Τελευταία Νέα
Διεθνή

H κίνηση απελπισίας της FED να μειώσει ξαφνικά τα επιτόκια 0,50% δεν έπεισε... sell off στην Wall -2,9% - Ατόνησε και η Ευρώπη, DAX +1,08%

H κίνηση απελπισίας της FED να μειώσει ξαφνικά τα επιτόκια 0,50% δεν έπεισε... sell off στην Wall -2,9% - Ατόνησε και η Ευρώπη, DAX +1,08%
Έτοιμες οι κεντρικές τράπεζες για μειώσεις επιτοκίων, λόγω του κορωνοϊού αλλά οι αγορές είναι καχύποπτες
(upd7) Η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη Fed, κατά 0,50% στο εύρος 1% με 1,25% τρομοκράτησε τους επενδυτές στην Wall Street καθώς διέγνωσαν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για την αμερικανική και διεθνή οικονομία.
Επιθετικές πωλήσεις οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στην Wall έως -2,99%, ενώ ο Dow έφθασε να χάνει ενδοσυνεδριακά 1.000 μονάδες.
Η αγορά θεωρεί ότι η επίσπευση της επιτοκίων αποτελεί αρνητική εξέλιξη καθώς αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.
Αντί να περιμένει έως τις 18 Μαρτίου που ήταν η προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση της  FED αποφάσισε εκτάκτως στις 3 Μαρτίου 2020 να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, για πολλούς ήταν κίνηση πανικού και απελπισίας.
Την ίδια στιγμή ξεθώρισαν και τα κέρδη στις ευρωπαικές αγορές καθώς η κίνηση της FED αξιολογείται διττά, ήθελε να στηρίξει την αμερικανική οικονομία αλλά αποκάλυψε και το μέγεθος του προβλήματος ενώ απέδειξε ότι ανησυχεί σοβαρά για τις οικονομικές επιπτώσεις του covid 19. 
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με μεγάλες απώλειες -2,95 στις 25.916 μονάδες...ενδοσυνεδριακά σημείωσε απώλειες έως 1.000 μονάδες.
Πτώση -2,81% κατέγραψε ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στις 3.003 μονάδες.
Απώλειες -2,99% για τον δείκτη Nasdaq στις 8.684 μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VIX σημείωσε άνοδο +10,41% στις 36,94 μονάδες από υψηλό +19% στις 39,94 μονάδες κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά.
Τα futures επίσης δείχνουν σταθεροποίηση αν και στις 4 Μαρτίου θα φανούν ξανά οι προθέσεις των αμερικανών επενδυτών.
Image


https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-03-03_8-26-50.jpg?itok=gwDx_qOG
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-03-03_8-21-37.jpg?itok=hDz0uk8h
Έκκληση προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων απηύθυνε σήμερα (3/3) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, προκειμένου να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο από την έξαρση του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε τα επιτόκια και δήλωσε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση προκειμένου να αντισταθμίσει την κατάσταση γύρω από τον κορωνοϊό στην Κίνα και την επιβράδυνση».
«Μείωσαν τα επιτόκια στο 0,5% γεγονός που αποτελεί ιστορικό χαμηλό», δήλωσε ο Donald Trump, διευκρινίζοντας ότι «άλλες χώρες κάνουν το ίδιο πράγμα, αν όχι περισσότερα».
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «η Fed μας βάζει να πληρώνουμε υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με πολλούς άλλους, όταν θα έπρεπε να πληρώνουμε λιγότερα», τονίζοντας παράλληλα ότι η τρέχουσα πολιτική της Τράπεζας «είναι σκληρή για τους εξαγωγείς μας και τοποθετεί τις ΗΠΑ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα».
«Πρέπει να είναι το αντίστροφο, πρέπει να προχωρήσει σε χαλάρωση και να μειώσει πολύ τα επιτόκια», υπογράμμισε ο κ. Trump, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «ο Jerome Powell ο οποίος ηγείται της Federal Reserve έκανε λάθος από την πρώτη μέρα, και είναι στενάχωρο».
Την εκτίμηση ότι η α αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή αλλά τα ρίσκα για το οικονομικό outlook έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, J. Powell, σε συνέντευξη τύπου μετά την έκτακτη μείωσε επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Η Fed είδε ένα ρίσκο για την οικονομία και αποφάσισε να δράσει» σημείωσε.
«Η εξάπλωση του κορωνοϊού έφερε νέες προκλήσεις για την οικονομία» πρόσθεσε.
«Το μέγεθος και η διάρκεια του συνολικού αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαια και η κατάσταση παραμένει ρευστή» ανέφερε.
«Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή έκρινε ότι τα ρίσκα για την αμερικανική οικονομία έχουν μεταβληθεί σημαντικά.
Ως απάντηση, χαλαρώσαμε τη νομισματική πολιτική για να προσφέρουμε στήριξη στην οικονομία» επισήμανε.
O Powell υπογράμμισε ότι ο κορωνοϊ;ow έχει προκαλέσει διαταραχές σε πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο.
Αρχίζουμε να βλέπουμε επιπτώσεις στον τουρισμό ενώ ακούμε και για προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τόνισε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της.
Ο Λευκός Οίκος θα έχει συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα με υψηλόβαθμα στελέχη αμερικανικών αεροπορικών εταιριών, αλλά και με τον κλάδο της κρουαζιέρας, σχετικά με τις ανησυχίες για ενδεχόμενη εξάπλωση του κοροναϊού, όπως δήλωσε μία εκπρόσωπος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ M. Pence.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επιβλέπει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και θα λάβει μέρος σε μία συνάντηση που θα γίνει αύριο με αξιωματούχους των αεροπορικών εταιριών.
Στη συνάντηση αυτή θα λάβουν μέρος διευθυντικά στελέχη των αεροπορικών εταιριών American Airlines Group Inc, United Airlines Holdings Inc, Southwest Airlines Co και JetBlue Airways Corp.
Σε ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δηλώνουν οι ηγέτες της G7, οι οποίοι ωστόσο δεν προχώρησαν στην ανακοίνωση συγκεκριμένων δράσεων, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.
«Δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου του COVID-19 στην παγκόσμια ανάπτυξη, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να πετύχουμε ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη και να προστατευθούμε απέναντι στους καθοδικούς κινδύνους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των χωρών της Ομάδας των 7 (G7).

«Παράλληλα με την ενίσχυση των προσπαθειών για επέκταση των υπηρεσιών υγείας, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα, περιλαμβανομένων δημοσιονομικών μέτρων όπου είναι απαραίτητο, για να συμβάλουν στην απάντηση στον ιό και να στηρίξουν την οικονομία σε αυτή τη φάση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι κεντρικές τράπεζες της G7 θα συνεχίσουν να πληρούν την εντολή τους, στηρίζοντας έτσι τη σταθερότητα των τιμών και την οικονομική ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι αρχές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας δεσμεύονται επίσης «να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία στο μέγιστο δυνατό βαθμό».
Η μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, λόγω του κορωνοϊού, πρέπει να ξεπεράσει το 0,50% που αναμένουν αναλυτές και αγορές, σύμφωνα με την JP Morgan.
«Τα νέα ότι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7 θα εξετάσει μία συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, αυξάνει τις πιθανότητες μιας κίνησης από τη Fed», αναφέρει ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan.
«Πιστεύουμε ότι μία μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% θα απογοητεύσει τις αγορές.
Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed πρέπει να είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τις 50 μονάδες βάσης που αναμένουν αναλυτές και αγορές», τόνισε ο Feroli.
Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell δήλωσε στις 28 Φεβρουαρίου ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά λόγω του κορωνοϊού η ομοσπονδιακή τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εάν χρειαστεί.
Αυτό μεταφράστηκε ως επικείμενη μείωση των επιτοκίων από την Fed στις 18 Μαρτίου 2020 όχι 0,25% αλλά 0,50% στο 1% με 1,25% από 1,50% με 1,75% που είναι τα βασικά επιτόκια παρέμβασης της Fed.
Για την ώρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προβεί σε άλλες κινήσεις.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικές αγορές δεν έχουν αποτιμήσει το πλήρες μέγεθος και την επικείμενη επιδημία.
Αυτό αναφέρει η Nadia Grant από την Columbia Threadneedle, σχολιάζοντας την άνοδο στα futures του Dow Jones σήμερα (3/3/2020) καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε στήριξη από τη Fed.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο CNBC, η αγορά αποτιμά 0% αύξηση κερδών για το 2020, με απόδοση 8% το 2021.
«Αυτό αναμένει η αγορά, κι αυτό είναι το βασικό μας σενάριο» τόνισε και επεσήμανε ότι το χειρότερο σενάριο, δηλ. η εξέλιξη του κορωνοϊού σε πανδημία με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να οδηγηθούν σε ύφεση, «δεν έχει αποτιμηθεί από την αγορά αυτή τη στιγμή».
H Grant υπέθεσε ότι μέτρα περιορισμού παρόμοια με εκείνα που επιβλήθηκαν στην Κίνα, που συνεπάγονται την εκτεταμένη παύση λειτουργίας εγκαταστάσεων παραγωγής, σχολείων και επιχειρήσεων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο χειρότερο σενάριο των αναλυτών της Columbia Threadneedle.
«Θα μπορούσατε να δείτε μια συρρίκνωση της δραστηριότητας και αυτό θα ήταν συνεπές με μια μέση υποβάθμιση των κερδών κατά περίπου 13% κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Αυτό επίσης θα ήταν σύμφωνο με ένα S&P 500 κατά 20% χαμηλότερο από τα σημερινά επίπεδα»  δήλωσε η Grant, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το «ακραίο σενάριο».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας
η Kohl’s Corp ανακοίνωσε αμετάβλητες συγκρίσιμες πωλήσεις για το δ΄ τρίμηνο, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν.
Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 265 εκατ. δολαρίων για την περίοδο, χαμηλότερα από τα 272 εκατ. δολάρια στο αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,72 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 1,67 δολάρια.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,99 δολάρια ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 2,24 δολάρια ανά μετοχή.
Οι καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 6,54 δισ. δολάρια, σχεδόν αμετάβλητα από πέρυσι, και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 6,52 δισ. δολάρια.
Η AutoZone ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το τρίμηνο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκαν στα 299,3 εκατ. δολάρια ή 12,39 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 294,6 εκατ. δολαρίων ή 11,49 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 11,75 δολάρια ανά μετοχή.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 2,51 δισ. δολάρια από τα 2,45 δισ. δολάρια, αλλά διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 2,57 δισ. δολάρια.
Η Target Corp ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της χρήσης δ΄ τριμήνου και οι συγκρίσιμες πωλήσεις, υπερέβησαν τις προσδοκίες, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα.
Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν στα 834 εκατ. δολάρια ή 1,63 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 799 εκατ. δολαρίων ή 1,52 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν εξαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,69 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 1,65 δολάρια.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 1,8% στα 23,40 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 23,45 δισ. δολάρια, ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 1,5%,υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 1,4% αύξηση.
Η εταιρεία αναμένει για το α΄ τρίμηνο προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 1,55-1,75 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 1,66 δολάρια και για το 2020 τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 6,70-7 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 6,88 δολάρια.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό στο α΄ τρίμηνο και στη χρήση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση στο α΄ τρίμηνο 2,6% και στη χρήση κατά 3,1%.
Η Chevron Corp ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιστρέψει 75-80 δισ. δολάρια στους μετόχους στα επόμενα πέντε χρόνια.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από την ετήσια συνάντηση Security Analyst Meeting, ο πετρελαϊκός κολοσσός τόνισε πως η επιστροφή θα επιτευχθεί μέσω συγκράτησης των κεφαλαιουχικών δαπανών, της βελτίωσης της αποδοτικότητας του κόστους και της αύξησης των ταμειακών ροών.
Η εταιρεία στοχεύει σε βελτίωση του κόστους και του περιθωρίου κατά 2 δισ. δολάρια. Η μετοχή ενισχύεται 1,5% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.
Μειώθηκαν τα προ φόρων κέρδη της Fresnillo PLC για το 2019, καθώς ανέλαβε υψηλότερο κόστος και μειώθηκαν τα έσοδα εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη πως αναμένει η παραγωγή να σταθεροποιηθεί το 2020, με τα αποτελέσματα να βελτιώνονται το 2021.
Η εταιρεία εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 178,8 εκατ. δολάρια σε σχέση με τα 483,9 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 2,12 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 2,10 δισ. δολάρια το 2018. Το δ.σ. ενέκρινε μέρισμα 19,30 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα 16,70 σεντς πριν από ένα χρόνο.
Για το 2020 η εταιρεία αναμένει η παραγωγή χαλκού να διαμορφωθεί στις 51-56 εκατ. ουγκιές, ενώ η παραγωγή χρυσού αναμένεται στα 815.000-900.000 ουγκιές.

Ατόνησε  ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η αρχική ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ατόνησε παρά τις προσδοκίες για συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει πιθανά μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της έξαρσης του κοροναϊού, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Το σημαντικότερο μέτρο που συζητείται είναι η χορήγηση στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (targeted longer-term refinancing operation, TLTRO) σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν θα πληγούν περισσότερο από την καθοδική πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τις πηγές, δεν επίκειται άμεσα κάποια απόφαση για το σχήμα αυτό, καθώς η προπαρασκευαστική εργασία θα πάρει χρόνο.
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagerde, δήλωσε αργά χθες ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει «κατάλληλα και στοχευμένα» μέτρα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη +1,08% στις 11.985 μονάδες, με την άνοδο νωρίτερα να πλησιάζει το 3%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,95% στις 6.718 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο +1,12% στις 5.393 μονάδες.

Image
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde.
«Η έξαρση του κορωνοϊού είναι μία κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία και αντίστοιχα με τους υφιστάμενους κινδύνους», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σε νέα ιστορικά χαμηλά μείωσε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) τα επιτόκια, λόγω κορωνοϊού, ανοίγοντας τον χορό των παρεμβάσεων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,5%.
«Η παγκόσμια έξαρση του κορωνοϊού αναμένεται να καθυστερήσει την πρόοδος της Αυστραλίας ως προς την πλήρη απασχόληση και τον στόχο για τον πληθωρισμό.
Το Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να διευκολύνει τη νομισματική πολιτική περαιτέρω για να στηρίξει την οικονομία», ανέφερε σε δήλωσή του o κεντρικός τραπεζίτης Philip Lowe.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών μελών της G7, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων, εξαίρεση η Γερμανία

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τη Γερμανία.
Στην Ιταλία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί 71 μονάδες βάσης στο 1,083% από 1,572%.
Στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται 11 μονάδες βάσης στο -0,607% από -0,620%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Πορτογαλία υποχωρεί 41 μονάδες βάσης στο 0,264% από 0,305%.
Στο 0,246% από 0,295% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ισπανία.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα Τρίτη (3/3) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα προχωρήσουν σε συντονισμένα μέτρα στήριξης προκειμένου να θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθυκε κατά +0,74% στις 2.992,90 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,90% και τις 11.484,21 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 26.341,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,41% στις 11.327,72 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,69% στις 6.435,70 μονάδες, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,58% στις 2.014,15 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,22% στις 21.082,73 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που αφορούν τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα τη Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά -0,7 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 38,4 μονάδες συνολικά, ενώ ο δείκτης βιοτικού επιπέδου σημείωσε πτώση της τάξεως των -0,2 μονάδων, στις 37,6 μονάδες συνολικά.
Ο δείκτης αύξησης του εισοδήματος κατέγραψε οριακή πτώση κατά -0,1 μονάδες, στις 39,8 μονάδες συνολικά, την ίδια στιγμή που ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε κατά -2,4 μονάδες, στις 39,4 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη πρόθεσης των καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές διαρκών αγαθών, σημειώθηκε πτώση κατά -0,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 36,8 μονάδες συνολικά.

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

Κέρδη καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και τη συνερδρίαση του ΟΠΕΚ αργότερα εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,85% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 52,34 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,33% στα 47,37 δολ. ανά βαρέλι.
Χθες (2/3) οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν κέρδη τα οποία άγγιξαν το +5%, εν μέσω προσδοκιών ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα προχωρήσουν σε νέα μείωση της παραγωγής τους μετά τον Μάρτιο προκειμένου να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη (5/3), ενώ η συνάντηση του Οργανισμού με τη Ρωσία και τα υπόλοιπα κράτη που συμμετέχουν στη συμφωνία θα λάβει χώρα μία μέρα μετά.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών των G-7 αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη αργότερα εντός της ημέρας, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συντονισμένη «απάντηση» απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού.
«Οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν μετά το μήνυμα των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως ότι θα είναι ενωμένες στην καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό και τη συνθηκολόγηση της Ρωσίας στη συμφωνία εμβάθυνσης των περικοπών παραγωγής κατά τη συνάντηση αυτής της εδβομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Edward Moya.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης