Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έβρος: Σοβαρά επεισόδια στις Καστανιές με τραυματίες δύο Έλληνες αστυνομικούς - Απετράπη η είσοδος σε 5.500 μετανάστες την Κυριακή 1/3

Έβρος: Σοβαρά επεισόδια στις Καστανιές με τραυματίες δύο Έλληνες αστυνομικούς - Απετράπη η είσοδος σε 5.500 μετανάστες την Κυριακή 1/3
Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο - Τραυματίες δύο αστυνομικοί
(upd2) Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες δύο αστυνομικούς σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 1/3 στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον  Έβρο.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες.
Στη συνέχεια έγινε χρήση χημικών από πλευράς αστυνομικών στα σύνορα ως απάντηση στον πετροπόλεμο που δέχονται από πλευράς των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στο τελωνείο των Καστανεών  οι ελληνικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με ενημέρωση απο κυβερνητικες πηγές από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παρανομή είσοδο στη χώρα.
Στην τελωνειακή μεθόριο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός κατά των οποίων οι πρόσφυγες - μετανάστες επιτίθενται εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο.
Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.
Χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.
Στο μεταξύ, o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπολογίζει ότι «τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων».

Τουρκία: 75.000 μετανάστες κατευθύνονται στην ΕΕ

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επέτρεψε σε περισσότερους από 75.000 μετανάστες να περάσουν τα σύνορά της οδεύοντας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Souleiman Soylou, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι μέχρι τις 10:00 το πρωί σήμερα (09:00 ώρα Ελλάδας) 76.358 μετανάστες είχαν περάσει τα σύνορα στην επαρχία της Αδριανούπολης.
Στην επαρχία αυτή συνορεύει τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Βουλγαρία.
Καμία από τις δύο χώρες ωστόσο δεν έχει αναφέρει άφιξη τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών.
Μάλιστα νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Krasimir Karakachanov, είπε ότι «δεν έχει περάσει ούτε ένας μετανάστης» στο βουλγαρικό έδαφος.

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: 13.000 πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας

Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας- Ελλάδας,  μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου R.T. Erdogan ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΟΜ, που ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου 29/2, μεταξύ των οποίων μάλιστα βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».
Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.
«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (...) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», σημείωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Lado Gvilava, «o αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», ενώ η πλειοψηφία είναι άνδρες.

Παραμένουν στα σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες - Εντάσεις και συλλήψεις  

Συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων στον Έβρο, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 άτομα.
"Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες",  ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν πως "αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ.
'Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία".
"Ο στρατός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες", υπογράμμισαν.
"Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση).
Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.
Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα.
Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος», συμπλήρωσαν  οι κυβερνητικές πηγές.
Χθες, Σάββατο 29/2, πρόσθεσαν οι κυβερνητικές πηγές, "κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά.
Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν".
Σημειώνεται ότι οι  αρχές προχώρησαν το Σάββατο 29/2 σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.
Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου , επιχείρησαν να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να «απαντήσουν» με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.
Με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές, οι συγκεντρωμένοι στην άλλη πλευρά των συνόρων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών.
Στις Καστανιές, οι κάτοικοι έδειχναν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.

Επιθέσεις με δακρυγόνα κατά Ελλήνων αστυνομικών

Η ελληνική αστυνομία προσπαθεί να απωθήσει τους πάνω από 7 χιλιάδες μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο με τη ρήψη χημικών, όπως αναφέρει το το Reuters, με την κατάσταση να ξεφεύγει συχνά από τον έλεγχο καθώς και οι μετανάστες απαντούν με τον ίδιο τρόπο.
Δημοσίευμα του Thrakis news αναφέρει ότι, οι Έλληνες αστυνομικοί στις Καστανιές δέχονται από το βράδυ της Παρασκευής (28/2) επιθέσεις με δακρυγόνα από τους μετανάστες, τα οποία είναι τουρκικής κατασκευής, το οποίο αποδεικνύεται από τις εικόνες που ακολουθούν.
Όπως αναφέρει το thrakisnews, κάτοικοι των Καστανεών ζητούν να αυξηθούν κι άλλο οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας και η παρουσία οχημάτων για να αποκλειστεί απ’ άκρη σε άκρη η συγκεκριμένη δίοδος.
Το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.
Στο μεταξύ, ολονύχτια ήταν η μάχη των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο για να μην περάσουν παράνομα στη χώρα μας μετανάστες, ενώ σε νησιά του Αιγαίου  μέχρι το πρωί του Σαββάτου 29/2 έφτασαν συνολικά 180 μετανάστες και πρόσφυγες.
Στον Έβρο, βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά ολοένα και ενισχύονται προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.
Οι δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου σήμαναν συναγερμό στις ελληνικές αρχές, καθώς η Τουρκία άνοίξε τα σύνορα ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι στον Έβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βρέθηκε την Παρασκευή 28/2 και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων-μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
«Είναι παράνομοι μετανάστες, δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.




Cavusoglu: Η Ελλάδα πετά δακρυγόνα σε αθώους

Σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση, από τις ελληνικές αρχές, των χιλιάδων προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Melvut Cavusoglu.
Με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία μάλιστα απαντά σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και παραθέτοντας φωτογραφίες από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν νωρίτερα σήμερα στον Έβρο, αναφέρει:
«Κοιτάξτε ποιος μας δίνει μαθήματα για το διεθνές δίκαιο! Χωρίς ντροπή πετούν δακρυγόνα κατά χιλιάδων αθώων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορά τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα μας, αλλά είναι καθήκον της Ελλάδας να τους συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε ανθρώπους!».
Υπενθυμίζεται ότι δηλώσεις σχετικά με το μεταναστευτικό έκανε νωρίτερα και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Tayyip Erdogan, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ήδη 18.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη».

Περίπου 500 νέοι μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Περίπου 500 άτομα έχουν περάσει από τα χαράματα σήμερα με πλαστικές βάρκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Στη Λέσβο που έχει δεχθεί τις περισσότερες ροές πέρασαν μέχρι στιγμής, έξι βάρκες με 300 περίπου επιβαίνοντες.
Στη Χίο παραταρήθηκαν τέσσερα περιστατικά με 120 περίπου επιβαίνοντες.
Και τέλος στη Σάμο δυο περιστατικά με 80 περίπου επιβαίνοντες.
Στο σύνολο τους μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να καταμετρηθούν και να ταυτοποιηθούν.
Στη Λέσβο η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν είναι σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση, ξυπόλητοι και χωρίς τίποτα άλλο από τα ρούχα που φορούν.
Στην πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί που όπως λένε πλήρωσαν στους δουλεμπόρους που τους μετέφεραν από 1.500 έως 2.000 δολάρια ΗΠΑ ή το αντίστοιχο ποσό σε αντικείμενα αξίας.
Όπως λένε ζούσαν εδώ και μήνες σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πριν από τρεις μέρες ειδοποιήθηκαν από τους δουλεμπόρους να ετοιμαστούν για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη.
Με υπερφορτωμένα λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στις ακτές όπου και περίμεναν να φτιάξει ο καιρός που τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ κακός.
Το πρωί όπως λένε μετακινήθηκαν στις ακτές όπου τους περίμεναν βάρκες στις οποίες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν.
Όπως καταθέτουν κατά την αναχώρηση τους στις ακτές ήταν παρόντες ένστολοι πολλοί από τους οποίους και ένοπλοι.
Το Λιμενικό Σώμα, από την πρώτη στιγμή, με σκάφη του βρισκόταν στη θαλάσσια οριογραμμή. Στελέχη του απευθύνονταν, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, στους ομολόγους τους της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να παραλάβει τους επιβαίνοντες στις βάρκες οι οποίοι μάλιστα βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Όπως όμως καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες από ελληνικής πλευράς, οι Τούρκοι επιβαίνοντες στις ακταιωρούς, οπότε αυτές εμφανιζόταν δεν έκαναν το παραμικρό, ειρωνευόμενοι μάλιστα τους Έλληνες αξιωματικούς φωνάζοντας «Good luck» («Καλή τύχη»).
Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν γίνονται με λεωφορεία που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα.
Ενώ σε εφαρμογή κανόνων προστασίας από τον κορωνοϊό διανέμονται μάσκες μιας χρήσεως τις οποίες αμέσως φοράνε.


Title
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης