Τελευταία Νέα
Διεθνή

Puigdemont (Καταλονία): Ναι σε συμφωνία με τη Μαδρίτη μόνο αν επιτραπεί ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Puigdemont (Καταλονία): Ναι σε συμφωνία με τη Μαδρίτη μόνο αν επιτραπεί ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
Όλοι θα ήσαν ευχαριστημένοι για μία συμφωνία μεταξύ Ισπανίας - Καταλονίας για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για αυτοδιάθεση, ανάλογη μ’ εκείνη μεταξύ Βρετανίας - Σκωτίας το 2014, δηλώνει ο Puigdemont
Ο διάλογος ανάμεσα στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση και τους Καταλανούς αυτονομιστές θα είναι χρήσιμος τότε και μόνον όταν καταλήξει σε μία συμφωνία για την οργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της ισπανικής αυτής επαρχίας, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο από τις Βρυξέλλες.
«Στην Ευρώπη, όλοι θα ήσαν ευχαριστημένοι για μία συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Καταλονίας για τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, ανάλογη μ’ εκείνη ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βρετανίας και της Σκωτίας» το 2014, δήλωσε ο Puigdemont.
«Τούτο θα αποτελούσε μία καλή αρχή, παρότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε λίγους μήνες», υπογράμμισε.
Ο εξόριστος Καταλανός ηγέτης δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για τις πιθανότητες να επιτευχθεί ποτέ η επιθυμία αυτή, καθώς όποια κι εάν είναι η κυβέρνηση στη Μαδρίτη—είτε του δεξιού Mariano Rajoy, είτε του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ— η υπόθεση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας απορρίπτεται εκ των προτέρων.
Μολαταύτα, ο Puigdemont κάλεσε τη Μαδρίτη να «διαβάσει πιο ελεύθερα το Ισπανικό Σύνταγμα» για να ικανοποιήσει την προσδοκία των Καταλανών, που θέλουν να ψηφίσουν».
Ο κεντροδεξιός αυτονομιστής, που εξελέγη ευρωβουλευτής τον Μάιο του 2019, δηλώνει πως ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το εάν θέσει υποψηφιότητα και στις επικείμενες εκλογές στην Καταλονία με το κόμμα του PxCat: «είναι ένα ερώτημα που δεν το έχω θέσει ακόμη στον εαυτό μου», τόνισε.
Ο Puigdemont, που έχει βρει καταφύγιο στο Βέλγιο μετά την έγκλησή του από την ισπανική δικαιοσύνη για στασιασμό, μετά την διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος στην Καταλονία το 2017, εξέφρασε την ελπίδα να μη μετατραπούν οι τοπικές εκλογές σε αδελφοκτόνο πόλεμο μεταξύ των αυτονομιστικών κομμάτων: «όχι μόνον δεν θέλω να συμβεί αυτό, αλλά εργάζομαι κι εργαζόμαστε, τουλάχιστον από εδώ, για μη συμβεί αυτό», υπογράμμισε.
«Εντούτοις δεν τίθεται ζήτημα να καταθέσουμε τα όπλα» , δηλώνει ο πρώην πρόεδρος, καταδικάζονται τις «μοναχικές αποδράσεις στο όνομα του αυτονομιστικού κινήματος για να επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνηση», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στον απ’ ευθείας διάλογο Μαδρίτης-Βαρκελώνης, που είχε θέσει ως προϋπόθεση το κεντροαριστερό αυτονομιστικό κόμμα ERC για να στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας PSOE/Podemos στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
«Πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, διότι έχουμε απέναντί μας έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, ο οποίος είναι άρρηκτα ενωμένος όσον αφορά το θέμα της ενότητας της Ισπανίας», εξήγησε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης