Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Πιλοτική εφαρμογή συστήματος κεντρικής αποθήκευσης σε διασυνδεδεμένο νησί

tags :
ΑΔΜΗΕ: Πιλοτική εφαρμογή συστήματος κεντρικής αποθήκευσης σε διασυνδεδεμένο νησί
Στόχος του Διαχειριστή είναι η δοκιμή να ξεκινήσει ακόμη και εντός του 2020, ώστε να δοκιμασθούν στην πράξη τα τεχνικά οφέλη ενός τέτοιου συστήματος μπαταριών, αλλά και να ελεγχθεί το οικονομικό σκέλος εφαρμογής της ιδέας
Σχέδιο για τη δοκιμαστική εγκατάσταση ενός συστήματος κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μπαταριών σε ένα διασυνδεδεμένο νησί, έχει στα σκαριά ο ΑΔΜΗΕ. Αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το νησί στο οποίο θα γίνει η εφαρμογή, και όπως είναι επόμενο ούτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος, στόχος του Διαχειριστή είναι η πιλοτική δοκιμή να «τρέξει» αρκετά άμεσα – ακόμη και εντός της τρέχουσας χρονιάς.
Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιδιώτη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές με μεγάλο Όμιλο του ενεργειακού χώρου, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα σύμπραξης στο εν λόγω πρότζεκτ.
Σε κάθε περίπτωση, σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι να τεστάρει τα τεχνικά οφέλη που υπόσχεται ένα τέτοιο σύστημα αποθήκευσης, στο πνεύμα αντίστοιχων δοκιμών που έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν Διαχειριστές σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Terna στην Ιταλία.
Παράλληλα, θέλει να διαπιστώσει στην πράξη τις οικονομικές παραμέτρους μίας τέτοιας εφαρμογής, ώστε να εξακριβωθεί αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο αποζημίωσης για παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας και μείωση των περικοπών ΑΠΕ

Όσον αφορά τα τεχνικά οφέλη, σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή, αυτά ξεκινούν κατ’ αρχάς από τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της διασύνδεσης, καθώς με ένα σύστημα κεντρικής αποθήκευσης θα αναβαθμισθεί η μεταφορική ικανότητα της διασύνδεσης. Παράλληλα, θα βελτιωθεί η ευστάθεια του δικτύου του νησιού, καθώς με την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια θα υπάρχει πιο άμεσος και καλύτερος έλεγχος του δικτύου, σε επείγουσες περιπτώσεις.
Επίσης, με την τοπική αποθήκευση θα περιορισθούν οι απορρίψεις «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής από τοπικές ΑΠΕ, ενώ θα ενισχυθεί και η ασφάλεια τροφοδοσίας.
Κι αυτό γιατί θα μπορεί να εξασφαλισθεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα η ηλεκτροδότηση του νησιού σε περίπτωση βλάβης της διασύνδεσης. Επομένως, θα μειωθεί δραστικά ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι μονάδες ψυχρής εφεδρείας.

Λύση και για την ηπειρωτική χώρα

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, η βελτίωση της απόδοσης του δικτύου μεταφοράς καθιστά τα συστήματα αυτά χρήσιμα και στην ηπειρωτική χώρα.
Ο λόγος είναι πως μέσω της αποθήκευσης θα μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς, ώστε να βελτιωθεί σε μία περιοχή το σύστημα μεταφοράς, χωρίς να χρειαστεί να αναβαθμιστεί το δίκτυο με νέες γραμμές μεταφοράς.
Για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, η μόνη δυνατότητα είναι ο Διαχειριστής να αμείβεται αποκλειστικά με μηχανισμούς εκτός αγοράς – σε αντίθεση με τα συστήματα αποθήκευσης που ενδεχομένως θα αναπτύξουν τα επόμενα χρόνια ιδιώτες, τα οποία θα πωλούν ενέργεια στο σύστημα.
Έτσι, ένα ακόμη στοιχείο που θέλει να ελέγξει ο ΑΔΜΗΕ από την πιλοτική εφαρμογή είναι τα οικονομικά μεγέθη εφαρμογής αυτής της λύσης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο θα ήταν εφικτό να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποζημίωσή της.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης