Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το πλήγμα από τον κορωνοϊο «μετρούν» οι ξενοδόχοι - Συστήνουν ομάδα εργασίας

tags :
Το πλήγμα από τον κορωνοϊο «μετρούν» οι ξενοδόχοι - Συστήνουν ομάδα εργασίας
O κορωνοϊός χτύπησε και τον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο
O κορωνοϊός χτύπησε και τον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο, με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων να ετοιμάζει ομάδα εργασίας προκειμένου να αποτυπώσει με ακρίβεια το πλήγμα που θα δεχτεί ο τουρισμός από την εξάπλωση του ιού.
Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊου και την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην χώρα μας είναι εμφανής με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων αλλά και την αναβολή ή μετάθεση σημαντικών εκθέσεων και συνεδρίων, ωστόσο το μέγεθος του πλήγματος που θα υποστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι ακόμη απροσδιόριστο.
Για αυτό τον λόγο, η ομάδα εργασίας που συγκροτεί ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων θα προσπαθήσει να αποτυπώσει τις εκτιμήσεις για την την απώλεια των εσόδων που θα υποστεί ο εγχώριος ξενοδοχειακός κλάδος και να παραδώσει τα σχετικά αποτελέσματα στο Υπουργείο τουρισμού.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, σε αυτή την φάση είναι πολύ πρώιμο να διατυπωθεί οποιαδήποτε εκτίμηση, ενώ το επόμενο κρίσιμο τεστ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι η περίοδος του Πάσχα. τον Απρίλιο. Μέχρι τότε, στο μικροσκόπιο έχει μπει η πορεία των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα του τουρισμού.
Χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δημοσιοποίησε κείμενο, συμβουλεύοντας μεταξύ άλλων τα μέλη του να προβαίνουν σε μια πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα.
Για το πλήγμα που θα δεχτεί ο τουρισμός λόγω κορωνοϊου, μίλησε προ ημερών ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, στο πρακτορείο CNBC, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν υποθέσουμε ότι θα επιβεβαιωθεί η πτώση των Κινέζων τουριστών, πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες θα βιώσουν μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης»
Ειδική μνεία, μάλιστα, έκανε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να δεχθούν το ισχυρότερο «πλήγμα».
Μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος, τόνισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ακυρώσεων σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, πέραν αυτών σε Σαντορίνη και Αθήνα, ελέω και της διακοπής της πτήσης της Air China από το Πεκίνο στην Αθήνα.
Ο κ. Τάσσιος έκανε λόγο για ένα ασαφές τοπίο και ευχήθηκε να μην υπάρξει «εξάπλωση» του ιού στην Ευρώπη, σε τέτοιο βαθμό που θα επηρεάζει τις αποφάσεις των υποψήφιων ταξιδιωτών να ταξιδεύσουν.
«Αν σταματήσει ο κόσμος να ταξιδεύει τελειώνουν οι οικονομίες των χωρών, η πλειονότητα των οποίων στηρίζονται στον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι το 2019 καταγράφηκε ρεκόρ, καθώς, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2018 και διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ, το 2018 και 14,6 δισ. ευρώ, το 2017.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 11,5% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 12,3 δισ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση κατά 16,3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5,4 δισ.  ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης