Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλά ενός έτους σκαρφάλωσε ο μεταποιητικός κλάδος τον Φεβρουάριο 2020 - Στις 49,2 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλά ενός έτους σκαρφάλωσε ο μεταποιητικός κλάδος τον Φεβρουάριο 2020 - Στις 49,2 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019
Οριακή συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (2/3) στοιχεία της Markit, καθώος ο δείκτης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες, έναντι 47,9 μονάδων τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 50,5 μονάδες.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν οριακά ανώτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στις 49,1 μονάδες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης σημείωσε τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα ανόδου.
Ο τομέας επενδυτικών αγαθών κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες βρέθηκε και ο υποδείκτης που αφορά τον τομέα ενδιάμεσων αγαθών.
Αντίθετα, ο υποδείκτης που αφορά τον τομέα καταναλωτικών αγαθών κατέγραψε ανάπτυξη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο υποδείκτης που αφορά τη στελέχωση του κλάδου υποχώρησε για δέκατο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες παρέμεινε κοντά στα υψηλά ενάμιση έτους στα οποία είχε σκαρφαλώσει τον Ιανουάριο.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα είχει την καλύτερη επίδοση, καθώς ο δείκτης PMI σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών, και συγκεκριμένα στις 56,2 μονάδες.
Η δραστηριότητα του κλάδου στη Γερμανία ήταν η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης PMI σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 48 μονάδες.
Παράλληλα, η δραστηριότητα στη Γαλλία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες, καθώς ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,8 μονάδες, έναντι 51,1 μονάδων τον Ιανουάριο, εν μέσω πτώσης που σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες.
Στην Ιταλία, ο αντίστοιχος δείκτης κατέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση στις 48,7 μονάδες, ε΄ναντι 48,9 μονάδων προηγουμένως, παραμένοντας κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων για 17ο συνεχόμενο μήνα.
Αντίθετα, ο δείκτης PMI στην Ισπανία επέστρεψε σε τροχιά επέκταση μετά από οκτώ συνεχόμενους μήνες συρρίκνωσης, καθώς διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, έναντι 48,5 μονάδων τον Ιανουάριο.
«Παρά τις εκτεταμένες αναφορές από τις εταιρείες ότι η έξαρση του κορωνοϊού θα προκαλέσει διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και θα πλήξει τις πωλήσεις στο εξωτερικό, ο Φεβρουάριος έδειξες ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια ότι η πτώση του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη χαλάρωσε», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
Ωστόσο, ο κ. Williamson τονίζει ότι «υπάρχουν ανησυχίες πως οι καθυστερήσεις στις αποστολές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό απειλούν να περιορίσουν την παραγωγή τους επόμενους μήνες, παρατείνουν την ύφεση που ήδη επεκτείνεται εδώ και έναν χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης