Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

SaxoBank: Οι μετοχές βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μετριάσουν τον πόνο παρά τις αναλαμπές

SaxoBank: Οι μετοχές βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μετριάσουν τον πόνο παρά τις αναλαμπές
Προφανώς, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών δημιουργούν βραχυπρόθεσμα ανοδική κίνηση στις αγορές, αλλά δεν θα μετριάσουν τον πόνο στα εταιρικά κέρδη άρα και στα χρηματιστήρια
Οι μετοχές βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μετριάσουν τον πόνο παρά τις πρόσκαιρες αναλαμπές αναφέρει η SaxoBank
Οι μετοχές διεθνώς υπέστησαν σοκ βραχυπρόθεσμα αλλά υπήρξε ισχυρή αντίδραση στην Wall στις 2 Μαρτίου 2020.
Η μεταβλητότητα παραμένει πολύ υψηλή και οι αποτιμήσεις μετοχών αφήνουν ακόμη περιθώρια στους επενδυτές να πουλήσουν τις μετοχές τους, καθώς οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται από την εξάπλωση του COVID-19.
Προφανώς, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών δημιουργούν βραχυπρόθεσμα ανοδική κίνηση στις αγορές, αλλά δεν θα μετριάσουν τον πόνο στα εταιρικά κέρδη άρα και στα χρηματιστήρια.
Ο S & P 500 υποχώρησε 11,5% την προηγούμενη εβδομάδα και μειώθηκε κατά 14,2% στο ενδοσυνεδριακό.
Στη συνεδρίαση στις 2 Μαρτίου 2020 στην Wall σημειώθηκε ράλι.
Η Fed θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,50% τα επιτόκια παρέμβασης πολύ σύντομα  με στόχο να επιφέρει κάποια σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο σύστημα καθώς οι αγορές λόγω πανικού υπέστησαν σοκ.
Αλλά ο αντίκτυπος των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών θα είναι βραχύβιος, καθώς μια πανδημία οδηγεί την πραγματική καταναλωτική συμπεριφορά στο ναδίρ όπως παρατηρήθηκε και στην Κίνα.
Αυτό έχει πραγματικό αντίκτυπο στα κέρδη και την ανάπτυξη.
Οποιοδήποτε ράλι στις αγορές μετοχών θα είναι σύντομο.
Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις μετοχές είναι ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη, η αποτίμηση, η ύφεση και η μεταβλητότητα.
Οι πληθωριστικές δυνάμεις είναι πιθανόν να τεθούν υπό έλεγχο καθώς ο COVID-19 είναι σήμερα ένα μείγμα σοκ μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, αναμένεται λοιπόν μικρή επίπτωση στον πληθωρισμό.
Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη προφανώς δεν επηρεάζεται, εκτός αν η COVID-19 μετατραπεί σε μια δυσάρεστη παγκόσμια πανδημία προκαλώντας ύφεση με δραματικές συνέπειες παντού.
Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη θα επηρεαστεί προφανώς και αυτό αποτυπώνεται στις αγορές μετοχών.
Οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν μειωθεί αρκετά από τα υψηλά επίπεδα, αλλά εξακολουθούν να κυμαίνονται πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του δείκτη MSCI World.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/image011%20%283%29.png?itok=sMz-yD2y
Αυτό σε συνδυασμό με την καθοδική πίεση στα κέρδη και τα έσοδα αφήνει περισσότερο περιθώριο για πτώση των μετοχών τους επόμενους έξι μήνες καθώς ο COVID-19 εξαπλώνεται.
Ο ιός έχει προφανώς αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης για την αμερικανική οικονομία. Αυτό είναι και πάλι προφανώς αρνητικός παράγοντας βραχυπρόθεσμα.
Ο τελικός παράγοντας, και ένας σημαντικός παράγοντας, για τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις είναι η μεταβλητότητα.
Ο δείκτης VIX βρίσκεται στις 33 μονάδες ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος από τη μακροπρόθεσμη τάση στις 22 μονάδες.
 Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς χαρακτηρίζεται από αρνητικές προσδοκίες, σημαντική αστάθεια.
Ο μέσος όρος των 5 ημερών στο VIX είναι επί του παρόντος 35 μονάδες, κινείται υψηλότερα από την περίοδο συντριβής της μεταβλητότητας του Φεβρουαρίου του 2018.
Όπως έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν, ο τομέας της τεχνολογίας έχει καταστεί ένας αμυντικός τομέας.
 
Επιπτώσεις στα κέρδη;

Οι μετοχές τιμολογούν την μελλοντική ανάπτυξη και ως εκ τούτου ένα σοκ ενός έτους για την οικονομία δεν θα πρέπει να επηρεάσει ουσιαστικά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η οποία είναι συνάρτηση της αύξησης της παραγωγικότητας (τεχνολογικής ανάπτυξης).
Επομένως, ένα έτος με πτώση των κερδών ανά μετοχή θα πρέπει ασφαλώς να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών και τις αποτιμήσεις, βραχυπρόθεσμα αλλά σε ποιο βαθμό;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης