Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο: Για μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών αποφασίζει αύριο (5/3) ο ΟΠΕΚ

Πετρέλαιο: Για μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών αποφασίζει αύριο (5/3) ο ΟΠΕΚ
Το Brent αντιμετωπίζει μια bear market, καθώς έχει χάσει 26,5% της αξίας του στις τελευταίες 38 συνεδρίες
Η προηγούμενη εβδομάδα πέρασε ως μία από τις χειρότερες στην Ιστορία για το πετρέλαιο, με συνολικές απώλειες της τάξεως του 12% - οι μεγαλύτερες της τετραετίας.
Και αυτό διότι τα αποθέματα αυξάνονται και η πετρελαϊκή ζήτηση μειώνεται λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, εξήγησε σε συνέντευξή του στο CNBC o Kang Wu, επικεφαλής αναλύσεων της S&P Global Platts για την Ασία.
Κατά τ’ άλλα, τα futures που συνδέονται με το Brent έφτασαν τα 75 σεντ (αύξηση 1,45%), προσεγγίζοντας την περιοχή των 52,61 δολαρίων το βαρέλι, έπειτα αύξηση 10% τις τελευταίες τρεις ημέρες. Η αύξηση αυτή συμβαδίζει με τις εκτιμήσεις για απόφαση μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ κατά τη συνάντηση που θα γίνει ανάμεσα στις χώρες-μέλη του την Τετάρτη 5 Μαρτίου.
Το Brent αντιμετωπίζει μια bear market, καθώς έχει χάσει 26,5% της αξίας του στις τελευταίες 38 συνεδρίες, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής ζήτησης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, που τώρα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Πρόκειται για ένα ξαφνικό σοκ, σε ό,τι αφορά τη ζήτηση» δηλώνει ο Jim Burkhard, αντιπρόεδρος και επικεφαλής των αγορών πετρελαίου στην IHS Markit Ltd, προσθέτοντας: «Η πτώση που σημειώνεται είναι άνευ προηγουμένου».
Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ, η οποία επιβλέπει την παραγωγή, θα συγκληθεί την Τετάρτη (5/3), πριν από την επίσημη συνάντηση, για να συζητήσει το εύρος της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία παροτρύνει τον ΟΠΕΚ να συμφωνήσει σε μια μείωση της παραγωγής πετρελαίου που θα αγγίζει το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια της ζήτησης που παρατηρείται από το ξέσπασμα του ιού, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
«Η συνιστώμενη επιπλέον περικοπή των 600.000 βαρελιών την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα θεωρηθεί πολύ μικρή» ανέφερε ο Mohammad Darwazah, σύμβουλος της Medley Global Advisors, συμπληρώνοντας: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΟΠΕΚ θέλει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου».
Η μείωση της παραγωγής, λοιπόν, είναι προ των πυλών, καθώς η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη για το πετρέλαιο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ετσι, οι εντεινόμενες μακροοικονομικές προκλήσεις εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανάγκασαν τη Σαουδική Αραβία να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία για να υπάρξει μείωση της παραγωγής, με τους Ρώσους, προς το παρόν, να αντιστέκονται.
Δεδομένου ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η χαμηλή ζήτηση έχει οδηγήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το brent σε μια πτώση της τάξης του 15%, δεν διαφαίνονται περιθώρια ανόδου της τιμής λόγω του κορωνοϊού, αναφέρει ο Han Tan, αναλυτής της FXTM.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος της αυριανής συζήτησης (5/3) θα αναλωθεί για να πειστεί η Ρωσία. Πάντως, μια μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ την Πέμπτη θα μπορούσε να εξομαλύνει την πτώση των τιμών κατά το β’ εξάμηνο του έτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης