Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H Ελλάδα στα δίχτυα της τουρκικής προπαγάνδας

tags :
H Ελλάδα στα δίχτυα της τουρκικής προπαγάνδας
Σαφής στόχος της Τουρκίας είναι να πλήξει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας
Παλιά μου τέχνη κόσκινο αποτελεί για την τουρκική ηγεσία ο πόλεμος της προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αυτή τη φορά εις βάρος της Ελλάδας.
Η αρχή έγινε με τη διασπορά της ψευδούς είδησης περί νεκρού Σύρου πρόσφυγα από ελληνικά πυρά στα Ίψαλα.
Την «είδηση» μετέδωσε η Hurriyet, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά έκανε τον γύρο του διαδικτύου το σχετικό βίντεο.
Η αντίδραση των ελληνικών αρχών ήταν άμεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να διαψεύδει τις πληροφορίες, καταγγέλλοντας fake news από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ενδεικτικό της πολεμικής που εξαπολύει η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και σε επικοινωνιακό επίπεδο, με σαφή στόχο να πλήξει τη διεθνή της εικόνα, είναι ότι οι ψευδείς ειδήσεις υιοθετήθηκαν από τα πλέον αρμόδια χείλη, τόσο του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, όσο και του υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu διαδίδει υπερβολικούς αριθμούς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποτίθεται ότι έχουν περάσει στην Ευρώπη, μέσω Ανδριανούπολης.
Στην εποχή της εύκολης μετάδοσης της πληροφορίας χωρίς την απαιτούμενη διασταύρωση για την εγκυρότητά της, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από καταγγελίες κατά των ελληνικών αρχών για βίαιη αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια», υποστήριζε ο Βρετανός συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελ στη «Φάρμα των ζώων», φράση που συμπυκνώνει τις παγίδες του επικοινωνιακού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δυναμιτίζουν το κλίμα με κάθε ευκαιρία και επιχειρούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως μία χώρα που πυροβολεί πρόσφυγες στα σύνορα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Σε ένα βαθμό το καταφέρνουν, αν παρακολουθήσει κανείς τις διεθνείς αντιδράσεις, κυρίως στα social media, θα το διαπιστώσει.
Πως μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα σε αυτή τη μηχανή παραγωγής ψευδών ειδήσεων;
H διάψευση ήταν άμεση και χωρίς περιθώρια παρερμηνειών, τόσο δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, όσο και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.
Ωστόσο αυτό δεν αρκεί, καθώς η Ελλάδα πρέπει να επιδοθεί χωρίς καθυστέρηση σε μια εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον ρόλο της Τουρκίας στην ενορχήστρωση της ανθρωπιστικής κρίσης στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.  
Καθοριστικός είναι ο ρόλος των εγχώριων και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία οφείλουν να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα,  περνώντας κυριολεκτικά από κόσκινο κάθε είδηση που βγαίνει στον αέρα, εν μέσω του πολέμου της προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης