Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο πανικός του κορωνοϊού φέρνει προ των πυλών το χειρότερο σενάριο για το πετρέλαιο

tags :
Ο πανικός του κορωνοϊού φέρνει προ των πυλών το χειρότερο σενάριο για το πετρέλαιο
Σοβαρές ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου από την επέλαση του κορωνοϊού
Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε αναβάθμιση της παγκόσμιας εκτίμησης κινδύνου για τον κορωνοϊο σε πολύ υψηλή, οι ανήσυχες αγορές πετρελαίου αναρωτιούνται πότε θα ήταν ίσως μια καλή στιγμή για να πανικοβληθούνε για τη ζήτηση του πετρελαίου και την επίδρασή του στα αποθέματα, τις επενδύσεις και τελικά στην τιμή του μαύρου χρυσού.
Πλέον οι νεκροί παγκοσμίως φθάνουν τους 3.048 και τα κρούσματα 89.253 αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Είναι ενδεικτικό ότι σε 4 ημέρες νεκροί και κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Ωστόσο 45.394 που νόσησαν θεραπεύτηκαν, αντιμετώπισαν τον Covid 19 αποτελεσματικά.
Στην Ιταλία οι νεκροί έφθασαν τους 34 ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε 1.128, στις ΗΠΑ, στο Ιράν, την Νότιο Κορέα τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.
Στην Κίνα όπου σχεδόν 700 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε κάποια μορφής καραντίνα, ο ιός εμφανίζει σημάδια ύφεσης αλλά η πιθανότητα το καθεστώς της Κίνας να παραπληροφορεί είναι πολύ μεγάλο.
Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ταϊλάνδη μετρούν τους πρώτους τους νεκρούς....
Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία, τη στιγμή που οι χρηματαγορές βιώνουν ίσως και την χειρότερη εβδομάδα τους από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Ήδη, λόγω του COVID-19 έχουν διαταραχθεί η παραγωγή και η βιομηχανική παραγωγή, ιδιαίτερα στην Κίνα, και ο FDA ανακοίνωσε ότι ο κόσμος βιώνει την πρώτη έλλειψη φαρμάκων από αυτές τις διαταραχές της κατασκευής από κορωνοϊό.
Τα διυλιστήρια της Κίνας, μειώνουν την παραγωγή πετρελαιοειδών τους, με αποτέλεσμα μια μεγάλη τρύπα στην πλευρά της ζήτησης της τώρα επισφαλούς εξίσωσης προσφοράς και ζήτησης για το αργό πετρέλαιο.
Κάποια ανακοινώνουν ότι η ζήτηση καυσίμων στην Κίνα έχει πλέον τρύπα 4 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα και οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να μειωθούν κατά 160.000 βαρέλια/πετρελαίου ημερησίως το Φεβρουάριο.
Η μειωμένη ζήτηση καυσίμων προκάλεσε την αίτηση  του κινεζικού διυλιστηρίου Tianhong Chemical Co να τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.
Παρόλο που πρόκειται για μία μόνο περίπτωση ενεργειακής εταιρείας, στην Κίνα, η εξέλιξη είναι αιτία συναγερμού.
Είναι αυτή η πρώτη από τις πολλές ιδιωτικές εταιρίας στην «αρένα» πετρελαίου της Κίνας που θα αναγκαστεί να τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης;
Αυτό θα προκαλούσε καταστροφή για την Κίνα και θα ήταν οδυνηρό για πολλούς προμηθευτές αργού πετρελαίου της Κίνας.
Εξάλλου, αυτά τα ανεξάρτητα διυλιστήρια οδήγησαν στην αύξηση της αύξησης των εισαγωγών πετρελαίου στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.
Οι χώρες - προμηθευτές που θα αισθάνονταν τον πόνο της κατάρρευσης της βιομηχανίας διύλισης της Κίνας θα ήταν φυσικά η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Αγκόλα και το Ιράκ - οι οποίες μαζί αντιπροσώπευαν το 55% όλων των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Κίνας από το 2018.
Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, πουλάει μεταξύ 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στην Κίνα, αλλά ήδη για τον Μάρτιο του 2020,  το Βασίλειο περικόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα.
Αλλά και οι μικρότεροι προμηθευτές θα πληγούν, ιδιαίτερα οι χώρες που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου τους σε χώρες της Κίνας όπως το Ιράν, για παράδειγμα, οι οποίες παραδίδουν το 50-70% του πετρελαίου τους στην Κίνα.

Πού οδεύουμε;

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτου Ανάγκης των ΗΠΑ (FEMA) προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Donald Trump να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια και προσωπικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το NBC News αξιωματούχοι της FEMA προετοιμάζονται για μια «ανακήρυξη εκτάκτου ανάγκης λόγω μεταδιδόμενης ασθένειας» από τον Αμερικάνο Πρόεδρο, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στην Υπηρεσία να χρηματοδοτήσει τις Πολιτείες και τις τοπικές αρχές.
Και αν θέλετε μια προεπισκόπηση του τι πρόκειται να έρθει, θα πρέπει να εξετάσετε μόνο πώς συμπεριφέρονται μεγάλα ιδρύματα όπως το ομοσπονδιακό απόθεμα.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ενεργήσουν σύντομα - ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο - για να στηρίξουν την αιμορραγία της αγοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
H Fed έχει προτείνει ότι θα μειώσει τα πραγματικά τα επιτόκια «εάν» ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία.
Σχετικά με το σενάριο «εάν», η Moody's ανέφερε σε report της ότι ο κίνδυνος της σημερινής έκρηξης του κορωνοϊού να μετατραπεί σε πανδημία έχει διπλασιαστεί από 20% σε 40.
Αυτή η πανδημία, δήλωσε ο Moody's, θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2020.
Το ΔΝΤ ενδέχεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω του κορωνοϊού.
Και όλο αυτή η οικονομική  άμβλυνση θα έχει βαθιές επιπτώσεις στη βιομηχανία και η βιομηχανία με τη σειρά της θα επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί τώρα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου οικονομικού φαινομένου και μειώνει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2020 κατά 0,1%.
Επίσης, η Rystad προειδοποίησε ότι η εστία του ιού θα μπορούσε να μειώσει τις επενδύσεις της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να καθυστερήσει τις παραδόσεις πετρελαιοφόρων στην Ασία από τρεις έως έξι μήνες.
Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο θα είναι πιθανότατα οι εταιρείες εκμετάλλευσης σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και οι εταιρείες με  offshore πλατφόρμες εξόρυξης, σύμφωνα με την Rystad. Στην πραγματικότητα η Rystad βλέπει την κατάσταση να επιδεινώνεται το Μάρτιο και να επηρεάζει ολόκληρο τον κλάδο των παγκόσμιων υπηρεσιών.
Συνολικά, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η μειωμένη βιομηχανική δυναμικότητα, οι άνθρωποι που μένουν στο σπίτι επειδή φοβούνται - αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν φτάσει στην κορυφή, και όταν αυτό λάβει χώρα, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η ζήτηση πετρελαίου.
Ήδη η τιμή του αργού WTI έχει βυθιστεί κάτω από 45 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Brent κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Και ο ΟΠΕΚ μπορεί να μην έχει τη βαρύτητα να μειώσει αρκετά παραγωγή για να αντισταθμίσει τις μεγάλες απώλειες ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης