Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H άνοδος των δεικτών στην Wall +2% συντήρησαν αγορές και ΧΑ +0,55% στις 770 μον. - Βασικό σενάριο προς τις 650 μον. - Στο 1,17% το 10ετές ομόλογο

H άνοδος των δεικτών στην Wall +2% συντήρησαν αγορές και ΧΑ +0,55% στις 770 μον. - Βασικό σενάριο προς τις 650 μον. - Στο 1,17% το 10ετές ομόλογο
Η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για τον Covid 19, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος
(upd16)Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 770 μονάδες, παρά την σημαντική άνοδο των δεικτών στην Wall Street έως +2% απόρροια της διαφαινόμενης νίκης του Biden (Δημοκρατικοί) έναντι του βασικού του αντιπάλου, B. Sanders και όχι λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την Fed.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες με απώλειες έως -3% οι οποίες συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της αγοράς, κλείνοντας στα χαμηλά της ημέρας ενώ στηρίξεις πρόσφεραν τα κέρδη σε επιλεκτικούς τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΛΠ +6,62%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,03%, ΕΧΑΕ +3,72%, Μυτιληναίος +2,83%....  
Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι διάχυτη καθώς οι άμεσες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων φανερώνουν ότι το πρόβλημα των επιπτώσεων του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο για την διεθνή οικονομία.
Για επικείμενη υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη λόγω των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό προειδοποιούν αξιωματούχοι της Κομισιόν.
Επίσης, ανησυχητικοί ήταν και οι τόνοι του ΔΝΤ, με την επικεφαλής του Ταμείο, Kristalina Georgieva, να κάνει λόγο για υψηλούς κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Οι συντονισμένες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών αποδεικνύουν ότι η επίδραση του Covid 19 στην διεθνή οικονομία είναι πολύ μεγάλη, η επίσπευση της μείωσης των επιτοκίων κατά 0,50% στο 1% με 1,25% από την FED την αμερικανική κεντρική τράπεζα αποτελεί απόδειξη απελπισίας και πανικού.
Το βασικό σενάριο είναι ότι το πρωτογενές σοκ εκδηλώθηκε στις αγορές και αφαίρεσε αέρα 4,5 τρισεκ. δολαρίων.
Οι αγορές θα ακολουθήσουν πλαγιοκαθοδική πορεία όπως και το ελληνικό χρηματιστήριο όταν θα καταγραφούν οι επιπτώσεις και του δευτερογενούς σοκ δηλαδή οι επιδράσεις στα κέρδη των επιχειρήσεων, στην αλυσίδα τροφοδοσίας και στο διεθνές εμπόριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 770 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 780 μονάδες ενώ φαίνεται προς το παρόν ότι κρατάει την πρώτη στήριξη των 720- 700 μονάδων, έχοντας απομακρυνθεί από το κακό σενάριο των 650 μονάδων και το δραματικό σενάριο των 550 μονάδων που θα μπορούσε να φτάσει εάν ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε πανδημία
Ανοδικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια αν και έχουν περιορίσει τα αρχικά τους κέρδη με τον δείκτη Dax στην Γερμανία +0,80%, τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο +0,50% ενώ κέρδη +2% καταγράφει ο Dow Jones.
Στα της ελληνικής αγοράς, έντονη μεταβλητότητα σημειώθηκε στις τράπεζες οι οποίες έκλεισαν τελικά στα χαμηλά της ημέρας, με την μεγαλύτερη πτώση Πειραιώς -3,24% και Alpha Bank -2,97% και ακολούθησαν Εθνική -1,56% και Eurobank -0,31%
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό fund Fidelity συνεχίζει τις επιλεκτικές τοποθετήσεις του στη μετοχή της Eurobank και κατέχει πλέον το 2,5% των μετοχών.
Από την άλλη, με βάση πληροφορίες το Capital που μέχρι πρότινος κατείχε το 5,2% της Eurobank, βρίσκεται πλέον περίπου στο 2%-2,5% και μάλλον σε αυτά τα επίπεδα τελειώνουν οι ρευστοποιήσεις του ενώ το ποσοστό του  αμερικανικού  fund Pimco έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η χθεσινή 3/3 αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη Fed, κατά 0,50% στο εύρος 1% με 1,25% αντί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη ανέδειξε το πραγματικό πρόβλημα των επιπτώσεων του κορωνοϊού και δεν έπεισε αγορές και επενδυτές
Ήδη είχε προηγηθεί η Bank of Japan προέβη  σε αγορές ETFs σχεδόν 960 εκατ δολαρίων και η τράπεζα της Αυστραλίας που προχώρησε σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 0,5%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό
Επίσης, και η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε παροχή άμεσης χρηµατοδότησης 12 δισ. δολ. για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ενώ και η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης στην συνεδρίαση της 12 Μαρτίου
Από την άλλη, στό πλαίσιο της αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης πανδημίας που μπορεί να πλήξει καίρια το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria έστειλε εμπιστευτική επιστολή προς τις τράπεζες δίνοντας βαρύτητα στην αναγκαστική εξ αποστάσεως εκτέλεσης των εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων στην περίπτωση πανδημίας.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση, το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,17%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2, και το ιταλικό 10ετές στο 0,98% με το μεταξύ τους spread στις 19 μονάδες βάσης .
Από την άλλη, οριακή βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 167 μονάδες  από 1,74% χθες 4/3 και με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6120 μονάδες βάσης από 6311 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,58% και τον Γενικό Δείκτη -0,49%
Στο πρώτο πεντάλεπτο με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,27% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,93%
Περί τις 11:45 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,86% και  ο Γενικός Δείκτης στο +1,74%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 627,81 μονάδες με πτώση -1,88%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,55% στις 770 μονάδες έχοντας υψηλό στις 779,67 μονάδες και χαμηλό στις 758,93 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 104,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,92 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 44,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 28,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,92 εκατ. ευρώ και όγκου 1,05 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 354 χιλ. τεμάχια αξίας 359 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 295 χιλ. τεμάχια αξίας 3,04 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 291 χιλ. τεμάχια αξίας 4,54 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 30 χιλ. τεμάχια αξίας 501 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 61 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 58 χιλ. τεμάχια αξίας 424 χιλ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 770 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 820 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη  βρίσκονται οι 720-700 μονάδες και ακολουθούν οι 680 και οι 650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 627 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 680 και οι 700 μονάδες

Οι επιδράσεις του covid – 19 στην ελληνική οικονομία

Η αρνητική επίδραση του covid – 19 στην παγκόσμια οικονομία είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεσες και έμμεσες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.
1)Το ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί και ο στόχος θα αναθεωρηθεί στο 1,8% από 2,5% ή 2,8% που ήταν η επίσημη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης.
2)Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μειωθεί ως στόχος από 3,5% σε 2,2% που θα ήθελε η κυβέρνηση καθώς οι θεσμοί θα διατηρήσουν τον στόχο που αφορά το ελληνικό χρέος καθώς τα πλεονάσματα εξυπηρετούν το χρέος αλλά μπορεί να δώσουν άλλα οικονομικά κίνητρα.
3)Οι σχεδιαζόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας παγώνουν.
Η Scope ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης που δεν είναι όμως αναγνωρισμένος στις 6 Μαρτίου 2020 αξιολογεί την ελληνική οικονομία και δεν θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα, θα διατηρήσει το ΒΒ αμετάβλητο ενώ υπό άλλες συνθήκες θα αναβάθμιζε σε ΒΒ+
Επίσης θεωρείται αδύνατο στις 24 Απριλίου η Standard and Poor’s και η DBRs να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία.
5)Μετατίθεται και η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα όχι για το 2020, ήταν αδύνατο αλλά πιθανότατα να μετατεθεί για το τέλος του 2021 ή αρχές του 2020.
Επίσης θα αναβληθεί επ΄ αόριστον η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά από το 2021 για αργότερα.

Η επικαιρότητα

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται η παγκόσμια κοινότητα λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εξαπλώνεται ραγδαία εκτός της Κίνας, η οποία αρχίζει να μετρά ολοένα και λιγότερα κρούσματα και νεκρούς.
Περίπου το 3,4% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 έχει πεθάνει, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο της θνησιμότητας της εποχικής γρίπης, που κυμαίνεται κάτω του 1%, όμως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να περιοριστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) χθες (3/3), Τedros Adhanom Ghebreyesus.
Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ στέλνει SOS προς τις κυβερνήσεις, προειδοποιώντας για παγκόσμια έλλειψη σχετικά με τα προστατευτικά μέσα για τον κορωνοϊό (π.χ. μάσκες) και ζητά από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν κατά τουλάχιστον 40% την παραγωγή τους.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι ο κορωνοϊός έχει πλήξει τουλάχιστον 80 κράτη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ανέρχεται σε 3.214 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώνονται στα 94.250.
Παράλληλα αναφέρεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 51027.
Στα 9 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
To ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού αφορά σε Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.
Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις – όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων – είναι αυτές της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας και του Ιράν, την ώρα που και οι ΗΠΑ αρχίζουν να εξετάζουν τη λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, καθώς ήδη μετρούν 9 νεκρούς.
Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θα υποκύψουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας έστειλε από τον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα, με την πρόεδρο της Κομισιόν να διαμηνύει ότι η κρίση στα ελληνικά σύνορα είναι ευθύνη της Ευρώπης, προαναγγέλοντας στήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Το παραπάνω  ποσό που προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την λαθρομετανάστευση , προφανώς δεν ονομάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά ευρωπαϊκή υποκρισία ενώ η  ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογές.
Η αντίδραση της Ελλάδος, το κλείσιμο των συνόρων και η ισχυρή παρουσία στρατού και συνολικά των ενόπλων δυνάμεων ήταν η ορθή επιλογή.
Για την Ελλάδα πλέον άπαξ και η Τουρκία προκαλεί δεν υπάρχουν επιλογές.
Κλείσιμο συνόρων και απέλαση.
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να δεχθεί υποχωρήσεις στο θέμα, άμεσα όσοι συλλαμβάνονται και έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια παράνομα να συλλαμβάνονται και με συνοπτικές διαδικασίες οι αρχές να τους απελάσουν.
Η Τουρκία έχει σχέδιο καθώς προσπαθεί χρησιμοποιώντας τους σύριους, τους πρόσφυγες κάθε λογής να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η πολιτική των ανοικτών συνόρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρα και αποδεδειγμένα καταστροφική για την Ελλάδα.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές  

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (04/03) οι αγορές της Ασίας, παρά τη νέα πτώση που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,08%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,63%, ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο +2,24% ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε οριακά στο -0,16%

Περιορίζονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άνοδος στην Wall

Περιορίζονται τα κέρδη στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί καθώς η συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών και παρά την σημαντική άνοδο στην Wall Street .
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,45% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη +1%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +2%, ο S&P στο +1,9%, ο Nasdaq στο +1,9% ενώ κέρδη +4,47% καταγράφει το ETF GREC (7,94 δολ.).

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο Πειραιώς και Alpha Bank

Έντονη μεταβλητότητα κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ενώ έκλεισαν τελικά στα χαμηλά της ημέρας.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Πειραιώς και Alpha Bank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,14 ευρώ, με πτώση -1,56%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4070 ευρώ, με πτώση -2,97%, με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,09 ευρώ, με πτώση -3,24% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 913 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6330 ευρώ, με πτώση -0,31% με όγκο 13,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,26 ευρώ, με άνοδο +1,45% και με κεφαλαιοποίηση 562 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,27 ευρώ, με άνοδο +5,88% και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 14,58 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισαν ΟΛΠ +6,62% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,03%

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη  τραπεζικών  μετοχών  του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΛΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Τέρνα  Ενεργειακή, Μυτιληναίος....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρας -3,44%,  ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ....
H Coca Cola έκλεισε στα 29,81 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση στα 11,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,75 ευρώ, με πτώση -0,39% και αποτίμηση 6,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,28 ευρώ, με άνοδο +0,92% και αποτίμηση 761 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,37 ευρώ, με άνοδο +1,94% και κεφαλαιοποίηση 550 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 10,30 ευρώ με άνοδο +2,28% και αποτίμηση 3,45 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 13,24 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 6,81 ευρώ με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 16,52 ευρώ, με άνοδο +2,23% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 7,64 ευρώ με άνοδο +2,83% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 17,08 ευρώ με άνοδο +2,28% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 6,75 ευρώ, με πτώση -0,88% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,68 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση στα 243 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,0861 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,17% από 1,23%

Μετά το sell off των τελευταίων συνεδριάσεων αγορές σημειώνονται σήμερα 4 Μαρτίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα προφανώς λόγω των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών που ετοιμάζουν διάφορες κινήσεις στις αγορές για να αποτρέψουν το κραχ λόγω κορωνοιού.
Βελτίωση καταγράφεται και στα ιταλικά ομόλογα διατηρώντας την μεταξύ τους διαφορά με τα ελληνικά. 
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,66% αν και σήμερα σημειώνονται αγορές.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,15% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,98% ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί στο 0,91%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,93% σήμερα 4/3 με την Ελλάδα να δανείζεται με παραπλήσιους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 94 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,26% με απόδοση αγοράς 0,32% και απόδοση πώλησης 0,20%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,115 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,49% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,56% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,77%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,00  μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1,01% και απόδοση πώλησης 0,94%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% με απόδοση αγοράς 1,17% και απόδοση πώλησης 1,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 102,88 μονάδες βάσης και 1,66% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 132,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,78%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 141,26 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 180 μονάδες βάσης από 183 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6120 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ανάκαμψη στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης λόγω παρεμβάσεων κεντρικών τραπεζών  

Ανάκαμψη σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης λόγω των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών κόντρα στο χάος που προκαλεί ο κορωνοιός.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Μαρτίου 2020 στο 0,98% ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί στο 0,91%..
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/3/2020 στο -0,63% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,49%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης