Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μηδενικό ρίσκο - Άρση του cap για τα ομόλογα τα πρώτα τεστ για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Μηδενικό ρίσκο - Άρση του cap για τα ομόλογα τα πρώτα τεστ για τις ελληνικές τράπεζες
Αναβλήθηκε η άφιξη του A. Enria και η συνάντηση με τους τραπεζίτες
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου συνάντηση των τραπεζών με τον A. Enria επικεφαλής του SSM o οποίος είχε προγραμματίσει να βρίσκεται στη χώρα μας ενόψει του Forum των Δελφών.
H εκδήλωση επίσης αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορωνοϊού.
Η ανησυχία για το κατά πόσον θα επηρεαστεί η οικονομία τις χώρας από τις διεθνείς εξελίξεις είναι προφανής τόσο στις τράπεζες όσο και στην Κεφαλαιαγορά.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για το πως αντιλαμβάνονται και οι θεσμοί τις εξελίξεις αυτές:
- Πρώτη ένδειξη θα αποτελέσει ο τελικός τρόπο διαχείρισης του θέματος του μηδενικού ρίσκου σε ότι αφορά το APS του Ηρακλή
-Δεύτερη ένδειξη θα αποτελέσει κατά πόσον η ΕΚΤ θα άρει τελικώς μέσα στο Μάρτιο το όριο των 12 δισ. που αφορά τη διακράτηση ομολόγων και εντόκων από τις Ελληνικές τράπεζες και έχει τεθεί από το 2015.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης με τον κ. Ενρία και τις τράπεζες αναμενόταν να απορροφήσει το πακέτο των κόκκινων δανείων δηλαδή, η πορεία των NPEs  και αναμόρφωση της  πτωχευτικής διαδικασίας το σχήμα του Ηρακλή και τέλος τα ελληνικά ομόλογα  με δεδομένο το ανοιχτό ακόμη θέμα του του μηδενικού ρίσκου της εγγύησης στο πλαίσιο του APS.
Μέσα στην ατζέντα της συζήτησης τοποθετείτο μεταξύ άλλων και το μακροοικονομικό περιβάλλον το οποίο έχει πλέον αρχίσει αμφισβητείται - τουλάχιστον να τίθεται εν αμφιβόλω-  μετά τις διεθνείς εξελίξεις με τον κορωνοϊό αλλά και τις εγχώριες εξελίξεις σε ότι αφορά το μεταναστευτικό.
Και όπως σημειώνουν μετ' επιτάσεως οι τραπεζίτες σε περίπτωση που η οικονομία παρουσιάσει διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης όλοι οι ομολογουμένως εύθραυστοι σχεδιασμοί σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια θα τεθούν εκ νέου υπό αξιολόγηση.
Το δε μηδενικό ρίσκο απομακρύνεται όπως θα απομακρυνθούν και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους σχετικού οίκους αξιολόγησης.
Εν τω μεταξύ μέσα στο Μάρτιο αναμενόταν να λήξει το ανώτατο όριο (cap) που αφορά τα Ομόλογα και Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικής Δημοκρατίας που διακρατούν στο χαρτοφυλάκιό τους τα Ελληνικά Πιστωτικά ιδρύματα.
Από τον Απρίλιο του 2015 έχει τεθεί από την ΕΚΤ ανώτατο όριο της τάξης των 12 δισ. ευρώ για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.
Το μίγμα μεταξύ ΟΕΔ (Ομόλογα)  και Έντοκα Ελληνικού Δημοσίου  εκτιμάται, με διαφοροποιήσεις ανά τράπεζα, στο 80 – 20 (9,6 δισ. ΟΕΔ και 2,4 δισ. ΕΓΕΔ).
Η άρση ή μη του cap μέσα στο Μάρτιο από την ΕΚΤ θα αποτελέσει σαφή ένδειξη για το πως αντιλαμβάνονται οι θεσμοί τις  οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης