Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναστασιάδης (Κύπρος): Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού

Αναστασιάδης (Κύπρος):  Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού
«Για να ληφθούν οι αποφάσεις υπήρξε σοβαρότατος προβληματισμός», τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης
«Δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση»,  υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το κλείσιμο οδοφραγμάτων λόγω του κορωναϊού.
Όπως είπε, «η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού».
Ο ίδιος, στο περιθώριο της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου γηπέδου της Λεμεσού, δήλωσε ότι «για να ληφθούν οι αποφάσεις υπήρξε σοβαρότατος προβληματισμός», προσθέτοντας ότι «μελετήσαμε ακόμα και την πολιτική παρερμηνεία», καθώς και ότι «δεν υπήρχε επιλογή για αποτελεσματικότερο έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση του πληθυσμού στην κατεχόμενη περιοχή».
Όπως ανέφερε «υπάρχουν πέραν των 3.000 Ιρανών φοιτητών και είναι καλά γνωστό ότι το Ιράν είναι μια από τις πλέον επηρεασθείσες περιοχές.
Δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών, είναι και ο αριθμός των συγγενών. Και δεν είναι μόνο οι Ιρανοί» και γι΄ αυτό και προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος, συνέχισε,  κρίθηκε ότι προσωρινά θα ήταν σημαντικό να ελέγξουμε καλύτερα τους εισερχόμενους αλλά και εξερχόμενους.
«Δεν είναι μόνο μέτρο, όπως εξήγησα και στον κ. Akinci, για προστασία των Ελληνοκυπρίων αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας την ίδια ώρα, από τους διερχόμενους στα οδοφράγματα και τους επισκεπτόμενους την κατεχόμενη γη μας».
Κληθείς να πει για τη συνομιλία που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και κατά πόσο ενέκρινε την απόφαση, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «δεν είναι θέμα αν αποδέχθηκε ή όχι.
Ήταν μια φιλική κουβέντα οπωσδήποτε», «είπε καλύτερα να μην λαμβάνονταν τα μέτρα ή ότι ο έλεγχος έπρεπε να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα.
Είπα όμως αυτό το οποίο διαπιστώνουμε και αναφέρθηκα σε γεγονότα τα οποία δεν αμφισβήτησε, για τις πληθυσμιακές μετακινήσεις εννοώ».
Ακόμη, επανέλαβε ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο για αποτελεσματικότερο έλεγχο, ενώ σχετικά με τις αφίξεις μεταναστών που ενδεχομένως να φτάνουν και μέσω κατεχομένων, επεσήμανε πως η Κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά μέτρα, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι «η γραμμή αντιπαράθεσης είναι 180 τόσα χιλιόμετρα» και πως «η δια θαλάσσης ελεύσεις είναι κάτι που και εξ υποχρεώσεως θα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια».
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως «κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποτρέψουμε μεγάλες ροές οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον» και συμπλήρωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ σε αιτούντες πολιτικού ασύλου, σε σχέση με τον πληθυσμό της.
«Καμία των υπολοίπων χωρών, παρά τις χιλιάδες που δέχονται των μεταναστών ή προσφύγων, δεν ξεπερνά το 1%.
Στην Κύπρο έχουμε 3,5% σε σχέση με τον πληθυσμό μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε συνεννόηση με την ΕΕ θα ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία για να επισπεύφθεί η εξέταση των αιτήσεων όσων ζητούν πολιτικό άσυλο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης