Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια η εξάπλωση του κορωνοϊού - Στους 3.285 οι νεκροί, στα 95.411 τα κρούσματα - Κλείνουν σχολεία σε Ιταλία έως 15/3, το ΔΝΤ με 50 δισ

Παγκόσμια η εξάπλωση του κορωνοϊού - Στους 3.285 οι νεκροί, στα 95.411 τα κρούσματα - Κλείνουν σχολεία σε Ιταλία έως 15/3, το ΔΝΤ με 50 δισ
ΠΟΥ: Αποφύγετε τα μετρητά λόγω...κορωνοϊού - Φόβοι για εξάπλωση του ιού
(upd7) Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται η παγκόσμια κοινότητα λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, ο οποίος σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως αν και στην Κίνα καταγράφεται στασιμότητα χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποδείξεις περί της αξιοπιστίας που δίνουν οι κινεζικές αρχές.
Λόγω της μεγάλης κρίσης που έχει προκληθεί το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 50 δισεκ. δολάρια για να στηρίξει όσες χώρες χρειάζονται βοήθεια ενώ και η World Bank ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι θα εισφέρει 12 δισεκ. δολάρια για τον ίδιο σκοπό.
Οι παρεμβάσεις αυτές σχετίζονται και με τις συντονισμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών που προβαίνουν σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι ο κορωνοϊός έχει πλήξει τουλάχιστον 86 κράτη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ανέρχεται σε 3.252 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώνονται στα 95.074.
Παράλληλα αναφέρεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε 51.156.
Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις – όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων – είναι αυτές της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας η οποία αποφάσισε να κλείσει τα σχολία έως τις 15 Μαρτίου και τα Πανεπιστήμια και του Ιράν, την ώρα που και οι ΗΠΑ αρχίζουν να εξετάζουν τη λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, καθώς ήδη μετρούν 9 νεκρούς.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και το αποτύπωμα της επιδημίας του κορωνοϊού τόσο στην παγκόσμια υγεία όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

ΠΟΥ: Αποφύγετε τα μετρητά λόγω...κορωνοϊού - Φόβοι για εξάπλωση του ιού

Να αποφεύγονται τα μετρητά καθώς ο κορωνοϊός ενδέχεται να επιβιώνει σε αυτά, συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά τις αναφορές ότι το Πεκίνο έβαλε σε «καραντίνα» μολυσμένα χαρτονομίσματα.
Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού, ο ΠΟΥ συμβούλευσε τους πολίτες σε χώρες που δέχονται πλήγμα να προτιμούν τις ψηφιακές συναλλαγές έναντι των συναλλαγών με μετρητά, όπου είναι εφικτό.
Η οδηγία του ΠΟΥ δεν αποτελεί έκπληξη, καιώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, έως και εννέα ημέρες.
Μάλιστα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ αναφέρθηκε σε μελέτη της Τράπεζας της Αγγλίας η οποία ανέφερε ότι είναι πιθανός ο εντοπισμός βακτηρίων ή ιών και είχε συμβουλεύσει τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους.

Πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού σε εργαζόμενο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στις Βρυξέλλες

Εργαζόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), την υπηρεσία της ΕΕ με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό θεσμό.
Ο εργαζόμενος μόλις είχε επιστρέψει από αποστολή στην Ιταλία όταν βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2, επεσήμανε η Dana Spinant, εκπρόσωπος του ΕΟΑ.
«Έχουμε λάβει επιβεβαίωση», εξήγησε η ίδια.

Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 95.411.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 3.285 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 53.256 άνθρωποι.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 11 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 148.
- Μόνο στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 2.981.
- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.
- Η επιδημία του κορωνοϊού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- Σε 74 χώρες έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 80.151 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 5.621 κρούσματα και 35 νεκρoύς και έκλεισε τις εκκλησίες.
- Στα 3.089 τα κρούσματα στην Ιταλία, στους 107 οι νεκροί.
- Η American Physical Society ακυρώνει το σημαντικό επιστημονικό συνέδριο
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 92 και τα κρούσματα σε 2.922.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 331 και οι νεκροί σε 6.
- Στα 285 τα κρούσματα στη Γαλλία, στα 262 στη Γερμανία, στα 222 στην Ισπανία.

- Στα 42 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 53 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα 33 στον Καναδά.
- Ολοένα και περισσότερο ακούγονται φωνές για ακύρωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο.
- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.
- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.
- 32 κρούσματα στο Ιράκ, 56 κρούσματα στο Κουβέιτ, 49 στο Μπαχρέιν, 27 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα στο Αφγανιστάν.
- 20 χώρες έχουν αναφέρει από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.
- Σενεγάλη, Μαρόκο και Λετονία ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα.
Image 
Πατήστε εδώ για να δείτε το διαδραστικό χάρτη με την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού


Στους 3.232 οι νεκροί, στα 94.839 τα κρούσματα

Στους 3.232 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι 94.839.
Η επιδημία είναι σε έξαρση σε Ιταλία, Νότια Κορέα και Ιράν ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση στην Κίνα.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, το περασμένο 24ωρο κατέγραψε 119 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, όλα πλην τεσσάρων στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, και 38 νέους θανάτους.
Ο απολογισμός της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα ανέρχεται πλέον σε 2.981 νεκρούς και το σύνολο των κρουσμάτων σε 80.270, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν τη Δευτέρα (125).
Ωστόσο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, αναφέρθηκαν επίσης 143 ύποπτα κρούσματα.
Εξάλλου, 2.652 άνθρωποι ανέρρωσαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 390 σε 6.416, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές.
Από τα 80.270 κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της 3ης Μαρτίου, 27.433 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία και 49.856 αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο.
Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν 520 άνθρωποι που υπάρχουν φόβοι πως έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτό ακόμη, ενώ υπό παρακολούθηση τελούν 6.250 άνθρωποι που είχαν στενή επαφή με ασθενείς.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην Ιταλία είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι νεκροί ανέρχονται σε 79 και τα κρούσματα σε 2.502.
Εξίσου σοβαρή είναι η κατάσταση και στη Νότια Κορέα, όπου έχουν καταγραφεί 5.328 κρούσματα και 28 θάνατοι, την ώρα που αναφέρεται πως χιλιάδες ασθενείς περιμένουν να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία.
Ανάμεσα στα πιο πληγέντα κράτη είναι και το Ιράν, όπου μετρά ήδη 2.336 κρούσματα και 77 νεκρούς.

Στα 5.328 τα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 516 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού όπως ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) σήμερα Τετάρτη 4/3, μία ημέρα μετά τη δήλωση του προέδρου Moon Jae in ότι κηρύσσει τον «πόλεμο» στον SARS-CoV-2.
Η συνέχιση της έξαρσης των μολύνσεων αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 σε 5.328, εκ των οποίων έχουν υποκύψει οι 32.
Ο απολογισμός αυτός είναι μακράν ο χειρότερος σε οποιαδήποτε χώρα πλήττεται από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός πέραν της ηπειρωτικής Κίνας.
Χθες Τρίτη ο πρόεδρος Moon ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τις ελλείψεις που έχουν ενσκήψει σε προστατευτικές μάσκες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία.

Κίνα: Η μέση περίοδος επώασης του κορωνοϊού είναι 5 έως 7 ημέρες

Τη θέση ότι η μέση περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού είναι 5 έως 7 ημέρες και ότι ο ανώτατος χρόνος επώασης είναι 14 ημέρες διατύπωσε ο Du Bin, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Εντατικής Θεραπείας της Κινεζικής Ιατρικής Ένωσης.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο, ο Du Bin υποστήριξε ότι αν και στην επαρχία Χουμπέι διαπιστώθηκε πως ορισμένα άτομα βρέθηκαν θετικά στο ιό μετά την αποθεραπεία και την έξοδό τους από το νοσοκομείο, δεν υπάρχουν στοιχεία στην παρακολούθηση τέτοιων περιπτώσεων.
Ο Κινέζος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτοί οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CHARTFOUR.png?itok=M-GpzpNQ

Τράπεζα Ανάπτυξης Κίνας: Δάνεια 20,7 δις δολαρίων στις επιχειρήσεις

Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (CDB), μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες που προωθούν την εφαρμογή κεντρικών πολιτικών του Πεκίνου, προσέφερε περισσότερη οικονομική υποστήριξη στις επιχειρήσεις που έχουν να υλοποιήσουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, ώστε αυτές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που έχουν από το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Από τις 28 Φεβρουαρίου, η αναφερόμενη τράπεζα έχει διαθέσει δάνεια οικονομικού ύψους 144,1 δισεκατομμυρίων γουάν (περίπου 20,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την αποκατάσταση της λειτουργίας των γραμμών παραγωγής και 26 δισεκατομμυρίων γουάν για τον έλεγχο της επιδημίας, σύμφωνα με την CDB.
G7: Ναι σε μέτρα κατά της επιδημίας, όχι σε αίτημα προς τις κεντρικές τράπεζες για συντονισμένη μείωση επιτοκίων

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να συζητήσουν μέτρα για τον περιορισμό του αντίκτυπου του κορωνοϊού στην οικονομία.
Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης τους οι ΥΠΟΙΚ της G7 θα περιγράφουν το πώς και με ποια μέτρα μπορεί να μειωθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία αλλά θα αποφεύγουν να απευθύνουν άμεσες εκκλήσεις προς τις κεντρικές τράπεζες για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων ή προς τις κυβερνήσεις για περαιτέρω δαπάνες.
Τα κράτη της G7 θα δεσμεύονται να συνεργαστούν έτσι ώστε να μετριάσουν τη ζημιά στις οικονομίες τους.
Πρόκειται πάντως για κινήσεις, που σύμφωνα με το Reuters, απογοήτευσε τις αγορές που περίμεναν την υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NONCHINA.png?itok=90qFwuOe

Εξετάζεται το ενδεχόμενο κήρυξης Εκτάκτου Ανάγκης στις ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτου Ανάγκης των ΗΠΑ (FEMA) προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Donald Trump να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια και προσωπικό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το NBC News αξιωματούχοι της FEMA προετοιμάζονται για μια «ανακήρυξη εκτάκτου ανάγκης λόγω μεταδιδόμενης ασθένειας» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στην Υπηρεσία να χρηματοδοτήσει τις Πολιτείες και τις τοπικές αρχές.
Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης στην κρίση και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει την επιδημία.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 105 κρούσματα και ένας νεκρός από τον ιό.
«Θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα.
Αναμφίβολα.
Όμως θα συγκεντρώσουμε τους καλύτερους ειδικούς και επιστημονικά μυαλά και θα εργαστούμε σε καθημερινή βάση για τον περιορισμό της νόσου, για τη φροντίδα των ασθενών.
Είμαι πεπεισμένος για το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι και ξέρουμε ότι θα το ξεπεράσουμε» υπογράμμισε ο Pence.
Στο μεταξύ, ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τους νεκρούς να είναι ήδη εννέα.
Η πανδημία, που γνωρίζει ραγδαία εξάπλωση, με περισσότερα από 90.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 3.000 θανάτους πλήττει πλέον και τις ΗΠΑ.

Trump: Εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις από κορυφαίες φαρμακευτικές για την ανάπτυξη εμβολίου

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκων για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.
Σε συνάντηση που οργανώθηκε με ηγετικά στελέχη των εταιρειών στον Λευκό Οίκο, ο Trump απαίτησε να υπάρξει συνεργασία για να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα επιτρέψει να διατεθούν εμβόλιο και σκευάσματα που θα καταστήσουν δυνατή την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.
Οι διευθύνοντες εξέφρασαν προθυμία να συνεργαστούν, χωρίς να ξεκαθαρίσουν, ωστόσο το πώς.
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τη φαρμακευτική βιομηχανία και τις τελευταίες εβδομάδες δυσκολεύεται στην προσπάθειά του να δείξει πως ελέγχει την κατάσταση και αποτρέπει την εξάπλωση του κορωνοϊού, χαρακτήρισε τη συνάντηση νίκη.
«Αυτό σημαίνει ‘όλα τα χέρια στο κατάστρωμα’.
Και η είδηση που προκύπτει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι ήδη σχηματίστηκε μια κοινοπραξία.
Ξέρουμε ότι [οι εταιρείες] θα συνεργαστούν για τη δημιουργία φαρμάκων και νέου εμβολίου» είπε ο Pence.
Ο πρόεδρος Trump φέρεται να πίεσε τους διευθύνοντες να επιταχύνουν τα χρονοδιαγράμματά τους για την ανάπτυξη εμβολίου και φάνηκε να εκλαμβάνει την εκτίμηση ορισμένων από τα διευθυντικά στελέχη ως ένδειξη πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε μερικούς μήνες.
«Μοιάζετε να ξέρετε ποια είναι η απάντηση σε αυτό.
Κάντε το.
Το χρειαζόμαστε» είπε ο Trump, ο οποίος ερωτηθείς για το κατά πόσο πιστεύει πως το εμβόλιο θα είναι έτοιμο όσο σύντομα θέλει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως άκουσε από τα στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών να μιλούν για ένα φάσμα που κυμαίνεται από τους 3-4 μήνες ως τον έναν χρόνο.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, παρενέβη και προέτρεψε τους παρόντες στη συζήτηση να διορθώσουν την εντύπωση που σχημάτισε ο πρόεδρος, αναφέροντας ότι οι ειδικοί τον διαβεβαίωσαν ότι κάποια φάρμακα μάλλον, αλλά όχι το εμβόλιο, ίσως είναι έτοιμα προς χρήση νωρίτερα.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Gilead Sciences Inc, Regeneron Pharmaceuticals Inc, Moderna Inc και GlaxoSmithKline Plc, καθώς και επικεφαλής των διευθύνσεων έρευνας και ανάπτυξης των Pfizer Inc, Johnson & Johnson και Sanofi SA, που εργάζονται για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης