Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 1,2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2020 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ευρωζώνη: Στο 1,2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2020 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2%
Επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (3/3) η Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησε στο 1,2% σε σύγκριση με το 1,4% του Ιανουαρίου, εν μέσω ετήσιας πτώσης -0,3% στις τιμές του τομέα ενέργειας.
Οι τιμές στον τομέα τροφίμων, ποτών και καπνού αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στον ΔΤΚ, καθώς η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 2,2%, ενώ οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,6%.
Παράλληλα, οι τιμές μη ενεργειακών αγαθών αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,5% σε ετήσια βάση, ενώ εάν εξαιρεθούν οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο βασικός ΔΤΚ ενισχύθηκε κατά 1,2% ετησίως, έναντι αύξησης 1,1% τον Ιανουάριο του 2020.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι πτώσης -1% τον Ιανουάριο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,2%.
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -0,5% τον Ιανουάριο του 2020 σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας πτώσης -0,6% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -0,5%.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά +0,4% έναντι μηνιαίας ανόδου +0,1% τον Δεκέμβριο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +0,5%.
Όσον αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν επίσης κατά +0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -0,5% σε ετήσια βάση.
Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος στις τιμές παραγωγού σημειώθηκε στη Ρουμανία (1,6%) και την Τσεχία (1,3%), ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Εσθονία (-1,6%) και τη Δανία (-1,5%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης