Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα 31 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αναμένεται ραγδαία αύξηση - Λήξη συναγερμού στο Πάντειο - Λήψη πρόσθετων μέτρων ζητάει ο ΙΣΑ

Στα 31 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αναμένεται ραγδαία αύξηση - Λήξη συναγερμού στο Πάντειο - Λήψη πρόσθετων μέτρων ζητάει ο ΙΣΑ
Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο
(upd8) Ραγδαία αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα από την ομάδα των ταξιδιωτών που επέστρεψαν στις περιοχές της Αχαϊας και της Ηλείας.
Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 31, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Με νέα ανακοίνωση, η πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κρούσμα κοροναϊού, και έτσι το ίδρυμα θα λειτουργήσει αύριο (6/3)κανονικά.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρει: «Το πανεπιστήμιο από αύριο 6 Μαρτίου λειτουργεί κανονικά. Μετά τον ενδεδειγμένο έλεγχο και τις απόψεις των αρμοδίων αρχών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για θέματα υγείας».


Αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την επιδημία του κορωνοϊού ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
«Αν παραμείνετε στα νούμερα έχετε χάσει το παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στις περιοχές της Αχαϊας και της Ηλείας όπου επέστρεψαν οι εκδρομείς, είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής και η παραμονή στο σπίτι όσων έχουν συμπτώματα.
Συνολικά 21 από τους 24 ελεγχθέντες των επαφών των εκδρομέων ήταν θετικοί», τόνισε ο κ.Τσιόδρας.
Η νόσος δεν έχει δύο μεταλλάξεις, μια πιο επιθετική και μία πιο ήπια, όπως κυκλοφορεί, ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.
«Χτες στην Αχαϊα αναγνωρίστηκε περίπτωση της νόσου, χάρη στην επαγρύπνηση του προσωπικού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, μεταξύ ομάδας εκδρομέων», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.
«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».
Ο ιός παρουσιάζει μια δυναμική που ξεπερνά τα σύνορα με μεγάλη ευκολία, είπε και σημείωσε ότι «δεν είναι πιο θανατηφόρος από άλλους αλλά μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία, ακόμη και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία».
«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού.
Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού» εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.
Όσον αφορά το 9ο περιστατικό στην Πάτρα και τους άλλους εκδρομείς στο Ισραήλ, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές από το περιβάλλον των ταξιδιωτών.
«Το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα.
Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου και αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν όλα σωστά από τα νοσοκομεία που υποδέχθηκαν τα περιστατικά, εξήγησε ότι «τηρήθηκε το πρωτόκολλο, αλλά ο ιός περνά κάτω από τη μύτη μας».
Τέλος ανέφερε ότι συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο βήχας πρέπει να μας κρατούν στο σπίτι για να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς με τα χρόνια νοσήματα.
Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι μια Ελληνίδα, στενή επαφή του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.
Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τη σύζυγο του  66χρονου από την Πάτρα – αποτελεί το 9ο κρούσμα -, ο οποίος νοσηλεύεται με πνευμονία.
Σημειώνεται πως εξετάσεις έγιναν και στην κόρη του ζευγαριού, οι οποίες ήταν αρνητικές.
Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη λήψη έκτακτων μέτρων στο νομό Ηλείας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα αρχαιολογικοί χώροι για 48 ώρες, σήμερα (5/3) και αύριο (6/3) σε Ηλεία, Αχαϊα και Ζάκυνθο.  
Στο ίδιο διάστημα αναστέλλονται όλες οι μαζικές συναθροίσεις και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τα μέτρα αφορούν τους τρεις νομούς καθώς από αυτούς προέρχονται οι 54 εκδρομείς στους Αγίους Τόπους μεταξύ των οποίων και ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που διαπιστώθηκε ως το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Παράλληλα ο κ.Τσιόδρας επανέλαβε την έκκληση των επιστημόνων για την πιστή τήρηση των μέτρων πρόληψης και ιδιαίτερα των κανόνων προσωπικής υγιεινής.

Κορωνοϊός: Αρνητικός ο φοιτητής στο Ρέθυμνο

Αρνητικό είναι το δείγμα που εξέτασε το τμήμα ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αφορά στον 20χρονο φοιτητή ο οποίος βρίσκεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Την παραπάνω είδηση επιβεβαίωσε και η κυρία Ελένη Μπορπουδάκη ,διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ στην Κρήτη.
Να θυμίζουμε ότι νωριτερα σήμερα και εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού είχε ληφθεί η απόφαση να κλείσει για δύο ημέρες το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου.
Παράλληλα, κλειστό θα μείνει και το Πάντειο Πανεπιστήμιο για δύο ημέρες καθώς μια αλλοδαπή καθηγήτρια, συνεργάτης του ιδρύματος παρουσίασε ύποπτα κρούσματα.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού και ζήτησε την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Ο ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τα εξής:

1. Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του ιού.
2. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.
3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
4. Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.
Ωστόσο στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού.
Για το λόγο αυτό καλούμε τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό καθώς και για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα»

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό – Κικίλιας: Ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός

Σύσκεψη για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά και την ανακοίνωση για το 10ο επιβεβαιωμένο κρούσμα, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 5/3 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, οι οποίοι και ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και για τις κινήσεις που λαμβάνει το  υπ.Υγείας.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε η ανάγκη να επισημανθεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους χώρους, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή καθώς επίσης και να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Παράλληλα, θα συνεχιστεί η ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.
Πριν τη σύσκεψη ο υπ.Υγείας, Β. Κικίλιας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
Όπως είπε ο κ.Κικίλιας, συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες.
Ο κ. Κικίλιας κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες και τους κανόνες των ειδικών και να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς.
«Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά όχι στον εφησυχασμό», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ


Επισημαίνεται ότι η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα.
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Isolation boxes στο Γεννηματάς

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί ο υπ.Υγείας, Β. Κικίλιας επισκέφθηκε τον χώρο του νοσοκομείου "Γεννηματάς", όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes, δηλαδή τα σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Ήδη έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ένα κοντέινερ με 2 κρεβάτια και τουαλέτες και αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά.
Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου.
Σε δηλώσεις του ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ΓΝΑ "Γεννηματάς", Δημοσθένης Τσούτσος υποστήριξε πως «ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ».
«Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα.
Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες ο ασθενής αν έχει ανάγκη νοσηλείας θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αν όχι θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα» είπε ο κ.Τσούτσος.

Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ): Επικίνδυνα κενά στο κυβερνητικό σχέδιο για τον κορωνοϊό

Για επικίνδυνα κενά στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση και διαχείριση του κορωνοϊού έκανε λόγο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ύστερα και από την επιβεβαίωση του δέκατου κρούσματος στην χώρα.
«Οι τελευταίες εξελίξεις με τα νέα κρούσματα αποδεικνύουν ότι το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης του κορωνοϊού έχει επικίνδυνα κενά.
Η κυβέρνηση οφείλει τώρα να σταματήσει τις επικοινωνιακές ασκήσεις και τα αλληλοσυγχαρητήρια και να κατοχυρώσει έμπρακτα ασφαλείς διαδικασίες προστασίας της δημόσιας υγείας» ανέφερε η κα.Γεννηματά.

Συναγερμός στο νοσοκομείο του Ρίου

Πάντως, στο νοσοκομείο του Ρίου έχει σημάνει υγειονομικός συναγερμός, καθώς ο 66χρονος νοσηλεύεται εκεί από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού.
Βάσει αυτής εισήχθη σε παθολογική κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο ασθενής είχε αναφέρει το ταξίδι του σε χώρες με κρούσματα.  
Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων (ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδοί).  
Κατά συνέπεια, εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές) του νοσοκομείου του Ρίου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το ένατο κρούσμα, μπαίνουν σε καραντίνα.
Συγκεκριμένα 15 γιατροί και νοσηλευτές από το νοσοκομείου του Ρίου και άλλοι 5 από το νοσοκομείο Αμαλιάδας τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του 66χρονου και λαμβάνονται δείγματα προς εξέταση από τα συνολικά 51 άτομα που συμμετείχαν μαζί του στην εκδρομή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιοι δήλωσαν στις αρχές ότι έχουν πυρετό.
Ο 66χρονος νοσηλεύεται στο Ρίο και είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο και το Σινά, όπου συμμετείχε σε οργανωμένη εκδρομή.
Επέστρεψε στις 28 Φεβρουαρίου στην Αμαλιάδα και την ίδια ημέρα είτε την επόμενη μετέβη στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Στις 2 Μαρτίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείου του Ρίου.

Ζιαζιάς (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας): Δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος με τον 66χρονο

Τη θέση ότι δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος με την περίπτωση του 66χρονου – του 9ου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα - που νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου διατύπωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς, ο οποίος είναι σε καραντίνα επειδή ήταν ένας από τους γιατρούς που ήρθαν σε επαφή με τον 66χρονο.
«Δεν έγινε κάποιο ιατρικό λάθος γιατί υπάρχει μια προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι γιατροί ότι δεν έστειλαν έγκαιρα το δείγμα.
Είχε γίνει επικοινωνία γιατρών από Αμαλιάδα και Ρίο με τον ΕΟΔΥ και η σαφέστατη οδηγία ήταν να μην σταλεί δείγμα.
Μετά από επιμονή των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Ρίου εστάλη το δείγμα» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Ζιαζιάς.
«Εμείς είπαμε στον ΕΟΔΥ ότι έχει συμπτώματα μετά από επιστροφή από το Ισραήλ και την Αίγυπτο αλλά το Ισραήλ μέχρι χθες δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου.
Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και καθορίζονται για κάθε χώρα πιο εξειδικευμένα μέτρα.
Πιθανό κρούσμα είναι όποιος έχει συμπτώματα γρίπης και επιστρέφει από χώρα υψηλού κινδύνου: Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιταλία.
Δεν υπήρχε στον κατάλογο των οδηγιών το Ισραήλ» τόνισε ο κ.Ζιαζιάς.
Ερωτηθείς για τη νοσηλεία του 66χρονου σε εξάκλινο θάλαμο, ο κ. Ζιαζιάς σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο αλλά ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη να σταλεί το δείγμα».
«Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε θάλαμο απομόνωσης πριν έρθει το αποτέλεσμα στο δείγμα» υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν μπει σε καραντίνα οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς του θαλάμου και οι συγγενείς τους.
«Σε καραντίνα είναι η ομάδα η δική μου που είχε ευθύνη του ασθενούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και οι τραυματιοφορείς που ασχολήθηκαν μαζί τους, συνολικά 15 άνθρωποι.
Θα μείνουμε σε καραντίνα τουλάχιστον για 10 ημέρες και αν παρουσιάσουμε συμπτώματα θα σταλεί δείγμα σε εργαστήριο αναφοράς» είπε ο κ.Ζιαζιάς, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε γιατρούς γιατί με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών έχουν «έχει φύγει το 1/5 των ιατρών της Α Παθολογικής κλινικής και το 1/5 των νοσηλευτριών της ίδιας κλινικής».

Που επικεντρώνονται οι ειδικοί

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες ειδικοί υπογραμμίζουν πως κύριο μέλημα τους είναι να προλάβουν να τελειώσει η γρίπη, έτσι ώστε οι υγειονομικές αρχές της χώρας να μπορέσουν να ανταποκριθούν χωρίς το "βάρος" της γρίπης στη διαχείριση και αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Αν και στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές έχουν καταφέρει τουλάχιστον προς το παρόν να εντοπίσουν έγκαιρα τα εισαγόμενα κρούσματα, πλέον το βάρος δίνεται στην πιθανή, μεγάλη διασπορά του ιού που θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες 3 με 5 εβδομάδες.
Σημειώνεται πως και οι 8 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε καλή κατάσταση όσον αφορά την υγεία τους.

Σε κλινική για τον κορωνοϊό η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο

Η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, διαμορφώνεται έτσι ώστε να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι η κλινική δεν είχε νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς.

Σταματούν οι εφημερίες στην παθολογική του νοσοκομείου Αμαλιάδας

Σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου είχε διακομιστεί αρχικά το ένατο κρούσμα κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος.
Σύμφωνα με τον διοικητή, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, το προσωπικό έχει μπει σε καραντίνα με απόφαση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ που βρίσκεται από χθες Τετάρτη 04/03 στην Αμαλιάδα.
Ωε εκ τούτου, όπως είπε ο διοικητής, τα άκρως επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Όσον αφορά στην διαχείριση του ένατου κρούσματος κορωνοϊού, ο Χρήστος Χριστόπουλος είπε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για αυτές τις περιπτώσεις.

Το ιστορικό των 10 κρουσμάτων στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη 26/02, όταν διεγνώσθη θετική μια 38χρονη στη Θεσσαλλονίκη που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο.
Το δεύτερο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη 27/02 και αφορούμε τον 9χρονο γιο της 38χρονης ενώ την ίδια ημέρα διεγνώσθη θετική και μια 40χρονη στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο
Το τέταρτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή 28/02 και αφορούμε μια 36χρονη καθηγήτρια στην Αθήνα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.
Το Σάββατο 29/02 επιβεβαιώθηκαν άλλα τρία κρούσματα και συγκεκριμένα, μια γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, φίλη της 38χρονης - του πρώτου κρούσματος -, ένας 62χρονος στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και ένας Έλληνας στην Αθήνα, στενή επαφή του 3ου κρούσματος.
Το 8ο κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε χθες Τετάρτη 04/03, και όπως αναφέρθηκε, αφορά έναν Έλληνα στη Θεσσαλονίκη, στενή επαφή του πέμπτου κρούσματος.
Χθες Τετάρτη 04/03 επιβεβαιώθηκε και το 9ο κρούσμα, το οποίο αφορά σε 66χρονο Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.
Σήμερα Πέμπτη 05/03 επιβεβαιώθηκε και το 10ο κρούσμα, το οποίο είναι η σύζυγος του 66χρονου.

Τσιόδρας (λοιμωξιολόγος): Προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Σε 8 κομβικά σημεία που αφορούν τον κοροναϊό και την επίπτωση του σε διεθνές επίπεδο αλλά και την Ελλάδα στάθηκε ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας στην σημερινή αναλυτική ενημέρωση του στους ιατρικούς συντάκτες.
Απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και εξήγησε τι προβληματίζει τους επιστήμονες σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες την πιθανή υποσιάγωνων του κοροναϊού στην κοινότητα, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την χρησιμότητα τους και την επιτήρηση του ιού στη χώρα μας.
Ο ΠΟΥ έχει αυξήσει, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας την επικινδυνότητα για τις επιπτώσεις της νόσου σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ έχει αναβαθμιστεί και το αντίστοιχο επίπεδο που αφορά πολίτες της ΕΕ.
Όπως είπε, έως τις 2 Μαρτίου, ο ιός έχε καταγραφεί σε 66 χώρες, στις οποίες ανιχνεύθηκαν κρούσματα.
Οι μολύνσεις αγγίζουν τις 91.000 παγκοσμίως και οι νεκροί από τις επιπλοκές του κοροναϊού όπως σημείωσε, φτάνουν τους 3.100.
Στη γειτονική Ιταλία όπως παρατήρησε, τα κρούσματα φτάνουν πλέον τα 2.000 και 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο ιός «πέρασε» και στην Αφρική.
Μάλιστα, επισήμανε ότι σε κάποιες χώρες έχει παρατηρηθεί υποανίχνευση της νόσου.
Προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας παραμένει η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Σε λίγες μέρες ξεκινά όπως είπε ο κος Τσιόδρας η εφαρμογή δύο επιδημιολογικών μοντέλων επιτήρησης για τον κοροναϊό, για να καταγράφει με ξεκάθαρο τρόπο η επίπτωση της νόσου στην κοινότητα τις προσεχείς ημέρες.
Μάλιστα είπε ότι θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για τον κοροναϊό σε ασθενείς που πάνε στα νοσοκομεία με συμπτώματα ίωσης και σε όσους βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Μετά από 3 με 5 εβδομάδες από την «είσοδο» του ιού σε μια χώρα καταγράφονται τα πιο πολλά περαστικά

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι έχουν ελεγχθεί 270 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, 7 τον αριθμό και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε 570 δείγματα χωρίς να βρεθεί κάποιο θετικό στον κοροναϊό, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί επισήμως.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να έχουμε στην Ελλάδα κρούσματα κοροναϊού που δεν έχουν διαγνωσθεί, ο κ. Τσιόδρας δεν το απέκλεισε και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ.
«Παρά τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού εισόδου στη χώρα, εμφανίστηκαν αδιευκρίνιστης προέλευσης κρούσματα. 4 με 5 εβδομάδες αργότερα και σήμερα μετράνε ήδη 6 νεκρούς από επιπλοκές του ιού, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Μάλιστα συνέχισε επισημαίνοντας πως «οι μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού καταγράφονται 3 με 5 εβδομάδες αφότου μπει κάποιος ιός σε μια χώρα. Ωστόσο διευκρίνισε πως τα τελευταία μαθηματικά μοντέλα για τον κοροναϊό έχουν δείξει «ότι η έξαρση μπορεί να ανακοπεί ως ένα βαθμό, αν κάποιος καταφέρει να περιορίσει το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές όσον προέρχονται από την βόρεια Ιταλία» όπου ήδη η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 5/3 08:31)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης