Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε άμεση ρήξη BBC και Johnson μετά την απόφασή του να μειώσει την κρατική επιχορήγησή - Πολιτική επίθεση καταγγέλει η αντιπολίτευση

Σε άμεση ρήξη BBC και Johnson μετά την απόφασή του να μειώσει την κρατική επιχορήγησή - Πολιτική επίθεση καταγγέλει η αντιπολίτευση
Ο Johnson ο οποίος έχει εργαστεί παλαιότερα ως δημοσιογράφος στο δίκτυο δεν έχει καλή σχέση με το BBC την οποία δεν έκρυψε ούτε στην προεκλογική εκστρατεία του
Ρήξη ανάμεσα στο βρετανικό δίκτυο BBC και τον βρετανό πρωθυπουργός Boris Johnson προμηνύει η μεταρρύθμιση του συστήματος τηλεοπτικών τελών που προωθεί η κυβέρνηση και πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση του BBC, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για "πολιτικά υποκινούμενη επίθεση".
Τόσο στον τομέα της ενημέρωσης όσο και της ψυχαγωγίας, το BBC θέτει εδώ και δεκαετίες υψηλά στάνταρ στο χώρο. Με τον πρωθυπουργό Johnson να έχει βάλει όμως στο στόχαστρο τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ΒΒC, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης.
Είναι γνωστό ότι ο Johnson - ο οποίος έχει εργαστεί παλαιότερα ως δημοσιογράφος- δεν έχει καλή σχέση με το BBC.
Χαρακτηρίζοντας τον οργανισμό "Brexit Bashing Corporation" αρνήθηκε μάλιστα πέρσι να παραχωρήσει συνέντευξη στον γνωστό παρουσιαστή του σταθμού Andrew Nill.
Στον προεκλογικό αγώνα είχε βάλει μάλιστα στο τραπέζι την κατάργηση των τηλεοπτικών τελών, από τα οποία το BBC καλύπτει τα 2/3 των οικονομικών του αναγκών.
Το τελευταίο διάστημα η σχετική συζήτηση άρχισε να δείχνει και πάλι σημάδια κλιμάκωσης.
Ανώνυμη κυβερνητική πηγή είπε στους Sunday Times ότι η κυβέρνηση προτίθεται να "περικόψει" την εμβέλεια του σταθμού, να αντικαταστήσει το σύστημα τελών με ένα συνδρομητικό μοντέλο αλλά και να αναγκάσει το BBC να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος από τους συνολικά 61 ραδιοφωνικούς του σταθμούς. "Θα τους διαλύσουμε", φέρεται να είπε ο ανώνυμος σύμβουλος.
Πηγή του ρεπορτάζ αλλά και ιθύνων νους της επιδιωκόμενης αποδόμησης του παγκόσμιας εμβέλειας δημοφιλούς σταθμού φέρεται να είναι ο αμφιλεγόμενος σύμβουλος του πρωθυπουργού, Dominique Kanning.
Στο παρελθόν έχει επιτεθεί επανειλημμένως στο BBC.
Είναι μάλιστα συνιδρυτής του think tank New Frontiers Foundation το οποίο ήδη το 2004 είχε προτείνει στους συντηρητικούς να πλήξουν την αξιοπιστία του BBC και να προχωρήσουν στη δημιουργία της βρετανικής έκδοσης του αμερικανικού Fox News.
Ανεξάρτητα από τα εν λόγω σχέδια ο βρετανικός σταθμός αναγκάζεται να προχωρήσει ήδη σε μαζικές περικοπές για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τις νέες χρήσεις των ακροατών και τηλεθεατών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατάργηση 450 θέσεων στον αίθουσα ειδήσεων.

Βαρύ το πλήγμα για το BBC

Ενδεχόμενη κατάργηση των τηλεοπτικών τελών θα επέφερε βαρύτατο πλήγμα στο BBC. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, κάθε νοικοκυριό που διαθέτει τηλεόραση ή παρακολουθεί ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω διαδικτύου καταβάλει τέλη ύψους 154,50 στερλινών (185 ευρώ) το χρόνο.
Τα συνολικά έσοδα από τα καταβαλλόμενα τέλη ανήλθαν πέρσι στα 4,4 δις ευρώ. Όποιος δεν πληρώνει τιμωρείται με χρηματικά πρόστιμα και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και με ποινές φυλάκισης.
Το μοντέλο αυτό όμως βρίσκεται τελευταία όλο και συχνότερα στο στόχαστρο κριτικής.
Αποποινικοποίηση της μη καταβολής τελών;
Στις αρχές Φεβρουαρίου η βρετανική κυβέρνηση προανήγγειλε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης με αντικείμενο ενδεχόμενη αποποινικοποίηση της μη καταβολής των τελών. Το BBC από την πλευρά του αντιτείνει ότι το βήμα αυτό εξετάστηκε ήδη το 2015 για λογαριασμό της τότε κυβέρνησης. "Η έρευνα καταδεικνύει ότι το νυν σύστημα είναι το πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Οι ειδικοί τάχθηκαν κατά της αλλαγής του συστήματος", επισημαίνει εκπρόσωπος του σταθμού.
Την εποχή εκείνη έρευνα του BBC υπολόγιζε στα 240 εκατομμύρια ετησίως τις απώλειες τυχόν αποποινικοποίησης.
Σχολιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης η πρόεδρος της δημοσιογραφικής ένωσης Στάνιστριτ έκανε λόγο για "συνειδητό και πολιτικά υποκινούμενο σαμποτάζ από πλευράς της κυβέρνησης των Τόρηδων". Κριτική και από την αντιπολίτευση.
"Το BBC είναι ένα κομμάτι βρετανικού πολιτισμού το οποίο σέβεται μέχρι σήμερα όλος ο πλανήτης", λέει ο βουλευτής των Εργατικών Benjamin Bradshaw. "Πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη επίθεση μιας κυβέρνησης που εμφανίζεται αποφασισμένη να καταστρέψει τους θεσμούς μας", όπως λέει.
Το τελευταίο διάστημα ο Johnson έχει επικριθεί συχνά για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα μέσα ενημέρωσης. Υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν επιβάλλει "εμπάργκο" στη δημοφιλή πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή Today του BBC. Επίσης, στις αρχές Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του Johnson είχε ζητήσει από δημοσιογράφους που εργάζονται σε εχθρικά διακείμενα προς το Brexit μέσα ενημέρωσης να εγκαταλείψουν εν εξελίξει συνέντευξη Τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης