Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπορεί η τιμή του χρυσού να αγγίξει τα 2.000 δολάρια μέσα στο 2020; - «Κλειδί» οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

tags :
Μπορεί η τιμή του χρυσού να αγγίξει τα 2.000 δολάρια μέσα στο 2020; - «Κλειδί» οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ξεπέρασε τη ζώνη των 1.600 δολαρίων ανά ουγγιά νωρίτερα απ ό,τι εκτιμούσαν οι περισσότεροι αναλυτές
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας η τιμή του χρυσού εμφάνισε ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα, καθώς το πολύτιμο μέταλλο επηρεάστηκε από την αστάθεια που προκάλεσε ο COVID-19 στις αγορές παγκοσμίως.
Ειδικότερα, στις αρχές της εβδομάδας η τιμή συμβολαίου για τον χρυσό παραδόσεως Απριλίου 2020 σκαρφάλωσε στα 1.678 δολάρια ανά ουγγιά, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013.
Η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία το τρέχον έτος, ξεπερνώντας τη ζώνη των 1.600 δολαρίων νωρίτερα απ' ό,τι εκτιμούσαν οι περισσότεροι αναλυτές.
Όπως είχε συμβεί και τις περισσότερες φορές κατά το παρελθόν, ο βασικός παράγοντας για την άνοδο του πολύτιμου μετάλλου είναι η ανησυχία των επενδυτών, η οποία τους οδηγεί στο ασφαλές «καταφύγιο» του χρυσού σε περιόδους αστάθειας.
Στη σχετική περίπτωση η ανησυχία των επενδυτών αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να καταγράψει περαιτέρω επιβράδυνση το 2020 εάν συνεχιστούν οι αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Μάλιστα, από τα τέλη Ιανουαρίου ήδη κάποιοι αναλυτές είχαν δηλώσει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στο επόμενο διάστημα εάν δεν περιοριστεί ο αντίκτυπος του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να πάνε λάθος για τις αγορές και ο οικονομικός αντίκτυπος από μία επιβράδυνση στην Κίνα θα μπορούσε να γίνει αισθητός παγκοσμίως», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Blanchard & Company, David Beahm, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι οι αγορές θα εμφανίσουν αυξημένη μεταβλητότητα το 2020 λόγω και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
«Τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών θα πρέπει να αποτελούνται από επενδύσεις σε μέταλλα κατά 10% με 15%», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου και CEO της Blanchard & Company, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό το έτος θα σημειωθεί ένα ακόμα διψήφιο ποσοστό ανάπτυξη για τον χρυσό».
Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του διαχειριστή χαρτοφυλακίων της US Global Investors, Ralph Aldis, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι «μία μετακίνηση του 5% με 10% του χαρτοφυλακίου προς τον χρυσό μοιάζει λογική».
«Πρόκειται για την αρχή ενός ράλι για τον χρυσό», πρόσθεσε ο κ. Aldis, εξηγώντας ότι «οι επενδυτές νοιώθουν ανήσυχοι απέναντι σε ένα σύνολο παραγόντων πέραν από τον κορωνοϊό».
Το περασμένο έτος ο χρυσός ξεπέρασε το όριο των 1.500 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ενώ το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο βρέθηκε κατά τους τελευταίους πέντε μήνες του 2019 ήταν τα 1.472 δολάρια ανά ουγγιά.
Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου παρέμεινε ως επί το πλείστον «εδραιωμένη» στη σχετική ζώνη, διατηρώντας την ανοδική τάση και κατά τους πρώτους μήνες του 2020.
Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό ήταν η επιφυλακτική προσέγγιση που υιοθέτησαν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως όσον αφορά τη νομισματική τους πολιτική.
Η μείωση των επιτοκίων και η διατήρηση της νομισματικής χαλάρωσης ορισμένων τραπεζών αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για την άνοδο του χρυσού το 2019, και η τιμή του θα μπορούσε να καταγράψει παρόμοια άνοδο και το 2020, ελλείψει νομισματικών συσφίξεων.
Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε σε τρεις μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2019, οι πιέσεις που δέχθηκε η τιμή του χρυσού ήταν περιορισμένες, κυρίως λόγω της αστάθειας που επικρατούσε γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Ένας ακόμα παράγοντας πίεσης συνήθως είναι ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, καθώς η πορεία του τείνει να είναι αντίθετη σε σχέση με αυτή του πολύτιμου μετάλλου.
Ωστόσο, ο χρυσός έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, καθώς η άνοδός του δείκτη σε υψηλά τριών ετών δεν επηρέασε το μέταλλο στον ίδιο βαθμό που το επηρέαζε τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτός είναι μάλιστα και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι αναλυτές της Citigroup προχώρησαν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για το εύρος τιμών στο οποίο θα κινηθεί ο χρυσός το επόμενο διάστημα.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν ότι ο χρυσός θα βρεθεί εντός τους εύρους των 1.700 δολαρίων μέσα στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες, και ότι εφόσον ξεπεράσει αυτό το όριο, το επόμενο επίπεδο είναι τα 2.000 δολάρια.
«Οι επενδυτές γίνονται περισσότερο ανήσυχοι σχετικά με την πορεία της οικονομίας, τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και τις πολλές αβεβαιότητες που εξακολουθούν να περιβάλλουν τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της City.
Παράλληλα, οι ίδιοι εκτιμούν ότι εξαιτίας του τρέχοντος περιβάλλοντος αστάθειας, η Federal Reserve είναι πιο πιθανό να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα στηρίξει περαιτέρω τις τιμές του χρυσού.
«Με τις αγορές να συμπεριλαμβάνουν στις εκτιμήσεις τους μία μείωση επιτοκίων από τη Fed το 2020 και την παγκόσμια ανάπτυξη να υποχωρεί, ο χρυσός είναι ο άμεσα ευεργετούμενος από το περιβάλλον χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ωστόσο έχουν διατηρήσει μέχρι στιγμής μία περισσότερο μετριοπαθή στάση, με τον αντιπρόεδρο της Fed, Richard Clarida, να δηλώνει πριν από μερικές ημέρες ότι η τράπεζα είναι «καλά» με την τρέχουσα νομισματική πολτιική.
«Οι αναταραχές στην κινεζική οικονομία θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και στις υπόλοιπες οικονομίες παγκοσμίως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ ακόμα και για να κάνουμε υποθετικά σενάρια σχετικά με αυτές τις επιδράσεις ή με το εάν θα οδηγήσουν σε κάποια ουσιαστική αλλαγή των προοπτικών».
«Εάν αλλάξουν οι προοπτικές θα ανταποκριθούμε αναλόγως», τόνισε ο κ. Clarida, ο οποίος όμως κατέστησε σαφές ότι δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δε βλέπει κάποια μείωση στα επιτόκια.
«Όσο τα στοιχεία που έρχονται για την οικονομία παραμένει σε μεγάλο βαθμό συνεπή με αυτές τις προοπτικές, η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει όπως είναι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Clarida, για να προσθέσει ότι «επί του παρόντος η αμερικανική οικονομία παραμένει σε καλή κατάσταση, με μία ισχυρή αγορά εργασίας και μία μέση οικονομική δραστηριότητα».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester, τόνισε ότι αν και η επιδείνωση της κατάστασης γύρω από τον κορωνοϊό αποτελεί μία απειλή για την αμερικανική οικονομία, οι τρέχουσες συνθήκες δεν δικαιολογούν μία αλλαγή στη νομισματική πολιτική.
Στην Ιαπωνία, ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Goushi Kataoka, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να επηρεάσει την εγχώρια κατανάλωση και να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της οικονομίας.
Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoJ να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να συντονίσουν τις πολιτικές τους».
«Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για την BoJ ώστε να αναθεωρήσει το πλαίσιο πολιτικής της και να επανεξετάσει το πώς θα δράσει με τις πολιτικές της υπέρ της ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Kataoka.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, είχε αναφέρει ότι η Τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά την επίδραση του COVID-19 στην οικονομία της χώρας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να αναμένει συνέχει της ανάκαμψης που σημειώνεται τα τελευταία τρίμηνα.
Όσο περνάνε οι μέρες, είναι πιθανό όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε νέα μέτρα στήριξης των εγχώριων οικονομιών τους, μέχρι να υποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό οι ανησυχίες γύρω από τον COVID-19.
Ωστόσο, προκειμένου η τιμή του χρυσού να αγγίξει τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, οι επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να αποδειχθούν τόσο σημαντικές όσο και εκείνες που είχαν λάβει χώρα στην οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Σημειώνεται ότι στις 5 Σεπτεμβρίου του 2011 η τιμή του χρυσού είχε αγγίξει τα 1.895 δολάρια ανά ουγγιά, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Στον αντίποδα, το τρέχον έτος η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή κατάσταση, σε σημείο μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση καλεί την Federal Reserve να μην εξετάζει μείωση των επιτοκίων.
«Δεν αναμένω από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση πανικού», ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, ο οποίος επανέλαβε ότι «τα θεμελιώδη της αμερικανικής οικονομίας είναι αρκετά υγιή».

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης