Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί η κυβέρνηση δεν σκέφτεται πρόωρες εκλογές – Τι δείχνουν τα πολιτικά δεδομένα

Γιατί η κυβέρνηση δεν σκέφτεται πρόωρες εκλογές – Τι δείχνουν τα πολιτικά δεδομένα
Αν και οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία η κυβέρνηση λαβάνει υπόψη για να μην τις διεξάγει
«Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχει στα σχέδια του Μαξίμου», είπε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος επιχειρεί να βάλει τέλος στη σχετική φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.
Πάντως εάν κάποιος δύσπιστος δεν πείθεται και υποστηρίξει, πως ανασχηματισμός και πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν δείχνουν ότι, βρισκόμαστε πριν από κάποιον εκλογικό αιφνιδιασμό, όπως σημειώνει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Το πρώτο εκ των βασικότερων είναι πως οι εκλογές θέλουν το αντίστοιχο εκλογικό αφήγημα και αυτό δεν υπάρχει, καθώς όλη η στόχευση της κυβέρνησης είναι η οικονομία να κάνει περισσότερα βήματα μπροστά και αυτά να γίνουν αντιληπτά από πιο πολλές κοινωνικές ομάδες.
Με το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εκλογικός αιφνιδιασμός.
Δεύτερον και επίσης βασικό είναι πως δεν υπάρχει εκλογικό κλίμα στους πολίτες, αφού με εξαίρεση τη σκληρή κριτική στο μεταναστευτικό, η κοινωνία ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός της.
Τρίτο δεδομένο είναι  η απλή αναλογική. Πρόκειται για ένα βασικό επιχείρημα όσων μιλούν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Όπως λένε το «κάψιμο» της απλής αναλογικής θα δώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μία νέα καθαρή τετραετία ενώ αντίθετα αν πάει στο τέλος της τετραετίας θα έχει τον αέρα που πνέει ακόμη στα κυβερνητικά πανιά.
Το αντεπιχείρημα εδώ είναι πως το κάψιμο ή όχι της απλής αναλογικής δεν αφορά καθόλου το ευρύ κοινό. Συνεπώς πρόωρες κάλπες με διακύβευμα κάτι τέτοιο θα ήταν κανονική αυτοχειρία.
Τέταρτον, υπάρχει το επιχείρημα πως μία ακόμα νίκη Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα θα έδινε ένα καθοριστικό χτύπημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα ήταν η τέταρτη συναπτή ήττα από τον πολιτικό του αντίπαλο.
Κάτι τέτοιο είναι η μισή αλήθεια για δύο λόγους: ο πρώτος λόγος  είναι γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο στο κεντροαριστερό στρατόπεδο που μπορεί να παίξει τον ρόλο του Τσίπρα και ο δεύτερος είναι πως μία νέα τόσο σύντομη ήττα θα έδινε το επιχείρημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πει πως δεν πρόλαβε την ανασυγκρότηση του κόμματός του και ουσιαστικά η νέα ήττα αποτελεί ουρά του 2019.
Το πέμπτο και τελευταίο δεδομένο που δεν δείχνει πρόωρες κάλπες είναι πως στην περίπτωση νέας νίκης της ΝΔ, - που είναι και η πιθανότερη- η κυβέρνηση θα «έκαιγε» τη δεύτερη θητεία πολύ νωρίς.
Τα στατιστικά δείχνουν πως από την εποχή Σημίτη μέχρι σήμερα οι πολίτες δίνουν συνήθως δύο θητείες στους πρωθυπουργούς.
Επομένως στην κυβέρνηση δεν σκέπτονται να την εξαντλήσουν τόσο νωρίς.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης