επανεξέτασε τα υφιστάμενα μέτρα ενυπόθηκων δανείων κατά το 4ο τρίμηνο του 1919 και αποφάσισε να διατηρήσει τα τρέχοντα όρια για τα δάνεια σε αξίες (μεταξύ 70% και 90%) και τα δάνεια προς εισοδήματα (συνήθως 3,5 φορές το διαθέσιμο εισόδημα) τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος.
Οι ιρλανδικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι καλά κεφαλαιοποιημένες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου για τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας ήταν 21,4% το τρίτο τρίμηνο του 2009, παρόμοιο με το προηγούμενο έτος (21,7%).
Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών συνεχίζει να βελτιώνεται.
Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μεικτά δάνεια μειώθηκε σε 4,3% το τρίτο τρίμηνο, από 6,8% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης