Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται άμεση παρέμβαση από ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του... κορωνοϊού - Οι εκτιμήσεις των Berenberg, Pictet και BofA

Έρχεται άμεση παρέμβαση από ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του... κορωνοϊού - Οι εκτιμήσεις των Berenberg, Pictet και BofA
Κάποιοι αναλυτές αναμένουν μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης
Παρέμβαση από την ΕΚΤ και την Bank of England (BoE) αναμένουν οι αναλυτές για τις επόμενες μέρες, μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης.
«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα προσπαθεί να παρέμβει» δήλωσε ο Florian Hense από την Berenberg.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε χαμηλών τριών μηνών. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός είναι κρίσιμο στοιχείο για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται συνεδρίαση της ΕΚΤ, αλλά κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν μια παρέμβαση νωρίτερα, όπως συνέβη και με τη Fed χθες (3/3/2020).
Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές αναμένουν μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης και αλλαγές στον τραπεζικό δανεισμό.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα.
«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να εφαρμόσει μια ειδική διευκόλυνση που θα στοχεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση με χαλαρότερους όρους και προϋποθέσεις από ό,τι άλλες πράξεις ανοικτής αγοράς» επισημαίνει ο Frederik Ducrozet από την Pictet Wealth Management.
Πριν την απόφαση της Fed, η αγορά ανέμενε μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Απριλίου.
Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις.
«Δεν βλέπουμε ότι η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα είναι η πιο πιθανή αντίδραση, αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί καθώς είναι η εύκολη λύση» επισημαίνουν οι αναλυτές της Bank of America.
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε τη Δευτέρα (2/3/2020) ότι «η έξαρση του κορωνοϊού είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη εξέλιξη, που προκαλεί κινδύνου για το οικονομικό outlook και τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών».
Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να λάβει κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα.
«Η τελευταία δήλωση από την επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αποτέλεσε το ισχυρότερο σήμα μέχρι σήμερα ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αλλάξει τη στάση της και να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική ως αντίδραση στην έξαρση του κορωνοϊού» επισημαίνει ο Ducrozet από την Pictet Wealth Management.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης