Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στα ύψη οι αγοραπωλησίες ξενοδοχείων στην Ευρώπη - Ποιοι είναι οι πιο δυνατοί παίκτες

tags :
Στα ύψη οι αγοραπωλησίες ξενοδοχείων στην Ευρώπη - Ποιοι είναι οι πιο δυνατοί παίκτες
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία πέτυχαν τα υψηλότερα επίπεδα ξενοδοχειακών συναλλαγών, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Βιέννη που σημείωσε πέρυσι τεράστια αύξηση στις επενδύσεις ξενοδοχείων
Ο όγκος των συναλλαγών ευρωπαϊκών ξενοδοχείων έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του πέρυσι, με συνολικές συναλλαγές 27,1 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης Ευρωπαϊκών Συναλλαγών Ξενοδοχείων από την παγκόσμια ξενοδοχειακή εταιρεία συμβούλων HVS.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση κατά 46% από το 2018. Και είναι το υψηλότερο ετήσιο επίπεδο που καταγράφηκε ποτέ, ξεπερνώντας την προηγούμενη κορυφή των 23,7 δις ευρώ το 2015.

Χώρες, επίπεδα συναλλαγών και επενδυτές
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία πέτυχαν τα υψηλότερα επίπεδα ξενοδοχειακών συναλλαγών, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Βιέννη που σημείωσε πέρυσι τεράστια αύξηση στις επενδύσεις ξενοδοχείων.
Βασικοί αγοραστές ξενοδοχείων το 2019 ήταν οι Ασιάτες επενδυτές ιδιαίτερα επιχειρήσεις από Κίνα, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα.
- Στην κορυφή βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο με περίπου 5,3 δις ευρώ με το 23% των συνολικού όγκου, σημειώνοντας μείωση 15% από το 2018.
- Ακολουθεί η Γερμανία με λίγο πάνω, από 4 δις εκατομμύρια ευρώ 18% του συνολικού όγκου, αυξημένος κατά 6% σε σχέση με τα επίπεδα του 2018.
Από την άποψη του αριθμού των δωματίων, ωστόσο, η Γερμανία πραγματοποίησε το 21% του συνόλου των ξενοδοχειακών δωματίων και το 18% του συνόλου των ξενοδοχείων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το δεύτερο με το 20% όλων των ξενοδοχειακών δωματίων και το 22% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων.



Πως έγινε η Ευρώπη περιζήτητη αγορά επενδύσεων ξενοδοχείων
“Τα χαμηλά επιτόκια μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και η συνεχιζόμενη συμπίεση των αποδόσεων στις βασικές αγορές συνέβαλαν στη διοχέτευση μεγάλων όγκων επενδύσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνει ο Shaffer Patrick, αναλυτής της HVS.
Οι Ασιάτες επενδυτές -από Κίνα, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα- ανέπτυξαν κατά 84% περισσότερα κεφάλαια το 2019 από ότι το 2018, όχι μόνο σε ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και σε κρατικά επενδυτικά κεφάλαια.
Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την συγκριτική οικονομική προσιτότητα από την αποδυνάμωση του ευρώ και της λίρας λόγω του Brexit, κατέστησαν την Ευρώπη πιο περιζήτητη αγορά επενδύσεων ξενοδοχείων”.

Πόσα ξενοδοχεία “άλλαξαν χέρια”
Με συνολικά 844 ξενοδοχεία και περίπου 132.000 δωμάτια που αλλάζουν χέρια, 318 ξενοδοχεία ήταν συναλλαγές μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων και 526 ξενοδοχεία πωλήθηκαν στο πλαίσιο συμφωνιών χαρτοφυλακίου.
Οι συναλλαγές μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων σημείωσαν αύξηση 26% σε όγκο έναντι 2018, ενώ ο όγκος των χαρτοφυλακίων αυξήθηκε περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας αύξηση των δαπανών κατά 67% το 2019. Η μέση τιμή ανά δωμάτιο για ένα οι συναλλαγές ενεργητικού αυξήθηκαν κατά 4% στα 218.000 ευρώ.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες συναλλαγές μεμονωμένων περιουσιακών στοιχείων του έτους περιελάμβαναν την πώληση του κεντρικού σταθμού DoubleTree by Hilton Amsterdam στην AXA για 425 εκατ. ευρώ και την πώληση του ξενοδοχείου Bauer στη Βενετία στην Blue Skye Investment για 400 εκατ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες συμφωνίες χαρτοφυλακίου του έτους περιελάμβαναν την πώληση του τετραμελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Grange Portfolio London στην Queensgate Investments για 1,2 δις ευρώ και την πώληση του χαρτοφυλακίου Marathon με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στην εταιρεία DTGO Corporation αξίας 535 εκατ. ευρώ.



Οι κορυφαίες αγορές
Το Λονδίνο παρέμεινε η κορυφαία ευρωπαϊκή αγορά συναλλαγών ξενοδοχείων με συνολικό όγκο περίπου 2,2 δις ευρώ το 2019, έναντι του Άμστερνταμ στα 1,1 δις ευρώ. Η Βιέννη σημείωσε σημαντική αύξηση των επενδύσεων κατά 641% στα 709 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από σχετικά μικρή δραστηριότητα το 2018.
Οι πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας – το Βερολίνο, το Μόναχο, το Αμβούργο, η Κολωνία και η Φρανκφούρτη, έφθασαν από κοινού σε όγκο συναλλαγών ύψους 1,5 δις ευρώ, ήτοι μείωση κατά 25,5% το 2018.
Η επενδυτική ζήτηση ενισχύθηκε από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της βιομηχανίας, καθώς η ετήσια άνοδος ανά δωμάτιο σε 27 από τις 33 μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές συνέχισε την ανοδική της πορεία.
Η αύξηση της δημοτικότητας των λειτουργικών μισθώσεων στην Ευρώπη έχει οδηγήσει το έντονο ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι συνήθως αναζητούν σταθερές αποδόσεις χαμηλού κινδύνου μακροπρόθεσμα.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την περυσινή αγορά αγοραστών, η οποία πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις από ιδιωτικές εταιρείες που αναζητούν υψηλότερα ποσοστά απόδοσης.



Αμφιβολίες για την πορεία το 2020
Ωστόσο, οι αναλυτές της έκθεσης εκφράζουν αμφιβολίες ότι αυτό το επίπεδο συναλλαγών θα επιτευχθεί και το 2020.
“Το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσουν τον όγκο των συναλλαγών φέτος, σχολίασε ο Nicolas Auer, συνεργάτης της HVS.
Άλλοι παράγοντες όπως οι πιέσεις στελέχωσης, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, οι εμπορικοί πόλεμοι, οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή οι ακυρώσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και οι ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση μπορεί να αποθαρρύνει τα επενδυτικά μυαλά”.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης